Biri umursamadı, biri faizi artırdı, vatandaş arada kaldı

23 Eylülde Cumhurbaşkanı Erdoğan kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye hakkında verecekleri kararı umursamadığını söylemişti. Bu açıklamayı takip eden günde yani 24 Eylül’de Moody’s Türkiye’nin kredi notunu indirmişti.

27 Eylül tarihinde “Borç almayı başarı sanan bir ülke: Türkiye” başlıklı haberimizde şunları söylemişiz:

“Bu ülkede tasarruflar yatırımları karşılamıyor, bu nedenle bankalar yurtdışı piyasalardan borç para bulup getiriyorlar. Bu amaçla Londra’ya gidiyorlar ve orada LİBOR (London Interbank Offered Rate) denilen faiz üzerine artı bir faiz vererek, bankalar arası para piyasasından borçlanıyorlar. Bu borçlanma oranı not indirimi öncesi ortalama LİBOR+0,80 civarı iken, şimdi LİBOR+1-1,5 olması bekleniyor.”

Not indiriminden günler sonra 5 Ekimde gazetelerin ekonomi köşelerinde bir haber dikkatimizi çekti. Haber Yapı Kredi Bankası’nın aldığı sendikasyon kredisi (yukarıda belirttiğimiz dış piyasadan alınan borç) ile ilgiliydi.

Haberin özeti şuydu: “ Yapı Kredi, 14 ülkeden 33 bankanın katılımıyla, 1 milyar 150 milyon dolar sendikasyon kredisi sağladı. Sendikasyon kredisinin maliyeti, libor + yüzde 1,10 ve euribor + yüzde 1 olarak gerçekleşti.

Şimdi bu rakamı unutmayın: YKB’nin dışarıdan bulduğu kaynağın maliyeti libor+yüzde 1,10. Peki not indirimi öncesi yine aynı bankanın dışarıdan bulduğu kaynakların maliyetleri neymiş, bir de onlara bakalım:

Varmak istediğimiz noktayı uzatmadan belirtelim. YKB örneği üzerinden gittiğimizde, Türk bankalarının not indirimi öncesi dışarıdan buldukları paranın maliyetinin (faizinin) düşük, not indirimi sonrası alınan borçların maliyetinin ise arttığı görülüyor. Peki bu maliyeti kim karşılayacak? Tabi ki bu krediyi kullanacak olan Türk halkı karşılayacak.

Bu maliyet artışının sebebi Türk bankaları değil. Türk bankaları güçlü ve başarılı yapıları ile dünyada parmakla gösteriliyorlar. Aslında bu işin sorumlusunun kim olduğunun da bir önemi kalmadı, çünkü biri umursamadı, biri notumuzu kırdı, diğeri yani yabancı sermaye sahipleri nota bakıp faizi artırdı, olan Ayşe teyze ile Ahmet amcaya oldu.

İlgili haber linki: http://www.aydinlik.com.tr/borc-almayi-basari-sanan-bir-ulke-turkiye

Evren Devrim Zelyut

twitter: @evrendevrimz