Atıp tuttuklarımız

Bazı spor terimleri var, keşke hiç sporda olmasalardı diyeceğimiz; doping ya da şike gibi. Bir yıldır yeni bir terimi öğrendik: Manipülasyon… 2020 Olimpiyatları öncesinde, atletizmde 16 ülkeden 31 sporcu ve 5 bayrak takımının dereceleri şüpheliydi. Bu derecelerden 8’i Olimpiyatlara kabul edilmedi. Olimpiyatlardan sonra 17 şüpheli derece nedeniyle Uluslararası Atletizm Federasyonu’nun kurduğu Atletizm Dürüstlük Birimi (AIU), 7 ülkenin dereceleri manipüle ettiğini açıkladı. Bu 7 ülke; Arnavutluk, Ermenistan, Gürcistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan ve Türkiye idi. Şubat ayında bu ülkelere Kazakistan da eklendi. 2020 Olimpiyatlarına; Türkiye 25 atlet ile katılırken, AIU’nun izleme listesindeki diğer 7 ülke birkaç sporcu ile katıldı. Manipüle edilen 17 dereceden bahsediliyorsa, Türkiye’nin manipülasyonları birkaç tane ile sınırlı değildir. Manipülasyon denilen şeyin Türkçesi açıkça sahtekarlık. Uluslararası Atletizm Federasyonu, açıkça bizim hakemlerimizin ülkemizdeki yarışlarda sonuçları değiştirdiğini açıklıyordu. Bu 8 ülkenin Olimpiyata gönderdiği sporcular genellikle ya atma-atlama gibi saha sporlarından ya da maraton gibi uzun mesafe koşularından. Birkaç hakemin birkaç sporcunun derecelerinde yaptığı hile nedeniyle; şimdi, ülkenin dört bir yanındaki gençlerin elde ettiği derecelere şüphe ile bakılıyor. Ulusal yarışmalarda bizim hakemlerimizin ölçtüğü dereceler artık geçersiz. Hani bazı sporcularımızın 4 yılda bir attığı derecelerle Olimpiyata gittiğini ve Olimpiyatlarda bu derecelere yaklaşmadığını izleyince; bu şüphelere de itiraz etmek zorlaşıyor.

Geçtiğimiz sene, AIU’nun bu kararından sonra Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar; Türkiye’de yapılan uluslararası yarışmalar ve Balkan Şampiyonası benzeri bölge şampiyonalarındaki, Dünya Atletizm Birliği derecelendirme kriterlerine tabii İstanbul Maratonu gibi yarışmalardaki ve World Athletics’in gözetimindeki teknik delege görevlendirme yetkisini saklı tuttuğu Dünya Şampiyonası’na yüksek puan veren Türkiye Atletizm Şampiyonası’ndaki sonuçların dünya listesinde ve kota puanlamasında yerini koruyacağını açıklamıştı. Ancak, diğer tüm yerel yarışmalardaki sonuçlar değerlendirme dışı kalacaktı. Çintimar yurt dışındaki kota yarışmalarını çok dikkatli planlayacaklarını, yurt içinde de uluslararası statüdeki müsabakalarımızı artıracaklarını ve bu sayede mağduriyet yaşanmayacağını da belirtmişti. Kısa sürede bu sürecin tamamlanacağını belirtmişti. Aradan bir yıl geçti. Anadolu’da koşan, atlayan, atan gençlerimizin derecelerine hala güven duyulmuyor. Kısa süre ne kadar? Birkaç hakemin birkaç atlet için yaptıklarının cezasını atletizme gönül veren tüm sporseverler çekiyor.

BİR ELİNDE PASAPORT DİĞERİNDE ŞIRINGA

2020 Olimpiyatlarına 25 atlet ile katılmıştık. 2024 Olimpiyatlarına bir yıl kala, atletizm kotalarını sadece 4 atletimiz geçti. AIU’nun sayfasında açıklanan doping nedeniyle ceza alan Türk sporcularının ve antrenörlerinin sayısı da üzücü. Kenya’dan getirilen Aras Kaya, Etiyopya’dan getirilen Meryem Erdoğan ve Alemitu Bekele Degfa, Güney Afrika’dan getirilen uzun atlayıcı Karin Melis Mey de doping cezalılarından. Taşıma suyla dönen değirmende üretilen unun lezzeti bu kadar olur.

