Bol bol voleybol

GEÇEN hafta Dikili’de 19 Yaş Altı Plaj Voleybolu Dünya Şampiyonası düzenlendi. Şans eseri Dikili’de olduğum için şampiyonadan haberim oldu. Hani voleybol ülkesi olduğumuzu söylüyoruz ya; ne Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) ne İzmir Belediyesi şampiyonayı tanıttı. TVF de İzmir Belediyesi de böyle büyük bir organizasyonda en üst düzeyde temsil edilmedi... Dünyanın dört tarafından voleybolcular, teknik adamlar ve yöneticiler Dikili’deyken TVF Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı yoktu. Organizasyonu veren bir tane ulusal televizyon kanalı da yoktu. Son gün maçları şifreli bir kanaldan verildi.

PLAJ VOLEYBOLUNDAKİ SORUNLAR

Sahada ülkemizi temsil edebilecek yetenekte sporcularımız da yoktu. Kadınlarda iki takımımız vardı. Oynadığımız 6 maçın 6’sını da kaybettik. Çeklerle oynadığımız 2 sette toplam 8 sayı alabildik. Ev sahibi olduğumuz bir turnuvada Afrika ülkelerine bile farklı yenilecek bu takımlar nasıl oluşturulur? Kızlarımıza kızmıyorum, bu kızları Türkiye’yi temsil ettirenlere kızıyorum. Türkiye voleybolda kasıt yoksa bu kadar başarısız olamaz. Erkek takımlarımız da başarısızdı, ama hiç değilse birkaç set kazandılar. Türkiye’de plaj voleybolu kimlerin eline bırakılmışsa, bu sonuçların hesabını vermeli.

Dikili plaj voleybol sahaları ve otelleriyle bu organizasyona hazır; yeter ki federasyon, sporcularımız ve belediyelerimiz de hazır olsun. Bir taraftan “Biz Voleybol Ülkesiyiz” diyeceksiniz, bir taraftan ülkenin 3 tarafı plajlarla çevrili olacak, ama plajda rezil olacaksınız. Salon voleybolunda tüm alt yaş kategorilerinde Avrupa’da final oynarken plaj voleybolundaki bu başarısızlık tesadüf olamaz. Voleybolda 19 Yaş Altı Dünya Şampiyonası’ndan Milletler Ligi Finalleri’ne, Dünya Kulüpler Şampiyonası’na kadar çok önemli organizasyonları düzenliyoruz.  19 Yaş Altı Plaj Voleybolu Dünya Şampiyonası’nın önümüzdeki sene de Dikili’de yapılması konuşuluyor. Halbuki, bugüne kadar her şehir bir defa bu organizasyonu düzenlemiş. Federasyon Başkanımız, büyük kadınlarda 2025 Avrupa ve 2026 Dünya Şampiyonaları’nın finallerine de ev sahipliği yapabileceğimiz müjdesini verdi. Büyük organizasyonların sayısı artınca; bu organizasyonların finansal yapısı da merak ediliyor. Bu konuda suistmal yapılmadığını düşünüyorum, ama TVF’nin açıklama yapması kafaların karışmamasını sağlar.

ÇİFTE STANDART

CEV kendinden beklenen bir karar aldı. Balkan Kupası (BVA) şampiyonları CEV Challenge Cup’a (CC) katılıyor. Bu sene erkeklerde BVA’da Cizre Belediyesi şampiyon oldu. CEV, turnuvanın Sırp takımının çekilmesiyle 3 takım arasında düzenlendiğini ve 4 takımdan daha az takımla düzenlenen BVA şampiyonunun CC’ye katılamayacağını belirtti. 2020’de Kadınlar BVA 2 takımla düzenlendi ve THY şampiyon oldu. EuroLeague sponsorunun voleybol takımı şampiyon olursa CC’ye katılır, ama Cizre Belediyesi şampiyon olursa katılamaz mı? 2020’de de Halkbank sadece Kosova temsilcisini yenip BVA Şampiyonu oldu ve CC’ye katıldı. Erkeklerde 2016 ve 2020’de, kadınlarda 2020’de BVA 2 takımla organize edildi. Geçmişte 2 ve 3 takımla düzenlenen BVA Kupası’nın tüm şampiyonlarını CC’ye alıyorsunuz da bu sene öncesinde statü duyurusu yapmanıza rağmen neden almıyorsunuz?

