Asgari ücret mücadelesi, iş sağlığı ve güvenliği mücadelesi ile paraleldir

| İş kazalarında asgari ücretin etkileri var mıdır?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu 2017 asgari ücret zammını 104 TL olarak açıkladı. Brüt asgari ücret 1777,20 TL olarak belirlenirken, net asgari ücret 1404 TL olarak belirlendi. Asgari ücret 2017’de tek defada yani 1 Ocak itibarıyla iki kademeli artış olmamasına karar verildi.
Asgari ücret artışı iş kazaları ile paraleldir. Türk-İş Araştırma Dairesi’nin yapmış olduğu araştırmaya göre 4 kişilik bir ailenin aylık açlık sınırı 1417 TL, yoksulluk sınırı ise 4615 TL’dir. Yani yeni asgari ücret açlık sınırının da altındadır. Zaten açlık sınırının altında maaş alan işçiler kötü şartlarda çalışmak zorunda bırakılırken, yeni artışın işçinin hayatında çok büyük etkiler yaratmayacağı aşikardır. Düşük ücretle çalışmak zorunda olan işçi sigortalı sigortasız, çalışma ortamına dikkat etmeden her türlü işte çalışmak zorunda kalıyor.

Çalışma ortamı düzgün olmayan işyerlerinde iş kazaları da aynı oranda çok oluyor. İşçinin kendine göre bir işte çalışması önemlidir. Kendine uygun olmayan işlerde çalışan işçiler iş kazalarının önünü açmaktadır. Fakat işçinin almış olduğu ücretle, giderleri arasındaki çelişki işçinin önüne gelen her işi kabul etmesine ve işi seçememesine sebep olmaktadır. Çalışanın psikolojik durumu da iş kazalarını önleme de bir etkendir.

Psikolojisi bozuk olan işçinin çalışma düzeni de bozulur. Kafasında geçinme derdi olan işçi, daha dikkatsiz ve stresli çalışır. Bu da iş kazalarını arttırır. Geçim derdi az olan işçi daha rahat ve özgüvenli çalışacaktır. Haklarına sahip çıkacak ve önüne gelen her işte çalışmak zorunda kalmayacaktır.

* Sorularınızı adresine gönderebilirsiniz.