Arjantin'e Amerika dur dedi!
Arjantin aşırı borçlandığı için 2001-2002 yıllarında iflas etmişti. Bu tarihte 100 milyar dolar borçları için konsolidasyon yani borçları ödeyemeyeceğini ve yeniden yapılandırma istemişti. Borcun yüzde 90'ını yeniden yapılandırmıştı.
Bu tutarın yüzde 10'unu iki Amerika'lı hedge fonuna aitti. Bu iki fon Arjantin'in yeniden yapılandırmasını kabul etmemiş ve Amerika'da hukuki ihtilaf yaratmıştı. Uzun süren hukuki süreçten sonra geçenlerde Yüksek Mahkeme Arjantin'in bu iki hedge fonuna 1,5 milyar dolar ödemesine karar verdi. Arjantin de bu karara uyacağını açıkladı.
Bu karar hemen etkisini gösterdi kredi notu CCC+ olan Arjantin'e S&P kredi notunda indirime gitti ve CCC- notunu verdi.
Bundan çıkan sonuç borçlu ülkeler başka ülkelerin paralarını tüketerek "Kusura bakmayın biz iflas ettik" diyemeyecek. Kolay kolay iflasını açıklayamayacak.
Arjantin'in durumu bize ders olsun. Tüketmek ve projeler için aldığımız kredilerden aşırı borçlu olduğumuzu unutmayalım. Har vurup harman savurmayalım.
FED KARARI PİYASALARI RAHATLATTI
FED Amerika ekonomisindeki olumlu gelişmeler nedeniyle Haziran ayı Açık Piyasa Komite toplantısında tahvil alımında beklenen indirimi açıklayarak alım tutarını 35 milyar dolara çekti. Fakat faizi sabit tuttu. Ancak Yellen'in açıklamaları ve görüşlerini alt alta yazdığımızda bizi rahatlatmış olsa da 2015'e doğru piyasaların FED'e kilitleneceğini düşünüyoruz.
* Komitenin 16 yetkilisinden 12'si faiz artırımının 2015 yılında yapılması görüşünü beyan etti.
* FED Amerika 2014 büyüme oranını yüzde 2.8-3,0 bandından 2,1-2,3 bandına indirdi.
* FED Başkanı Jannet Yellen, "İstihdam piyasasında atıl kapasite hâlâ ciddi seviyede" dedi.
* Önümüzdeki yıl faiz artırımına gittiğinde, daha önce beklenenden daha agresif davranabileceğine işaret etti.
* Uzun vadeli faiz hedeflerini düşürdü.
Bütün bunlar piyasalarda etkisini hemen gösterdi.
* Biz de Irak'taki IŞİD olayları doları hareketlendirmişken FED kararı sonrası dolarda düşüş yaşandı.
* Dünyada dolar zayıfladı. Altın ve platin fiyatları arttı.
* Avrupa borsaları iki haftanın en büyük yükselişini kaydetti.
* ABD'de S&P 500 Endeksi 1.959 puana ulaşarak rekor tazeledi.
* Avustralya'dan İtalya'ya kadar tahviller yükseldi. Hindistan rupisi ve Filipinler pesosu gelişen ülke para birimlerindeki yükselişin öncüsü oldular.
BİZDE NELER OLABİLİR?
Irak olayları tırmanırsa ve işin içine çekilirsek dolar hareketlenir. Amerika'nın olası müdahalesi piyasalarda dalgalanmalara yol açabilir.
Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Ramazan ayı bol paranın harcanacağı dönem olacağı için siyasi bir kriz yaşanmadığı takdirde piyasalarda olağandışı bir durum gözlenmeyeceğini düşünüyoruz.
İlk çeyrek büyümesi olan yüzde 4,3'ün büyüsü ve keyfi ile yaz sonuna kadar idare ederiz.
Seçimler biter, tatiller sona erer, tarımdaki veriler çıkar, yeni cumhurbaşkanı ile Kürt sorunu yeniden masaya gelir ve yıl sonuna doğru ekonomide hareketlenmeler başlar
Biz şu öneriyi yapmakla şimdilik yetinelim. Türkiye rehavete kapılacak kadar sağlam bir ekonomik pozisyonuna sahip değil. Bu nedenle Yunanistan'ı ve Arjantin'i aklımızdan çıkarmayalım...