İstanbul Maratonu’na sözde Kürdistan forması ile katıldığı için 8 ay Türkiye Atletizm Federasyonu’ndan ceza alan Veysi Aslan da yaptığı doping nedeniyle ülkemizin utançlarından. Uluslararası Atletizm Federasyonu da kendisine 8 yıl ceza vermiş. Yunanistan kendisine vatandaşlık önermiş. Kendisi Kürdistan adına koşacağını iddia ediyor. Birçok Kürt genci ay yıldızlı formayı terleriyle yüceltirken, Aslan şanlı formaya hile bulaştırmış. 8 asır geçse, milli formayı giyemez!

HALTERDE DÜNYA 23.LÜĞÜ

Hafta sonu, Dünya Halter Şampiyonası sona erdi. Ülkemize Avrupa Şampiyonluğu, Olimpiyat ikinciliği ve Dünya üçüncülüğü kazandıran Türkmenistan’dan gelen Daniyar İsmayilov, 2021’den beri turnuvalarda yok; nedeni ikinci kez doping kullanması. Atletizmde ya da halterde; bu tarifle yapılan yemeğin tadı değişmiyor. Gıda uzmanları, GDO’suz yerli tohum kullanmanın önemini boşuna yazmıyor. Dünya Şampiyonası’nda Muhammed Furkan Özbek ve Cansu Bektaş’ın kazandığı 5 bronz madalya ile yetindik. Hem koparma hem silkmede 5. olan Dilara Narin de başarılı sporcularımız arasındaydı. 4 sporcumuz “sıfır” çekti.

Dünya Halter Şampiyonası bitmeden Dünya Güreş Şampiyonası başladı. Bu şampiyonayı da yine TRT sayesinde takip ediyoruz. Beşincilerin Olimpiyat kotası kazanacağı şampiyonada yarı finallerde güreşçilerimizi yenen sporcuların kazanması bizim için hem madalya hem Paris 2024 için kota kazanma fırsatı yaratıyor. Bu nedenle, yarı finallerde Türk sporcu olmasa bile, pazar günü olduğu gibi yarı final yayınından vazgeçilmemeli. Olimpiyat kotası için çok önemli olan turnuvada; serbestteki kötü başlangıç, kadınlar ve grekoromende umarım devam etmez.

Dünya Gençler Yüzme Şampiyonası’nda 800 ve 1.500 metrede Olimpiyat kotasını daha önce alan Kuzey Tunçelli’nin altın madalyası da çok önemliydi. 16 yaşındaki Kuzey’i yıllarca yazacağız. Bu mesafelerde, 2021’de Avrupa Gençler Şampiyonası’nda altın ve gümüş kazanan Mert Kılavuz’un 4 yaş küçüğü Kuzey’e desteğinin tüm sporcularımıza örnek olması gerekir.

HER MAÇ BEŞ SET

Erkek Voleybol Milli Takımımızın bu yaz katıldığı 3 turnuvada oynadığı 17 karşılaşmanın 10’u 3-2 bitti. Kazandığımız 2 şampiyonluktan sonra, Avrupa Şampiyonası’nda son 16 maçında güçlü Slovenya’ya 3-2 yenilerek elendik. Önceki Avrupa Şampiyonası’nda da 2021’de; yine son 16 maçında bu sefer Sırbistan’a 3-2 yenilerek elenmiştik. Rakip güçlü ya da kolay fark etmiyor; Filenin Efeleri neredeyse her maçı beşinci sete taşıyor.

Kadın Milli Voleybol Takımımız Olimpiyat Elemeleri’ne iyi başladı. Japonya’daki Olimpiyat elemeleri, bu sene Dünya Kupası olarak da oynanıyor. Bu saptamayı sadece Aydınlık’ın spor köşe yazarları Savaş Eskigülek ve ben yazdık, söyledik. Tokyo’daki Olimpiyat elemelerinin Dünya Kupası olarak kabul edilmesiyle tarihimizde kadınlarda 2. kez, erkeklerde ilk kez Dünya Kupası’na katılmış olduk. Hem kadın hem erkek takımlarımıza yılın üçüncü kupası çok yakışır; adı da çok şık; Dünya Kupası…

2024 Paris Olimpiyatları yaklaştıkça sporun kokusu daha kuvvetli geliyor…