CHP bu raporu çoktan unuttu

Şimdilerde gene bir kurultay toplayan CHP’de Merkez Yürütme Kurulu, Ağustos 2009 tarihli bir raporunda “CHP ve AB solu” başlıklı bölümde bakın neler diyordu:

“Batı’nın sol partileri emperyalist, sömürgeci ve yayılmacı anlayışlardan kurtulmuş değiller. Avrupa’da ırkçı, ayrımcı ve yabancı düşmanlığının aktörleri, sağcılar kadar solculardan çıkıyor…”

“CHP’den rahatsızlar. Çünkü CHP her istediklerine ‘evet’ demiyor. CHP ve Türk sosyal demokratları her fırsatta eleştirenler, sağ ve neoliberal politikaları savunanlar. Bu kesim kendi politikalarını kayıtsız şartsız kabullenen, bir tür teslimiyetçi sosyal demokrat parti ve CHP istiyor. CHP’nin Türkiye’nin bağımsızlığına sahip çıkma ilkesi istenmiyor.”

CHP, tarihinde ilk kez Avrupa sosyal demokrasisine karşı böyle bir tavır almıştı. Sonra… Sonrası gelmedi. MYK Raporu, CHP arşivlerinde unutulup gitti, hatırlamak isteyen de yok.

KURULTAYLAR PARTİSİ

CHP'de 1368 kurultay delegesi, yeni genel başkanı belirledi.

100. yaşını kutlayan CHP'de bugüne kadar 19'u olağanüstü olmak üzere 56 kurultay gerçekleştirildi.
Kurultayda 13 yıldır genel başkanlık görevini sürdüren Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa Milletvekili Özgür Özel ile yarıştı.

Başkanlık seçimi 4 Kasım Cumartesi günü, PM ile YDK üyelerinin belirleneceği seçim ise 5 Kasım Pazar günü yapıldı.

CUMHURİYET HALK FIKRASI

9 Eylül 1923'te Mustafa Kemal önderliğinde kurulan Halk Fırkası, kilit bir noktada bulunuyordu. Halk Fırkası, "Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti"nin de katılımıyla birlikte güçleniyor, 10 Kasım 1924'te ise Cumhuriyet Halk Fırkası adını alıyordu.

Cumhuriyet henüz dört yaşındayken, parti ikinci kurultayına gitme kararı aldı. Bu kurultayda Cumhuriyet'in temel ilkeleri açıklandı. Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal 15 Ekim'de başladığı konuşmasını 20 Ekim'de tamamladı. Kurultayda "Cumhuriyetçilik", "Halkçılık", "Milliyetçilik" ve "Laiklik" Cumhuriyet Halk Fırkası'nın dört temel ilkesi olarak benimsendi. Ayrıca, partinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal, partinin değişmez genel başkanı olarak ilan edildi.

ALTI OK'UN ÖYKÜSÜ

Mustafa Kemal 10 Mayıs 1931'deki kurultayda üyelere bir program sundu. Programa, tüzükten ayrı olarak "Devletçilik" ve "Devrimcilik" ilkeleri de eklendi. Böylece, partinin simgesi haline gelecek olan "Altı Ok"un ilkeleri de belirlendi. Ok, ileri gitmeyi simgeliyordu.

MUSTAFA KEMAL'İN KATILDIĞI SON KURULTAY

Mustafa Kemal, 1935 yılına gelindiğinde CHF'yi son bir kez daha topladı. Bu kurultayda, fırkanın adı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) olarak değiştirildi. Parti tüzüğüne konulan maddelerle, parti ile devletin kaynaştırılması yoluna gidildi.

18 Haziran 1936'da Parti Genel Başkan Vekili İsmet İnönü'nün yayınladığı genelge ile parti ile hükümetin birleştirilmesi kararı uygulamaya sokuldu. Genelge ile İçişleri Bakanı'nın parti yönetim kurulu üyeliğine alındığı ve genel sekreterlik görevinin verildiği, illerde parti il başkanlıklarına il valilerinin getirildiği belirtildi.