Birlik başkanı adaylarından çağrı: 'Listeleri açıklayın'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesindeki ihracatçı birliklerinde seçimler bahar aylarında yapılacak. Öğrendiğimize göre seçimler öncesi delegelerle ilgili iki konuda tartışma yaşanıyor. Bunlardan ilki daha önce de bu sayfalarda kamuoyuna duyurduğumuz (İhracat Ailesi üye şartı değişecek mi? / 27 Aralık 2021 / Aydınlık) delege olma yeterliliği şartı. Halihazırda 5 bin dolar ve üzerinde ihracat yapan firmaların genel kurullarda delege olma hakkı var. Bazı birlik başkanları bu tutarın 10 bin dolara çekilmesi gerektiğini öne sürüyorlar. Ancak düzenlemeyi yapacak olan Ticaret Bakanlığı. TİM'in bu anlamda görüş bildirebileceği belirtilse de, yönetim kurulu ve sektör konseylerindeki başkanları çoğu seçimlere birkaç ay kala böyle bir düzenleme yapılmasına hakkaniyet gereği itiraz ediyorlar. Bu itiraz sonucu talebi dile getiren bazı birlik başkanlarının ise “O halde benim birliğimde bunu yapalım.” dediği ve bu talebin şaşkınlıkla karşılandığı ifade edildi.

Eğer 5 bin sınırı 10 bine çekilirse bugün itibarıyla 10 bin firma oy kullanamazken bu sayı 14 bine çıkacak. Bu arada daha önce seçilme şartı 1 dolardı. Ancak sahte oy kullanılmaması ve nitelik gelmesi açısından bu tutar geçen dönem 5 bine çıkarıldı. Halihazırda dünden bugüne 5 bin dolar ihracat yapan da oy kullanamıyor. Son iki yılda bu ihracatı o birlik üzerinden yapma ve birliğe üye olma şartı var. Bu şart değiştirilirse oy hakkını kaybedecek firmaların dava açması durumunda bütün birlik seçimlerinin iptal edilme durumu olabilir.

KOLTUKLAR SALLANIYOR MU?

İhracatçı birliklerinde diğer bir tartışma konusu ise delege listeleri. İHKİB Yedek Yönetim Kurulu Üyesi olan ve yeni dönemde İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe'ye karşı Özkan Karaca'yı destekleyen Timur Bozdemir'in Twitter'da yaptığı şu paylaşımla konudan haberdar olduk: “TİM, birlik seçimlerinde mevcut başkanların elindeki üye listelerinin bir an önce açıklanması gerekmektir. Son güne bırakmak, seçime eşit şartlarda girilmesini engellemektir. Çatı kuruluş olarak sorumluluk omuzlarınızdadır! Taraf tutulamaz!” Konu nedir diye araştırdığımızda mevzuata göre delege listelerinin en geç 1 Mart'a kadar yayınlanması gerekiyor. Birliklerde karşılarına rakip çıkan başkanlar, delege listelerinin son güne kadar yayınlanmamasından yana tavır koyuyorlar. Listeleri hazırlayıp yayınlama görevi ise genel sekreterliklerde. TİM ve birlik yönetimlerinin talimatı gerekmeksizin listelerin yayınlanması gerekiyor. Seçimlerde aday olan başkanların tamamı aynı zamanda birlik yönetimlerinde yer alan seçilmiş isimler. Bu isimler talep etmesine rağmen listelerin yayınlanmıyor olması büyük rahatsızlık yaratmış durumda. Bu kapsamda halihazırda İKMİB, İMİB ve İHKİB yönetimlerinde yer alıp da yeni dönemde aday olan isimler dilekçe yoluyla bu taleplerini iletmişler. TİM yönetiminin de konu üzerine bir toplantı yapacağı öğrenildi.

BÜROKRATLAR DA TOPUN AĞZINDA

Birliklerin genel sekreterliklerinde çalışan bazı isimlerin ise, seçim sürecinde taraf tutar şekilde tasarrufta bulundukları öne sürülüyor. Birlik yönetimlerindeki ihracatçılar, genel sekreterliğin seçim sürecine yönelik idari konularda mevzuatta bir takım maddeleri öne sürerek başkan adaylarına zorluk çıkardıklarını iddia ediyorlar. Bu anlamda yeni dönemde birliklerde başkanlar değişirse birçok genel sekreterlik çalışanının da işine son verilebileceği kulislerde yankılanan konular arasında. Aday başkanlar özellikle genel sekreterlerin tarafsız olması gerektiğini dile getiriyorlar. Genel sekreterlikler bünyesinden edindiğimiz bilgilere göre ise listeler konusunda şöyle bir çekince söz konusu. Bugüne kadar listeler hep son gün olan 1 Mart'ta askıya çıktı. Çünkü erken liste verilmesi halinde sonradan genel kurul delegesi olmaya hak kazanan isimler olabiliyor. Bunlar listelere eklendiğinde “şişirme yapılıyor” itirazı gelmemesi için son güne kadar bekleniyor. Yine tarafımıza iletilen bilgilere göre, önceki genel kurullarda yayınlanan hazirun listeleri mevcut adayların elinde var. Bu genel kurulda da listede çok büyük bir değişiklik olması beklenmiyor.

Ancak ihracatçı birliklerinin kuruluş ve görevleri hakkındaki yönetmeliğin 45/2 maddesi uyarınca listelerin yayınlanması genel sekreterliklerin görev alanı içinde. Önümüzdeki dönemde aday olan, seçilmiş birlik yönetim kurulu üyelerinin talebi bu listelerin bir an önce yayınlanması yönünde. Bakalım liste kavgası nasıl sonuçlanacak.