BVA şampiyonları Challenge Cup’ta başarısız da değil, kupanın kalitesini artırıyorlar. 2021’de erkeklerde Halkbank BVA şampiyonu oldu, CC’de final oynadı. Hatta finalde Fransız Narbon’dan 4 set aldı, 3 set verdi. Altın set ile şampiyonluğu kaybetti. Kadınlarda Aydın BVA’yı aldı, CC’de yarı final oynadı, şampiyon Scandicci’ye elendi. 2020’de erkeklerde Halkbank BVA’yı kazandı, CC’de yarı final oynadı, şampiyon Milano’ya elendi. Kadınlarda THY, BVA’yı kazandı, CC’de yarı final oynadı. 2019’da kadınlar BVA’yı THY kazandı, CC’de yarı finale kaldı. Pandemi nedeniyle turnuva yarı finalde iptal edildi. 2018’de erkeklerde Ziraat Bankası, kadınlarda Beşiktaş BVA’yı kazandı. 2 temsilcimiz de temsilcilerimize elendi. BJK’yi eleyen Aydın CC’de finale kadar çıktı. 2017’de erkeklerde BVA Şampiyonu olan İnegöl’ü eleyen Olimpiakos finale kadar yükseldi. 2016’da BVA’nın erkeklerdeki şampiyonu Galatasaray CC’de yarı finale yükselip şampiyon Urengoy’a kaybederken, kadınlarda BVA şampiyonu Çanakkale’yi eleyen Olimpiakos finale kaldı. Kısaca BVA Şampiyonu CC’ye değer katıyor.

Geçmişte Fetö’nün talimatıyla Fenerbahçe’yi Şampiyonlar Ligi’nden atan CEV, Cizre’nin Türkiye’yi temsil etmesine katlanamıyor. Euronews hava durumunda Güneydoğu şehirlerimizi ayrı bir haritada gösteren sömürgeci düşünce! TVF, bu kötü niyete tüm gücüyle karşı gelmelidir. Cizre Belediyesi, göğsüne ay-yıldızını takıp bu sene Türkiye’yi Challenge Cup’ta temsil etmelidir. İğneyi CEV’e batırmalıyız. Ancak, çuvaldızı da TVF ve BVA’ya batırmalıyız. Balkan Kupası organizasyonu daha ciddi yapılmalı. En azından maçları tarafsız ülkeden ve CEV lisansı olan hakemler yönetmeli.

Voleybolda Kadınlar Dünya Şampiyonası başladı. Hollanda’daki ilk maçımızı kaybetsek de oyuncularımız uzayan ralilerdeki dayanıklığı ile umutlandım. Salonda Türkçe anonslar da ülkemiz lehineydi, sanki ev sahibiydik. Tribündeki Taylandlı taraftarların eşcinsel pozları da düşündürücü idi. Hollanda’ya kaç yaşında ve nasıl gelmişlerdi? TVF ve FIVB’nin Turkey yerine Türkiye kelimesini kullanmasını övüyordum. Ancak ilk maçta ledlerdeki “Hoş Geldiniz Turkey” yazısı nedeniyle CEV’in aynı hassasiyeti göstermediği gözlemlendi. Artık “Türkiye” kelimesinin kullanılması da siyasi bir tercih oldu. Çin ve Rus Devlet televizyonlarının İngilizce yayınlarında ülkemizden “Türkiye” diye bahsedilirken EBU’nun Euronews’inde hala “Turkey” adı kullanılıyor; halbuki hindi olmadığımızı en iyi tarihin en büyük yenilgisini tattırdığımız emperyalistler bilir.