Bir yarışma

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin engellilerle ilgili önemli bir sanatsal çalışması var: “Sanatını Konuştur Engelsiz Resim Yarışması”. Müracaat etmek için son gün 1 Nisan 2020. Yüzde 40 ve üstü engelli raporu olan her yaştan engellinin katılacağı, ilk defa uluslararası çapta yapılacak ödüllü bir resim yarışması bu. Konusu serbest olan bu yarışmada yarışmacılar istedikleri malzemeyi ve tekniği kullanabilecekler. Sadece ilk üçe girenler değil, yetenekli bulunan bütün eser sahipleri ödüllendirilecek. Konuyla ilgili bilgiye İBB’nin internet sayfasından ulaşmak mümkün. Yarışma jürisinde dünyaca ünlü sanatçımız ressam Ahmet Güneştekin, Ertuğrul Özkök, Dilek İmamoğlu, Fatoş Altınbaş, Sinem Güven yer alıyor.

Sanat, insanın yeteneği, hayal gücü ve yaratıcılığı ile var olan bir uğraş. Bu açıdan bakıldığında engellilerin belki de kendilerini ifade edebilecekleri en önemli çalışma alanı sanattır diyebiliriz. Her türlü çalışmada teşvik ve önemsenme kişilerin en önemli motivasyon kaynağı olduğu için İBB’nin yaptığı bu önemli etkinlik, engellileri sanata teşvik etmesi ve onları önemsediğini göstermesi bakımından takdire şayan. Engelli yurttaşlar takdir edilmeyi diğerlerinden iki kat daha fazla bekliyor ve bunu hak ediyorlar. Bütün dezavantajlarına rağmen hayata tutunmanın yollarını bir şekilde bulmanın mucididir bu insanlar. Bugün ülke genelinde yüzlerce engelli grubu, tiyatro, dans, müzik dahil sanatın her dalında, kendilerini ifade etmenin çabası içinde. Engelli olmayanların sanatsal gösterilerinde salonlar çoğu zaman boşken engellilerin büyük bir cesaretle salon kiralayıp o salonu doldurma çabaları, bilet satmak, çalışmalarına sponsor bulmak için sarf ettikleri olağanüstü gayret, takdirle karşılamamız gereken başarı öyküleri. Fakat bütün bu çabalara rağmen toplumun engellilerin sanatsal etkinliklerine çok fazla ilgi duyduğu pek söylenemez. Aynen, engelli sporunda olduğu gibi. Sporda engellilerin aldığı onca uluslararası başarıya rağmen katıldıkları müsabakalara halkın ilgisi üzülerek belirtmeliyiz ki çok düşük. Seyri çok keyifli, heyecan dozu yüksek olmasına ve seyredenlere motivasyon sağlamasına karşın durum ne yazık ki böyle... Ancak, sportif etkinliklerle karşılaştırıldığında sanatsal etkinliklere toplum hem daha olumlu yaklaşır hem de daha ilgilidir. Çoğunlukla kişisel beceri ve performansların öne çıktığı sanatsal etkinlikler, engelliler işin içine dahil edildiklerinde toplumda daha çok ilgi görüyor izlenimini ediniyoruz.

Sanatsal üretim, örneğin özellikle resim uğraşı, genellikle sporda olduğu türden bir yarışma ruhu taşımadığı ve insanın daha çok kendi hayal gücü ve yetenekleriyle cebelleştiği bir alan olduğu için belki de hayal kırıklığına daha az teşne. Bu bakımdan birçok engelli açısından çok elverişli bir alan olabilir.

SANATIN DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜ

Sanatın hem üreten hem de tüketen açısından iyileştirici, toplumsal yargıları dönüştürücü gücü olduğuna inanıyorum. Engellilerin sanatla uğraşmasının hem kendilerinin hem de toplumun ruhsal sağlığına iyi geleceğini, onlarla ilgili önyargıları olumlu yönde değiştireceğini düşünüyorum. Engelli kardeşlerimize sanatsal yeteneklerini keşfedip geliştirebilecekleri etkinliklere, kurslara, atölye çalışmalarına katılmalarını, erişebildikleri oranda sergilere ve gösterilere gitmelerini ısrarla öneriyorum. Derneğimizin bu türden küçük çaplı çalışmalarında birçok yetenekli kardeşimizle tanıştık. Kim bilir daha niceleri var. Özellikle ebeveynlere bu noktada büyük sorumluluk düşüyor. Bazı çocukların, özellikle zihinsel engelli çocukların dış dünyayla teması yok denecek kadar az. Bu çocukları en iyi aileleri anlayabilir. Ailelerin çocuklarını, onların yeteneklerini keşfetmek adına dikkatle gözlemesinin, çevredeki etkinliklere katılmalarını sağlamasının faydalarını görüyoruz. Örneğin şimdi İBB’nin açtığı bu güzel yarışma güzel bir fırsat. Ebeveynler ve bütün dernek ve vakıflar etraflarındaki yetenekli engellileri bu yarışmaya katılmaları için teşvik edip yönlendirmeli. Kendine inancı yüksek, ruhen ve bedenen sağlıklı nesillerin yetişmesi için herkes üzerine düşeni layıkıyla yerine getirmeli.