Başakşehir Futbol Kulübü projesi tutar mı? 1
Süper ligde lider olan Başakşehir’in AKP tarafından İstanbul’un büyük kulüplerinin hegemonyasını kırmak için oluşturulan bir proje olduğu konusunda yaygın bir görüş var. Bu görüşü destekleyen hususları açıklamaya çalışalım.
KULÜBÜN KURULUŞU
Başakşehir’in bugünkü ismini almadan önceki adı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Futbol Kulübü’dür ve bir büyükşehir belediye kulübü olarak mücadele etmeye başlamıştır. İstanbul BB Futbol Kulübü ise 1990 yılında dönemin belediye başkanı Nurettin Sözen tarafından kurulmuştur. İstanbul Başakşehir Futbol Yatırımları A.Ş olarak 10.06.2014 tarih ve 8587 sayılı T.T.Sicili Gazetesi’nde yayınlanan ana sözleşme ile kurulmuştur. Sermayesi 7 milyon TL’dir. Ortakları şu kişilerden oluşmaktadır: 1-Göksel Gümüşdağ 2-Mehmet Nuri Ersoy 3-Faruk Ayvacı 4-Mahmut Volkan Sarıhan 5-Mustafa Saral 6-Mesut Altan 7-Kağan Şahin 8-Bilinmiyor
Tüm ortakların hisse payları 1 milyon TL’dir. Kulübün adı 24.07.2014 tarih ve 8619 sayılı T.T Sicili Gazetesi’nde yayınlanan genel kurul kararı ile “İstanbul Başakşehir Futbol A.Ş “ olarak değiştirilmiştir.
FUTBOL KULÜPLERİNİN GELİRLERİ
Genel olarak futbol kulüplerinin gelirleri
1-Gişe Gelirleri
Spor ligleri ve takımlarının ana geliri müsabakalarda kazanılan bilet satış gelirlerinden oluşmaktadır.
2-Takımların Lisanslı Ürünlerinden Elde Edilen Gelirler
Günümüzde Türkiye’de 4 büyük takımın ve bazı Anadolu takımlarının kendilerine ait takım ürünleri satılan storları bulunmaktadır. Bu mağazalarda lisanslı ürünleri satılmaktadır.Lisans, bir firma veya organizasyona markasını ücretli veya belirli bir anlaşma karşılığı vermesi ile ilgili yapılan bir anlaşmadır.
3-Sponsorluk Gelirleri
Sponsorluk, sponsor kuruluşlar kendi işletmelerinin reklamını yapmak amacıyla spor organizasyonlarının ya da belli spor kulübünün faaliyetini destekleyen veya bireysel sporcunun maliyetini üzerine alan kişi ya da kuruluşları anlatan bir tanımdır. Futbol kulüplerinin de en önemli gelir kaynakları sponsorlardan sağlanan gelirlerdir.
4-Yayıncı Kuruluş Gelirleri
Kitle iletişim araçları içerisinde, sporun güncel olarak takip edilmesinde, etkin bir yere sahip olan televizyon yayınları çeşitli spor organizasyonları sırasında milyarlarca insan tarafından takip edilmektedir. İşte bu yayınları yapan televizyonlar spor kulüplerine sağladığı gelirler yayıncı kuruluşlarından sağlanan kaynakları oluşturmaktadır. Gelirlerle giderler arasındaki farklar da borçlanma yolu ile finanse edilmektedir.
BAŞAKŞEHİR’İN TRANSFERLERİ
Başakşehir Futbol Kulübü sağladığı gelirlerle ve borçlanarak futbolcu transferlerini yapmaktadır. Arda Turan, Barcelona’dan iki yıllığına, yarım sezon 2 milyon euro artı bonus, önümüzdeki sezon için de 4 milyon euro artı bonus ödeme ile Medipol Başakspor’a kiralandı. Bu parayı Makro İnşaat karşıladı.Makro İnşaat, Başakşehir’deki konut projeleriyle öne çıkan bir şirket. AKP döneminde yıldızı parlayan ve Başakşehir’i kent haline getiren büyük bir şirket. Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan. Bu firma Borsa İstanbul’da ihraç edilen ilk gayrimenkul sertifikasını ihraç eden firma. Park Mavera 3 adlı projenin yüklenicisi olan Makro İnşaat, TOKİ’nin uzun yıllardır gözde müteahhidi olan bir firma.
Diğer sponsor kuruluşları: Denizbank - 3.Havalimanı - Medipol hastaneleri - THY - Intercity - Kalyon - Sırma - Nef - Vodafone - Turex - Temsa gibi büyük kuruluşlar.
İBB İLE İLİŞKİSİ
İBB ile ilişkisi olmadığını başkan Göksel Gümüşdağ şöyle açıklıyor: “Belediye ile hiçbir bağlantımız yok. Biz başarıya ve geleceğe yatırım yapıyoruz. Dolayısı ile bu borçlardan sorumluyuz. Türk Ticaret Kanunu’na göre yönetiliyoruz. 8 ortaklı bir anonim şirketiz. Benim yanlış yapmam zor. Eğer dernekler ve vakıflar statüsü ile yönetilsek birçok yanlış yapabiliriz. Yanlışları yaparım ve daha sonra istifa ederim. Belediye ile hiçbir bağlantımız yok. Bizim başarımız; çok hızlı aksiyon almamızdan geçiyor. Bu transferdeki en büyük belirgin sebep de hızlı hareket etmemizden geçiyor. Yaptığımız her şeyden kâr etmek zorundayız”
SEYİRCİSİ YOK SPONSORU ÇOK
Seyircisi olmayan 17 bin kişilik stadında maçlarını az seyirciye oynayan bir kulüp neden alt yapıya önem vermeden yıldız futbolcuları transfer eder? Futbola katkı alt yapıdan oyuncu yetiştirmekten geçtiği halde neden büyük paralarla yabancı transferleri yapılır? Neden 3 büyüklerin oyuncuları alınır? Neden bu anlayışla yönetilen kulübe sponsorlar kaynak akıtır? Bütün bu soruların yanıtı verilirken, Cumhurbaşkanı başta olmak üzere AKP çevrelerinin Osmanlı özentilerinin bir sonucu olarak Cumhuriyet döneminde kurulan kulüplerin etkisini ve halk üzerindeki sempatisini azaltmaya yönelik amaçlarının olduğu iddia ediliyor. Öte yandan bir başka büyük kaynak havuzu da yaratılmış oluyor.
Yarın: Başakşehir Kulübü Katarlılara satılır mı? Satılması ne anlama gelir? Bu kulüp neden vergi ödemez?