Bitkisel üretim destekleri
2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal
Temel Desteklemelere İlişkin Karar 29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.
2025 yılı için üretim destek katsayısı değeri 244 lira olmuştur. Tüm ürünler için mazot maliyetinin % 50’si ve gübre maliyetinin %25’ini karşılamak amacıyla verilmektedir. ÇKS’ye kayıtlı tüm çiftçiler bundan yararlanacaktır. Ürünler üretim maliyetlerine göre kümelere ayrılmıştır.
PLANLI ÜRETİM DESTEĞİ
Tarımsal Üretimi Planlama Kurulu tarafından planlı üretim listesi hazırlanmıştır. Çok yıllık ürünler plana dahil değildir. Her ilçe ayrı bir havza kabul edilmiştir.
ÜRÜN KÜMELERİ
1. Küme: Aspir, mercimek, dane mısır, nohut, patates, kuru soğan, birinci grup yem bitkileri, diğer ürünler olup destek katsayısı 1,0'dir.
2. Küme ürünler: Arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf, ikinci grup yem bitkileri olup destek katsayısı 1,3 tür.
3. Küme ürünler: Yağlık ayçiçeği, Fındık, kolza (kanola), kuru fasulye, soya, çay olup destek katsayısı 1,5 tur.
4. Küme ürünler: Çeltik ve kütlü pamuk olup destek katsayısı 2,25 tir.
Nadas alanlarının destek katsayısı 0,3 olup dekara 73,2 lira tutmaktadır.
Birinci grup yem bitkileri: fiğ, burçak, mürdümük, hayvan pancarı, yem bezelyesi, yem baklası, üçgül, İtalyan çimi, yulaf hasılı, çavdar hasılı, tritikale hasılı ile bu ürünlerden yapılan silajları kapsamaktadır.
Destek katsayısı 1,0’dır
İkinci grup yem bitkileri: yonca, korunga, yapay çayır- mera, silajlık mısır, silajlık soya, sorgum, Sudanotu melezi ürünlerini kapsamakta olup destek katsayısı 1,3’tür.
Havza planında yer almak kaydıyla arpa ve buğday üretenler 317,2 lira, ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçiler dekara 366 lira, pamuk ve çeltik üretenlere dekara 549 lira temel destek alacaklardır.
SÜT HAVZALARI
Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli illeri süt havzaları olarak belirlenmiştir. Bu illerde yem bitkileri üreten çiftçilere temel destek katsayısı olan 244 liranın yarısı kadar ek planlı üretim desteği, yani toplam olarak dekara 366 lira verilecektir.
SU KISITI OLAN HAVZALAR
Yer altı suları yetersiz seviyede olan ve su kısıtı olan havzalar bakanlıkça belirlenecektir. Bu havzalardaki sulu tarım arazilerinde aspir, fiğ, nohut, yem bezelyesi yetiştirenlere temel destek değerinin 0,8’i kadar yani 195,2 lira, arpa ve buğday yetiştirenlere temel destek katsayısının 1,4’ü kadar ( 341,6 lira) ve yağlık ayçiçeği yetiştiren çiftçilere 1,2 ‘si kadar (292,8 lira) yer altı suyu kısıtı desteği sağlanacaktır.
ÜRETİMİ GELİŞTİRME DESTEĞİ
Bitkisel üretimde verimi ve kaliteyi artırmak için yurt içinde üretilip sertifikalandırılmış tohum kullanan üreticilere aşağıdaki katsayılar kullanılarak destek verilecektir.
Arpa, buğday, çavdar, çeltik, kuru fasulye, tritikale ve yulaf için destek katsayısı 0,5 olup 122 liraya karşılık gelmektedir.
Aspir, kolza (kanola) ve susam için katsayı 0,2 olup dekara 48,8 liradır.
Korunga, soya, yer fıstığı, yonca için katsayı 0,6 olup tutarı 146,4 liradır.
Fiğ, mercimek, nohut, yem bezelyesi için katsayı 0,4 olup 97,6 liradır.
Patates için 2,2 olan katsayı ile destek miktarı 536,8 liraya ulaşmaktadır.
SERTİFİKALI/STANDART FİDAN DESTEĞİ
Altıntop, armut, asma, ayva, badem, ceviz, dut, elma, erik, fındık, incir, kayısı, kestane, kşraz, kivi, limon, mandarin, nektarin, Pikan cevizi, portakal, şeftali, Trabzon hurması, vişne ve zeytinin standart fidanları için 2, sertifikalı fidanları için 5 katsayısı kullanılarak destek verilecektir. Standar fidanlar için dekara 488 lira sertifikalı fidanlar için 1220 lira destek söz konusudur. Fidanların ilgili üretim yılında yurt içinde üretilmiş olması gerekmektedir.
Organik tarım ve iyi tarım destekleri de mevcuttur.
Katı organik ve organomineral gübre kullananlar için destek katsayısı 0,21 olup 51,24 liraya karşılıktır.
BİYOLOJİK VE BİYOTEKNİK MÜCADELE DESTEĞİ
2025 yılında örtü altında biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği yarı yarıya artırılarak dekar başına 3825 liraya yükseltilmiştir. Açıkta paket destek tutarı 1305 liraya çıkarılmıştır.
LİSANSLI DEPO DESTEĞİ
Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için Ticaret Bakanlığı tarfından belirlenen ücret tarifesinin dörtte üçü kadar destek verilecektir.
Çiftlik Muhasebesi Veri Ağı katılım primi 1500 liraya tarımsal danışmanlık desteği 294 liraya yükseltilmiştir.
Bu kararın bazı hükümleri 1 Ocak 2025 tarihinde bazıları da 1 Mayıs 2025 tarihinde yürürlüğe girecektir.