Basın etiğine uymayan bedelini öder!

Cuma günü hakkımızda bir yazı yayınlandı. Zaman zaman Aydınlık'taki özel haberlerimizi alıntılayarak yayınlayan bir internet sitesindeki imzasız yazıya, Temmuz sonu ve Ağustos başında yaptığımız DEİK haberleri konu edilerek, "DEİK sızıntılarının arkasında kimler var?" başlığı atılmış.

Haber kaynağımızın sorgulandığı yazıyı görür görmez imzasız olduğu için haberciliği şüpheli söz konusu sitenin Genel Yayın Yönetmeni'ni aradık. Kendisine yazıdaki bazı bilgilerin yanlış olduğunu ilettik. Açıklamamızı da yazıya eklemesini rica ettik. Ancak nedense yazının ilk halinde bir takım değişiklikler yapılmakla beraber açıklamamıza yer verilmedi. Yazının ilk halinde DEİK haberlerimiz üzerinden konuyla uzaktan yakından ilgisi olmayan Türkiye'nin önde gelen bir holdingi ve üst düzey yöneticisi hedef gösteriliyordu. Madem bu bilgi o derece kesindi, neden yayınlanmış bir yazı metni sonradan değiştirilerek, bu ifadeler kaldırıldı?

BU YALANI KİM ORTAYA ATTI?

Burada basın etiği açısından iki önemli ihlal söz konusu. Bunlardan ilki kesin bir dille yalanlamamıza karşın açıklamamıza yer verilmemiş olması. Diğeri ise eğer bu sitenin editörü kendisini gazeteci olarak görüyorsa, "gazetecilerin kaynağının meslektaşları tarafından sorgulanamayacağı" konusundaki etik kuralı ciğnemiş olmasıdır.

Yazıdaki diğer saçma sapan yorumlara değinmeyi zül sayıyoruz. Söz konusu peypayelik devam ederse, bu yazının amacını ve kimler tarafından yazdırıldığı deşifre etmekten de çekinmeyeceğiz. Buna ilaveten söz konusu yazıda neden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin avukatlığının yapıldığını ve haberlerin adeta 40'ının çıkmasının beklendiğini de anlayamadık.

Bununla birlikte söz konusu site ve sahibi hakkında ekonomi çevrelerinden birçok menfi değerlendirmeler kulağımıza geliyor. Ancak bunları etik bulmadığımız için buraya taşımıyoruz.

Bu nedenle bu haftaki köşemizde, söz konusu yazıyı kaleme alanlara gazetecilik dersi verelim ve DEİK ile ilgili yeni gelişmeleri de sizlere aktaralım dedik. Öncelikle gazetecinin görevi kamuoyunu bilgilendirmektir. Soruşturmacı gazetecinin görevi fikri takip yapmak ve perde arkasındakileri aydınlatmaktır. Yazıyı yazan her kimse söz konusu haberleri yapan kişinin bir Aydınlıkçı olduğunu unutarak yazmış. Bu cahil kimseye Aydınlık'ın ve Aydınlıkçıların Türk basın tarihindeki yerini incelemesini öneririm.

DEİK HABERLERİMİZ YALANLANMADI!

Hatırlanacağı üzere, Türk iş dünyasının çatı kuruluşlarından Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nda (DEİK) Temmuz ayı sonunda olağanüstü bir yönetim kurulu toplantısı yapılacağını ve gündemin de başkanlık değişimi olduğunu, Türkiye kamuoyu ilk kez Aydınlık'tan okudu. Başkanlık için eski MÜSİAD Başkanı Nail Olpak'ın adının geçtiğini aynı haberde vurgulamış, bir gün sonraki haberimizde ise bunun detaylarını sizlerle paylaşmıştık. Olpak ise, çeşitli basın organlarına yaptığı açıklamada böyle bir durumla ilgili bilgisi olmadığını kaydetti. 1 Ağustos 2017 tarihli haberimizde, DEİK'te başkanın neden değişmediğini de ilk kez yine kamuoyu Aydınlık'tan okudu. Söz konusu haberlerimizde de vurguladığımız üzere haberler yayımlanmadan önce gerek DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan'ı, gerekse DEİK Kurumsal İletişim çalışanlarını özel numaraları da dahil olmak üzere aradık, ancak herhangi geri dönüş alamadık. Ayrıca, haberlerimiz dolayısıyla bugüne kadar ne resmi bir yalanlama ne de bir rahatsızlık tarafımıza iletilmiş de değildir.

