Bağcılar Belediyesi

Engellilerle ilgili çalışmalardan dem vururken iyi niyetli çalışmaları göz ardı edemeyiz. Hatta bu çalışmaları yapanların heyecan ve motivasyonunun kırılmaması ve başka güzel çalışmalara örnek oluşturmaları için onlara ayrıca bir önem atfetmemiz gerekiyor. Yani demem o ki başarıları göz ardı ederek güzel çalışmalara köstek olmamalıyız.

Vatandaşların sorunlarını daha rahat anlatabileceği sorumluluk mevkileri olarak belediyeler hep ön planda olmuşlardır. Bazı belediyeler ise, engelli vatandaşlara karşı duydukları sorumluluk ve önayakoldukları ufuk açıcı çalışmalar açısından diğer belediyelerden ayrılıyor. Bağcılar Belediyesi’ni uzun zamandır takip ediyorum. Engellilere yönelik çalışmaları takdire şayan. İlçede kurdukları çok katlı Feyzullah Kıyıklık Engelliler Sarayı’nda on yılı aşkın süre içerisinde binlerce engelli yurttaşa, onların sosyal hayata katılımlarına yardımcı olacak her türlü eğitim veriliyor. 2011’de kurulan bu merkezde engelli yurttaşlarımız mesleki eğitim, kültür ve sanat eğitimi alıyorlar. Engelli sporuna da önemli bir yer açılmış bu merkezde. Genç yeteneklerin keşfedilmesi ve engelli sporunun önde gelen temsilcileri olarak yetiştirilmesi için önemli adımlar atılmış. Özellikle engelli basketbolunda gurur verici uluslararası başarıları var. Binlerce engelli yurttaşımız bu merkezde aldıkları eğitim sonrasında sahipsiz bırakılmıyor, onların iş gücü piyasasına kazandırılması için takibi yapılıyor. Bu sayede şimdiye kadar 300 kişiye istihdam sağlanmış durumda. Bunu çok önemsiyoruz çünkü engelliler eğitim alanında da ülkemizin en dezavantajlı grubunu teşkil ediyorlar. Buna benzer merkezlerde aldıkları eğitimle hem eğitim açıkları kapatılıyor hem de iş sahibi oluyorlar. Bu sayede engelli yurttaşlar devletin verdiği neredeyse içtikleri çay parasına bile yetmeyen engelli yardımına mecbur olmaktan kurtulup ürettiği ile geçinen, meslek sahibi bir engelli profili ile karşımıza çıkıyorlar.

Bağcılar Belediyesi güzel bir çalışmaya daha imza atmış: Engelsiz Mikrofon Yarışması. Bu yıl ikincisi yapılan, organizasyon komitesinde engelli radyocularında bulunduğu etkinlikte başarılı radyolar, radyo programları ve programcılarına yirmi beş kategoride ödül dağıtılıyor. Bir buçuk milyona yakın kişinin internet üzerinden oy kullandığı bu yarışma, öyle anlaşılıyor ki, her yönüyle engellilerin kontrolünde geçen gurur verici bir çalışma. Radyo kişinin sesiyle kendini ifade ettiği bir platform. İnsanlara araçlarında, piknikte, yolda, iste, kahvede, vapurda, takside ulaşabildiğin en etkili yollardan biri. Belki de engellilerin kendilerini gözlerden ırak rahatlıkla anlatabilecekleri bir alan olarak radyoculuk onlar için biçilmiş kaftan. Bu açıdan Bağcılar Belediyesi’nin bu özendirici etkinliği çok iyi bir çalışma olmuş. Başarılı radyocu ve sanatçıların da desteklediği bu güzel çalışmayı daha tanınır hale getirmek hepimizin görevi olmalı derim.

TEŞEKKÜRLER

Belediyeler yalnızca emlak vergisi toplayan, kapının önündeki çöpü kaldıran kurumlar olmamalıdır. Kamunun sosyal ihtiyaçlarına cevap verip, onların sosyal dünyasını zenginleştirecek çalışmaları örgütleyecek bir vizyona sahip olmalıdır. Özellikle engellilerle ilgili konular samimi ve içten ele alınmalı, onların temel insani ihtiyaçlarına belediyelerin imkanları sonuna kadar açılmalıdır. Bu güzel çalışmaları gerçekleştiren başta Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı olmak üzere bütün emeği geçenlere teşekkürü bir borç biliyoruz.