Avrupa'da Avrupalı ile iş zor Afrika'da ortaklık yapabiliriz

Kamu Özel İş Birliği (KÖİ) Araştırma Merkezi (İstanbul PPPCoE), KÖİ alanında 41 ülkeden temsilcileri İstanbul'da ağırlayacak. İstanbul PPP Week'in bu yıl "KÖİ: İnsana, Çevreye, Ekonomiye Yatırım” ana temasıyla 16-19 Ocak tarihlerinde İstanbul Le Meridien Otel'de yapılacağını belirten İstanbul PPPCoE Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, önceki akşam bir grup gazeteci ile düzenlediği sohbette hem etkinlik hem de sektöre ilişkin soruları yanıtladı.

Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve İstanbul PPPCoE, DEİK PPP Komitesi organizasyonu ile düzenlenecek etkinliğe, 41 ülkeden, bürokratlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, firma yetkilileri, akademisyenler, öğrenciler ve sektör profesyonellerinin katılacağını söyleyen Eyüp Vural Aydın, etkinliğin açılışına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun da katılarak Türkiye'nin hayata geçirdiği mega altyapı projeleri hakkında katılımcılara bilgi vereceğini söyledi.

GELECEĞİN ŞEHRİNDE TÜRK İMZASI DA OLACAK

200'e yakın delegenin etkinliğe katılımının beklendiğini anlatan Dr. Aydın, “Uluslararası kuruluşlar ve yatırım bankaları, Asya Kalkınma Bankası, IFC, EBRD, ICBC, BM'nin ilgili iki komitesinin yanında Katar, Dubai, Kuveyt, Umman, Fas, Tunus, Cezayir, Mısır işbirliği için geliyor. Körfez ülkeleri Türk şirketleri ile açılım yapacak. Orta Asya'dan ilgili muhataplar gelecek. Suudi Arabistan sağlık bakanlığı yetkilileri gelecek. Suudi Arabistan'da önümüzdeki dönemde birkaç hastane ilahesi aldığımızı göreceğiz.” bilgilerini verdi.

Suudi Arabistan'ın “geleceğin şehri” olarak nitelendirilen NEOM CITY projesine yönelik bir soruyu cevaplayan Dr. Aydın, “NEOM CITY'nin CEO'sunu getirmek istedik ama proje mayısta başlayacağı için önümüzdeki yıl gelmesini bekliyoruz. Kendisi benim arkadaşım.” dedi. Aydın, Türk şirketlerin bu projede de yer almasını beklediğini aktardı

BELEDİYELERİN ÖNÜ AÇILDI

Türkiye'nin KÖİ projelerinin yapımının yanında işletme konusunda dünyaya kıyasla en büyük avantajının operasyon deneyimi olduğunu ifade eden Dr. Aydın'a, Avrupa ve ABD'deki altyapı ihtiyacına dikkat çekerek, bu bölgede Türk şirketlerin şansının ne olduğunu sorduğumuzda, “Bir ihtiyaç var evet. Avrupa'yı Avrupa yapan ise rekabet. Biz rekabette onun içinde onları geçemeyiz. Para getiremeyiz, teknoloji onlarda var. Altyapı tecrübeleri 100-200 yıllık. Ama üçüncü ülkelerde onlar bizle yarışamıyor. Çünkü mühendislik pahalı. Afrika gibi üçüncü bölgelere bu yüzden talep var. Japon-Türk, Kore-Türk ortaklıkları da göreceğiz.” dedi.

COP-27 kriterleri ile finansmanın dünyada daha da sıkılaştığına dikkat çeken Dr. Aydın, “Parasını tutan yatırım fonlarını bu alana nasıl çekeriz, diye şimdi çalışılıyor. Bizde yatırmaların sadece yüzde 14'ü PPP/KÖİ. Belediyelere ilgili KÖİ projesi yapmalarının önü açıldı. Şimdi ikincil mevzuat çalışılıyor. Vatandaşa değen farklı alanlar çıkacağını düşünüyoruz. Seçim sonrasında bütün partiler bir sonraki seçime kadar ben KÖİ modeli ile projeleri yapacağım, diye açıklayacak.” bilgilerini aktardı. KÖİ'de neden büyük şirketlerin olduğuna ilişkin bir soruyu yanıtlayan Dr. Aydın, “Yüzde 20 özsermaye koyma zorunluluğu var. O şirketler o kadar riski masaya koyuyor.” dedi.