Amerikan askerleri İncirlik'te rehin
Makalenin tam metni:
1500 Amerikalı personel, Türkiye'deki başarısız darbe girişiminin başlangıç tarihi olan 16 Temmuz tarihinden 20 Temmuz'a kadar 4 gün süreyle, stoklarındaki taktiksel nükleer bombalarla birlikte Adana'daki İncirlik üssünde kilitli kaldı. Bu süreç içerisinde, söz konusu üsten Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren IŞİD'e yönelik herhangi bir hava saldırısı yürütülemedi.
Yüzlerce Amerikan askeri esir alındı
Bu süre içerisinde Amerikalılar üsten ancak acil durumlarda, özel izinle, güvenlik güçlerinin nezaretinde çıkış yapabiliyordu. Üste elektrikler uzun bir süre kesikti ve bir süre sonra da bazı alanlara elektrik verilmesini sağlayan yerel jeneratörler yakıt sıkıntısından dolayı devre dışı kaldı. Bu durum, Erdoğan'ın, darbenin planlayıcısı olarak suçladığı, Pennsylvania'da ikamet eden Fethullah Gülen'in iadesi adına, Washington'a baskı yapmak için yüzlerce Amerikan askerini esir aldığı şeklinde bir tabloyu ortaya çıkarıyor.
ABD, askerlerinin esir alınmasına sessiz kaldı
Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, çok sayıda Amerikalı askeri personel, müttefik bir hükümetin yetkilileri tarafından gerçek anlamda esir olarak alı konuldu. Fakat en ilginci, bu bahis, bu tip durumlarda çoğu kez en ağır eleştirileri yönelten Donald Trumph taraftarı Cumhuriyetçiler dahil olmak üzere hiç bir Amerikalı yetkili tarafından açıkça dile getirilmedi
Nükleer bombalar tehdit altında
Rus basınında yer aldığı kadarıyla Türk araştırma ekibi, Amerikan nükleer füzelerinin bulunduğu bölgeye girip araştırmalarda bulundular. Debka'nın askeri kaynaklarına göre, üsteki pistlerin hemen yanında yer alan söz konusu derin depolar 170 kiloton patlayıcı gücü olan Amerikan yapımı B61 taktiksel nükleer bombalara ev sahipliği yapıyor.
Üs komutanı darbeden tutuklandı
Erdoğan'ın zorbaca stratejisinin kurbanları mühendislik, iletişim, lojistik, hava kontrol, askeri hastane; tıbbi, medikal ve operasyonel tesislerde faaliyet gösteren Amerikan askeri gücüne mensup askeri yetkililerden oluşuyor. Aynı üste faaliyet yürüten Türk üs komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van, söz konusu darbedenin planlanmasında ve yürütülmesinde üstdüzey bir role sahip olduğu şüphesiyle tutuklandı.
AKP'liler darbede ABD'yi işaret etti
İncirlik'teki ABD'li askerlerin ve taktilsel nükleer füzelerin kaderine dair korkular Erdogan rejiminin iki önemli yetkilisi tarafından doruğa çıkarıldı. Başbakan Binali Yıldırım, darbe girişimine katılan bazı savaş uçaklarının üsten havalanması, parlementoyu vurması ve bazılarının da Cumhurbaşkanının uçağına müdahale etmek için mühimmatla donatılması (henüz ispatlanamasa bile) konularının, Amerikalıları en azından darbenin pasif ortakları haline getirdiğini ima etti. AKP'li Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ise durumu bir adım ileriye götürerek Twitter hesabından doğrudan darbenin arkasında ABD'nin olduğunu ifade etti.
ABD Türkiye konusunda ihtiyatlı davranmalı
Görünüşe göre, Obama yönetiminin İncirlik çıkmazına yönelik dikkatli tutumu, bugün Riyad, Kudüs ve Kahire tarafından da paylaşılan ortak kaygılardan ileri gelmektedir. Bu kaygıların başında, otokratik Türk hükümdarın Stalin'i hatırlatan ve devletin tüm kademelerini ulaşan, tasfiye operasyonlarıyla ülkeyi kapsamlı bir İslami devrime doğru götürmesi gelmektedir. Washington tarafından sarfedilecek ihtiyatsız bir kelime, yalnızca söz konusu süreci hızlandırmaya yarayacaktır.