DEİK'TEKİ YENİ GELİŞMELER

Haberlerimizde de belirttiğimiz üzere Haziran'dan bu yana DEİK'te Genel Sekreterlik koltuğu boş. Ekonomi Bakanı'na yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, Bakan kendi belirleyeceği bir kişiyi Genel Sekreter olarak atayacak. Fakat neden henüz atama yapmadığına gelirsek; konuşulanlara göre Bakan Nihat Zeybekci, DEİK Başkan'ı değiştikten sonra Genel Sekreter atamak istiyor. DEİK'te önce konseyler yenilenecek, Aralık'ta da genel kurul yapılacak. Taşların oturması belli ki oda ve borsa seçimlerinden sonra olacak. İş dünyası cephesinden aldığımız başka bir duyuma göre ise hem TÜSİAD, hem MÜSİAD çevrelerinde saygın bir yeri olan ve ihracatçı birlik başkanlarınca da her daim saygın duruşuyla anılan Ömer Cihad Vardan'ın gelecek dönemde bakan olmaması için hiçbir neden yok.

KİM YAZDIYSA HABERİ OLSUN!

Kulis haberleri nasıl yaptığımıza gelirsek. Son 5 yıldır Aydınlık Gazetesi'nin Ekonomi Servisi'nden sorumluyum. Sene başından bu yana Ulusal Kanal'da her hafta Gündem Ekonomi programını hazırlayıp sunuyorum. Site yenilendikten sonra Aydınlık.com.tr'de her hafta düzenli olarak köşe yazıları yazıyorum. Ekonomi Gazetecileri Derneği Yüksek İstişare Kurulu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Afrika Avrasya Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesiyim. Haber kaynaklarım hem çok geniş hem de gazete, televizyon, dernek işlerinin arasında olabildiğince İSO, İTO, TİM, DEİK, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, ASKON vd. çatı kuruluşların toplantılarını takip ediyorum. Birçok gazetenin çalışan yetersizliği nedeniyle katılamadığı toplantılara öyle veya böyle fırsat yaratarak katılıyor, iş dünyası çevreleriyle dirsek temasımı sıcak tutuyorum.

Şu haliyle DEİK haberlerini yaparken Yönetim Kurulu üyelerinin en az 3'te birine, zorlasam 4'te 3'üne ulaşabiliyor olmam da haliyle bu emeklerin bir yansımasıdır. Yazdığımız kulis haberler adı üzerinde iş dünyası çevrelerinde konuşulanlardan ve hatta söylentilerden ibaret. Ancak bu kulisler ve bilgileri, muteber kişilerden edindiğimiz için dikkate alıp okuyucularımıza sunuyoruz. Adımızın geçtiği yazıdaki gibi, açıkça birilerini hedef tahtasına koymak için, gaipten uydurmuyoruz.

Aydınlık son dönemde sadece DEİK ile ilgili değil, TÜSİAD'daki Genel Sekreter değişiminden TİSK'teki Başkan değişimine kadar birçok iş dünyası kulis haberiyle ses getirdi. Bundan sonra da gerek iş, gerek siyaset dünyasından kulis haberlerimizde siz okurlarımızı bilgilendirmeyi sürdürüreceğiz.

DEİK ile ilgili haberlerimiz için:

1- https://www.aydinlik.com.tr/ekonomi/2017-temmuz/deik-te-acil-koduyla-baskan-degisiyor

2- https://www.aydinlik.com.tr/ekonomi/2017-temmuz/deik-yollari-olpak-icin-tasli

3- https://www.aydinlik.com.tr/ekonomi/2017-agustos/muharebeden-vardan-galip-cikti