Cebinizde gönül dolusu şiir

Doğa kendini türsel çeşitliliklerle hem sürekli kılıyor, hem de bununla yetinmiyor, yenileyip evriliyor. Görüneni görünmeyeniyle bütün doğa böyle: Mart’ta ortalığı yeşilin kaplamaya yüz tutması, ağaçların çiçeğe durması, hele bir de havaların üst üste günlük güneşlik gitmesiyle karıncalardan bin bir türlü ot böceğine nice yaratığın telaşla koşuşturması... Ya bir de göremediklerimiz? Toprağın dokusunda, otların, ağaçların özsuyunda ne kımıldanışlar var kendini renkle, kokuyla, tatla, hışırtıyla dışa vuran. Durun, Necatigil’in Kır Şarkısı dururken ben niye çene patlatıp kafa şişiriyorum:

KIR ŞARKISI

Tam otların sarardığı zamanlar

Yere yüzükoyun uzanıyorum

Toprakta bir telâş, bir telâş

Karıncalar öteden beri dostum.

Ellerime hanımböcekleri konuyor

Ne şeker şey onlar!

Uç böcek, uç böcek diyorum

Uçuyorlar.

Pan'ın teneffüsü bile

Ilık, okşamakta yüzü.

Devedikenleri, çalılık vesâire

Bir âlem bu toprakların üstü.

Tabiatla haşır neşir

Kırlarda geçen ikindi vakti.

Sakin, dinlenmiş, rahat

Bir gün daha bitti.

Derdim, sözü 21 Mart Dünya Şiir Günü’ne getirmek... Gülseli İnal ve Tarık Günersel’in önerisini kabul eden UNESCO’nun kararıyla ilki 21 Mart 1999’da kutlanan gün, 2019’a kadar 20 yıl boyunca kesintiye uğramadan PEN’in düzenlediği toplantılarla salonlarda kutlandıktan sonra geçen yıl küresel salgın nedeniyle arkadaş topluluklarıyla büsbütün açık havaya taştı.

ŞİİR SOKAKTA

TYS’nin yıllardır sürdürdüğü “Şiir Sokakta” etkinliklerini, sanki bugünleri öngörmüşçesine denize karşı kutlayanlar da oldu: Şiir Sokakta İnsiyatifi’nin çağrısı üzerine Datça Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan şiir meraklıları ve şairler, düzenledikleri etkinliklerde denize karşı şiirler okumuştu. 2019’daki etkinliğin açılışında Fulsen Türker, Neruda’nın dünyasına ışık tutan ‘Postacı’ filminden esinlendiklerini söylemişti: “Filmde, Maryo: ‘Şiir, onu yazana değil, ona ihtiyacı olana aittir’ der. Aslında hepimizin hayatının bir döneminde, başını omzuna dayadığı, ondan güç aldığı bir şiiri vardır. Biz şiiri, herkesin gönlünce denize, kuşa, rüzgâra karşı paylaşabileceği bir şiiri salonların dışında, meydanlarda okumak için buradayız.”

Talihin –ve de tarihin– cilvesine bakın ki, denize karşı şiir okumak, Kovit19 zorlamasıyla bir geleneğe dönüşmekte...

ZİFİRÎ KARANLIKTA SİS ÇANI

21 Mart Dünya Şiir Günü bildirisini 2019’da kaleme alan Berfe, “Yeryüzünde şiirden başka yalnız var mıdır acaba? İstediğiniz kadar dünyada da kâinatta da şiir günü yapalım, yalnızlığını gideremeyiz” deyip eklemişti: “Aklıma gelmezdi şiir günü göreceğim. Şiir günü bildirisi yazacağım hiç gelmezdi. Oldu. Şiir böyle bir bela işte, insanın başına geliverir.”

Veysel Çolak, 2021 için kaleme aldığı ve Üvercinka’da yer alan bildirisinde yıllardır yazdıklarının handiyse kök hücresini vurguluyor:

“Yüreği titreyen bir insan olmak, önemlidir. Şiirle buluşmak, insanın kendisiyle buluşmasıdır. Mutlaka, herkesin seveceği birkaç şiir vardır. Siz de, kendi şiirinizi bulun. Şiirle dünyayı ve hayatı daha iyi anlayacaksınız. Şiir, toplumların tarih burcudur. Sis çanıdır. Zifirî karanlıkta yol gösterir insana. Düşseniz, şiir elinizden tutar. Çocuklarınızı şiirle eğitin. Türkçeyi, şiirle öğrensin çocuklarınız. Daha başarılı olduklarını göreceksiniz.”

DARACIK SANAL ODALARI AŞMAK

Küresel salgın sürecini aşmada en çok gereksindiğimiz şey, her türlü acı ve çileden yaşama sevinci damıtabilmek... Günümüzün iletişim teknolojisi her an herkesle buluşabilmeye elveriyorken tam tersi sonuçlar yaratıyor: bireyliğini en toplumsal ortamlarda özgürce gerçekleştirebilme araçlarına karşın, insan, araçların yazılım ve programlarınca küçücük odalara bölünüyor. Kendini herkesle ve en geniş ufukta yaratmaya yatkın araçlarla daracık bireyliklere sıkışma arasındaki evrensel çelişki mutlaka aşılmalı... Bunu Dünya Şiir Günü’nde nasıl başaracağımızı düşünürken, 2020’de sosyal medyada şiir paylaşımlarıyla yetinmek zorunda kalan Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği için bu yıl çok değerli bir fırsat doğdu. CSKSD Başkanı ve Üvercinka Dergisi’nin yayın yönetmeni olarak, Avusturya Atatürkçü Düşünce Derneği’nden bir çağrı aldım:

Yıllardır her cumartesi yerel ve evrensel konularda düzenlediği haftalık etkinlikleri küresel salgın nedeniyle Zoom Konferans olarak sürdüren Avusturya ADD, sanat tarihçisi dostum Samim Şişmanoğlu’nun tanıştırdığı akademisyen Erol Güçlü’nün girişimiyle, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Genç’in yazılı davetiyle, "Pandemi'de Şiirle Dayanmak" konferansında konuşmamı önerdi. Daracık sanal odaları şiirseverlerle aşmayı umduğum, katılımı ücretsiz etkinliği şu bilgiler üzerinden izlemek olanaklı:

Zoom Bağlanti adresi: https://ataturk-at.zoom.us/j/84282101778

Tarih: 20 Mart 2021 Cumartesi, Saat 18:00 - Avusturya Saati (20:00 Türkiye

Saati)

O gün cebinizde gönül dolusu şiir olsun!