Bakan Şimşek'e takdimimdir
Ülkemizde vergi alınacak o kadar çok alan var ki biz bunları tespit etmek yerine nedense halihazırdaki mükellefin yükünü artırmayı tercih ediyoruz.
Böyle olunca da vergide adalet mümkün olmuyor.
Bir nevi kümesteki tavuğu kesiyoruz.
Oysa kümes dışında yumurta vermeyen ama kümesteki tavukların yemini tırtıklayarak semizlenen o kadar çok yaban tavuğu var ki.
Hazır vergi paketi gündemde iken ve birilerinin maaşlı trolleri gece gündüz sosyal medyada Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hakkında uydurma içerikler üretirken; rantiyeleri vergilendirerek, siyaseten dezenflasyon programına halk desteği sağlanabilir. Aksi halde dün de elektrik zammına gelen tepkilerle çok net gördük ki kamuoyunun onayı giderek azalmakta. Bu hızla giderse kışı görmeden masa dağılabilir. Benden söylemesi.
YASAK KARDEŞİM YASAK DEMEK YERİNE!
Esasen epeydir yazmak istediğim bir konuydu. Ama hazır vergiler gündeme gelmişken tam üstüne denk düştü. Nedir? Ülkemizde müthiş bir elektronik sigara kaçağı var. Satışı yasak olmasına rağmen hem elektronik sigaralar hem de çok uluslu sigara şirketlerinin yeni nesil sigaraları ile puf denen icatlar peynir ekmek gibi satılıyor ülkemizde. Hatta kaçak göçek siparişler veriliyor vs. Yurt dışına giden yakınlardan isteniyor. Bunu hâlâ yasak tutarak önüne geçmek mümkün değil. Atı alan Üsküdar'ı geçmiş.
Madem iktidar serbest piyasayı savunuyor. Burada kural piyasası çoktan oluşmuş bir sektörü hâlâ yasak kabul edip görmezden gelmek değil yasak alana çekip vergilendirmeyi olmalı. Gümrükte kaçak yakalamakla bunun bitirilemeyeceği ortada. Müthiş bir ürün satışı söz konusu. Bakan Şimşek elektronik sigara ve yeni nesil sigara sektörünü yasal alana çekip sağlam vergi salarsa tütün ve tütün ürünlerinden elde edilen verginin ben en az yüzde 30 artacağını öngörüyorum.
ARDİYE ÇETESİ MAFYALAŞMADAN...
Gelelim diğer bir alana. Bunu da geçenlerde öğrendim. Efendim ülkede vurgun biter mi? Geri dönüşüm sektörü. Sokaklarda atık toplayanları hepimiz görüyoruz. İyi ki varlar. Onlar sayesinde evsel atıkların geri dönüşümü mümkün oluyor. Keşke belediyeler festival, gezi düzenleyeceklerine kaynakları atıkların daha iyi ayrıştırılması ve dönüştürülmesi için kullansa. Neyse. Bu atık toplayan arkadaşların maalesef bu işten para kazanamadığı sektörde bir "ardiye kartelinin" olduğunu öğrendim.
Bu atıkları belediyeler doğrudan ücretli çalışan toplayıcılarla toplatsa bu çete mafyalaşmadan önüne geçilebilir veya bu ardiyeleri denetleyip bunları düzgün işletme haline getirerek vergi alınabilir. Şu anda bu alan gri. Kimin ne yaptığı belli değil. Milyarlarca liralık işlem söz konusu iken vergi veren yok.
Uydurmuyorum. Bizzat geri dönüşüm sektörünün en tepesindeki isimlerden bunları öğreniyoruz. Çünkü onlar bu ardiyelerden atıkları almak zorunda kalıyorlar. Ardiye karteli, toplayıcıları güvensiz çalıştırıyor. On binlerce insan sigortasız çalışıyor. Büyük bir kayıt dışı alan söz konusu. Mehmet Şimşek kayıt dışına karşı bir bakan olarak bu işi mutlaka çözerse o çözer diye düşünüyorum.