Batı’da S-400 tedirginliği

Rusya ile S-400 imzalarının atılması tüm Avrupa’da olduğu gibi Fransız basınında da geniş bir şekilde yer aldı.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 Hava Savunma Sistemi alması öyle sıradan bir silah alışverişi değil! Özellikle Türkiye NATO ilişkilerini doğrudan etkiliyen, Türkiye ile ABD arasındaki gerginliği artıran, Türkiye’nin Atlantik’ten Avrasya’ya yolculuğunu hızlandıran bir gelişme.

TÜRKİYE NATO’YA SIRTINI DÖNÜYOR

Bir kaç aydır Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alacağı Fransız basınında yer alıyordu. İmzaların atılmasıyla birlikte konuyla ilgili yorumlar, analizler ve haberler çoğaldı. Bir kaç dergi ve gazeteden örnekler verelim:

Expresse dergisinin internet sayfasında, konuya ilişkin haber başlığı şöyle. “NATO’ya sırtını dönen Türkiye, Rusya’dan Hava Savunma Sistemi satın alıyor”. Haberde, Türkiye’nin daha önce Çin’den Hava Savunma Sistemi almak istediğini fakat ABD’nin bunu engellediği belirtiliyor.

Dergi, 1952 yılından buyana NATO üyesi olan Türkiye’nin son yıllarda ilişkilerinin aşındığı, giderek Rusya ve Çin’e yanaşan Türkiye’nin NATO’yu zayıflatacağını ve etkisini tartışılır duruma getireceği ifade ediliyor. Zira kararların 28 üye ülke tarafından oybirliği ile alındığını, böylece Türkiye’nin isterse NATO kararlarını bloke edebileceğini yazıyor.

NATO’DAN BATI YANLISI FETÖ’CÜ SUBAYLAR TEMİZLENDİ

15 Temmuz darbe girişiminden sonra NATO karargahında görevli 200’e yakın FETÖ’cü subay görevinden uzaklaştırıldı. İçinde generallerinde bulunduğu bu subaylar Türkiye’nin çağırısına rağmen geri dönmediler.

Expresse dergisinin haberine göre bu FETÖ’cü subaylar NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Başkomutanı General Curtis Scaparrotti’ye içini dökmüşler. Demişler ki “Türk ordusu içinde “Ultranasyonalistler” yani aşırı milliyetçilerin çok etkili. NATO içindeki Batı yanlısı subayların yerine Rusya yanlısı subaylar geçti”. Dergi de yorum yapmış: “NATO’nun zayıflaması, Rusya’nın elinin güçlenmesi demektir”.

15 TEMMUZ’UN YILDÖNÜMÜNDE S-400

Le Point dergisi, “Rusların NATO üyesi bir ülkeye bu satışı gerçekleşirse, Vaşington hiç de memnun olmayacak. Zaten Türkiye ABD ilişkileri gergin” değerlendirmesinde bulunmuş.

Le Monde gazetesi ise konuya daha geniş yer vermiş. Türkiye’nin 2015 sonunda Rus uçağını düşürmesiyle ilişkilerinin bozulduğunu, ama kısa bir zamanda aralarındaki ilişkileri düzeltiklerini, bunun aksine ABD ile ilişkilerin ise aynı dönemde zayıfladığı belirtiliyor. Bunu şöyle de anlayabiliriz; Türkiye Rusya’ya yakınlaştığı ölçüde ABD’den uzaklaşıyor.

Gazetede, ABD’nin YPG’li Kürt milislere verdiği desteğin Ankara tarafından sürekli dile getirildiğini ve bu durumun Türkiye - ABD ilişkilerini zehirlediği belirtiliyor.

Le Monde gazetesi, 15 Temmuz 2016 başarısız darbe girişiminden bu yana Recep Tayyip Erdoğan’ın geleneksel ortaklarıyla (Batı ülkeleri olmalı) ilişkilerinin zayıfladığını ve bu ülkelerden bağımsız hareket etmek istediğini yazıyor.

Rusya’dan S-400 Hava Savunma Sisteminin alınmasıyla ilgili açıklamaların 15 Temmuz’un yıldönümüne gelmesinin anlamlı olduğu belirtiliyor.

AYDINLIK’TAN ALINTI

Le Monde gazetesi geçen hafta Cuma günü, 20 Temmuz Perşembe günkü Aydınlık gazetesinin manşetini sayfalarına taşıdı. Aydınlık “Türkiye duyurdu ABD panikledi” manşetinde AA’nın Suriye’de PKK/PYD’ye destek için kurulan 10 ABD üssü ile ilgili ABD Merkez Komutanlığı sözcüsünün “Kaygılıyız” açıklamasına ve haber içinde ABD’nin PKK/PYD’ye yaptığı silah yardımına değinmişti.

Le Monde gazetesinin konuya ilişkin haberinin başlığı “Erdoğan Batıyla ilişkilerini tehlikeye atıyor” şeklinde. Bu haberinde ABD’nin PKK/PYD’ye yaptığı silah yardımına ilişkin bölümünde Aydınlık’ın bu haberinden alıntı yapmış.