Bu hafta piyasalarda umut ve korku yan yana

Sevgili dostlar,

Borsa İstanbul Cuma günü (%0,97) 743 puan yükselerek 77.554 puandan kapanmıştı. Yükselişte etkili olan etkenler, Amerikan ve Çin enflasyon değerlerinin bu ekonomilerde talebin olduğunu gösterir şekilde beklenenden yukarıda gelmesiydi.

Yarın piyasaların gözü, siyasi anlamda Musul Operasyonu'nda olacak. Ekonomik olarak Avrupa’dan gelecek olan tüketici fiyat endeksi (enflasyon) verilerini izleyeceğiz. Avrupa’da enflasyon beklentimiz Eylül ayında %0,4

Bu rakamın altında gelecek olan veri Avrupa’da ekonomik aktivitelerin canlı olmadığını göstereceği için piyasalarda satış baskısı yaratabilir. Gelen rakam beklentiye paralel ya da üzerinde gelirse bu piyasaları olumlu etkileyecektir.

(Canlı ekonomi demek, o ekonomide üretilen mallara talebin olduğu ekonomidir. Talebin varlığı ise fiyatların yukarı gitmesinden anlaşılır. Talep edilen malın fiyatı artar. Bu fiyat artışına enflasyon denilir. Enflasyon %2-3’e kadar zararsızdır. Ancak bu seviyenin üstündeki enflasyon ekonomiyi tahrip etmeye başlar. Halk fakirleşir, ülkede faizler yukarı çıkar ve sermaye sahipleri yatırım yapmak yerine paralarını faize koyar. Böylece işsizlik artar)

Daha sonra ABD’den Sanayi Üretimi rakamları açıklanacak. Eylül ayı beklenen rakam %0,2’dir.

Piyasalar kapandıktan sonra Avrupa Merkez Bankası başkanı Draghi ve FED üyesi Fischer’in konuşmalarındaki satırbaşları da takip edeceğimiz hususlar olacak.

Borsa İstanbul Cuma günkü iyimserliğini koruyabilir, ancak bu iyimserliğin devam etmesi için 77.800 direncini geçmesi gerekiyor. Musul operasyonu arefesinde çok fazla beklenti içinde olmamak gerek diye düşünüyorum. Yarın sabah Asya piyasaları ve Amerikan-Avrupa vadelileri pozitif ve Musul'da gece ya da sabah karşı bir operasyon başlamamış ise yatay/yukarı yönlü bir açılış yaşayabiliriz.

Bu gibi havalarda strateji şudur: “Eldeki kuş, daldaki kuştan iyidir” yani kâr cebe yakışır, düşüşler hep alım fırsatıdır dedim. Şimdi de çıkışlar satış fırsatıdır diyorum!

Borsa istanbul'un teknik görüntüsünü takip etmek faydalı olacaktır diye düşünüyorum, tablo ise şöyle:

Yukarı hareket için 77.800 seviyesinin sakin bir ekonomik ve siyasi gündem ile geçilmesi gerekiyor. Ani bir Musul harekatı gerginlik yaratabilir. Aşağı hareketlerde 76.500 seviyesi destek bölgemizdir.

Amerkan doları pazar 3,0889 TL euro ise 3,3893 TL seviyesinden işlem görmekteydi. Geçen Cuma günü yaşanan gevşeme Musul operasyonu haberleri ile dolarda yerini hafif yükselişe bıraktı. Dolarda hareketin, gelecek siyasi ve ekonomik haberlere paralel olacağını söyleyebiliriz.

Dolarda 3,06 TL altına gelen bir fiyat görmedikçe her an 3,10-3,11 TL'nin ve hatta üst seviyelerin görülmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum.

Teknik tabloya bakacak olursak,

Ons altında 1250 dolar, gram altında ise 124 TL'den haftaya başlayacağız. Ons altın tekrar 1250 dolardaki destek seviyesine geldi oturdu. Bu gerilemenin sebebi aşağıdaki grafikte çok net:

FED Faiz artırımı beklentileri tahvile olan ilgiyi canlı tuttukça altında yukarı potansiyel sınırlanıyor.

Ons altında yükseliş halinde ilk direnç bölgemiz 1263 dolar seviyesi. 1250 dolar ise kırılmaması gereken bir seviye. Bu nokta kırılırsa 1230 dolara kadar düşüş yolu açılır.

Evren Devrim Zelyut

Twitter: @evrendevrimz

Yasal Uyarı

Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, Portföy Yönetim Şirketleri, Mevduat Kabul Etmeyen Bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.