Çin, Atatürk’ün millet tanımını benimsedi

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Genel Sekreteri, Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı ve Çin Merkezi Askeri Komisyon Başkanı Xi Jinping, 5 Mart 2022 Cumartesi günü 13. Dönem Ulusal Halk Meclisi’nin Beşinci Oturumunda İç Moğolistan Özerk Bölgesi heyetinin müzakeresine katıldı. Burada Çin’in etnik uyum politikasına ilişkin tarihi bir konuşma yaptı.

Bu hafta köşemizi önemi nedeniyle bu konuşmaya ayırdık. Konuşmayı Xinhua haber ajansının 5 Mart 2022 günlü bülteninden özetleyerek değerli okurlarıma aktarıyoruz.

Xi'nin kendisi de İç Moğolistan heyetinin bir üyesi. 2018’de İç Moğolistan milletvekilleri önermiş o da kabul etmiş. Xi, konuşmasında etnik birliğin milli bütünlüğün can damarı olduğunu ve güçlü-büyük bir toplumun parçası olduğunu hissetmenin etnik birliğin anahtarı olduğunu vurguluyor. Xi, tüm etnik kökenlerden insanların aynı milletin parçası olduğu, aynı tasayı ve kıvancı paylaştıkları, hayatta ve ölümde bir arada oldukları gerçeğinin bilince çıkarılması gerektiğini söyledi. Özlü bir benzetmeyle, “Narın taneleriyiz biz” dedi.

Xi Jinping’in, Çin halkını bütün bir “nar’a ve etnik toplulukları ise “nar tanelerine” benzeterek kurduğu metaforla, etnik birliğin önemini anlatması ünlüdür.

Xi, tüm etnik gruplardan halkın ancak milli bütünlük düşüncesi ile “Modern, Güçlü Sosyalist Çin”i inşa etmek için el ele vereceğini söyledi. Xi “Gelişme, kalkınma için istikrarlı ve sağlıklı bir ekonomik ortam, toplumsal istikrar ve siyasi bütünlük önemlidir” dedi. Xi, tüm bunların gerçekleşmesi için etnik birliğin şart olduğunu söyledi.

XI JINPING’İN TARİHİ KONUŞMASI

Xi, ilk olarak, İç Moğolistan Özerk Bölgesi Hükümetinin Çalışmaları Üzerine Raporu onayladığını ifade etti. İç Moğolistan halkının, ÇKP Merkez Komitesinin kararlarını ve düzenlemelerini kararlılıkla uygulamasını, salgın kontrolünü aksatmadan ekonomik ve sosyal kalkınma çabalarıyla eşgüdüm içinde yürütmesini, ekolojik korumaya öncelik veren ve yeşil kalkınmayı temel alan yüksek kaliteli kalkınma modelini kararlı bir şekilde takip etmesini beklediğini belirtti.

Ayrıca İç Moğolistan Özerk Bölgesi halkı için de Çin milletinin değerli bir parçası oldukları fikrini güçlendirilmesini ve güçlü bir topluluk duygusu oluşturulmasını istedi. Xi, Özerk Bölge ÇKP Komitesi’nin öz yönetim becerisini geliştirmesini, Çin’in kuzey sınır bölgesine daha fazla çekicilik katmasını ve yüksek kaliteli kalkınma hamlesinde yeni parlak başarılar yaratmalarını istedi.

Xi, son beş yılda Çin’in ülke ve dünya ölçeğindeki başarılarını hatırlattıktan sonra. Yeni Dönem’de Parti'yi ve halkın çabalarını gözden geçirirken, aşağıdaki hususlarda daha güçlü bir anlayış edinilmesini istedi:

BEŞ KURALDAN BİRİNCİSİ PARTİ ÖNDERLİĞİNE BAĞLI KALMAK

“Birincisi, her şeyden önce, Çin’e özgü sosyalizme bağlı kalmak ve onu geliştirmek için izlememiz gereken yol, ÇKP’nin liderliğine bağlı kalmaktır. Genel Parti liderliğini şaşmaz bir şekilde desteklediğimiz ve Parti Merkez Komitesinin otoritesini ve merkezi, birleşik liderliği koruduğumuz sürece, tüm Partinin ve ülkenin insanları birlikte çalışmak üzere birleştirmek için güçlü bir siyasi bütünlüğe sahip olmasını kesinlikle sağlayabileceğiz. Bu yolda güveni geliştirmek, yeniliklerin güçlü gücünü geçmişte yapılanlar temelinde ve bütün zorlukların üstesinden gelmek için birlik olarak bir araya getirmek ve zorluklar karşısında millet için bir çıpa oluşturmak.

İkincisi, Çin ulusunun şahlanmasını gerçekleştirmek için izlememiz gereken yol, Çin özelliklerine sahip sosyalizmdir. Çin’e özgü sosyalizm yolunu tereddütsüz bir şekilde sürdürdüğümüzde, halkımızın daha iyi bir yaşam özlemini gerçekleştirdiğini ve tüm halkın ortak refahını geliştirdiğini kesinlikle görebileceğiz.

Üçüncüsü, birlik içinde çok çalışmak; Çin halkının tarihi başarılar elde etmek için izlemesi gereken yoldur. Ülke genelindeki tüm etnik gruplardan insanlar, Parti liderliğinde, tek yürek ve tek akılda birleşip, cesurca ve gönüllü olarak tek bir millet olduğumuzu idrak ettikleri sürece, yolumuzdaki tüm zorlukların ve engellerin üstesinden kesinlikle geleceğiz. Ve yeni etkileyici mucizeler yaratmaya devam edeceğiz.

“Dördüncüsü, “Çin’e Özgü Sosyalizmin Yeni Dönemi”nde Çin’i güçlü bir ulus haline getirmek için izlememiz gereken yol, ‘Yeni Kalkınma Felsefesi’ni hayata geçirmektir. Yeni Kalkınma Felsefesi’ni eksiksiz, doğru şekilde ve tüm çalışma alanlarında uyguladığımız, Yeni Kalkınma Modeli oluşturma çabalarını hızlandırdığımız, kaliteli kalkınmayı teşvik ettiğimiz ve ülkemizin bilim ve teknoloji kapasitesinin güçlenmesine hız kazandırdığımız sürece; inisiyatifi ele alabiliriz ve giderek şiddetlenen küresel rekabette iyi bir geleceği yakalarız.

“Beşincisi, Parti’nin tam ve titiz öz-yönetimini uygulamak, Partinin canlılığını ve dinçliğini korumak ve yeni yolculukta başarısını sağlamak için izlememiz gereken yoldur. Çin'in başarısı Parti'ye ve Parti’nin kendi kendini yenileyebilme, hatalarını düzeltebilme becerisini geliştirmesine bağlıdır. Parti’nin kuruluşundaki büyük davasını ileriye taşımak için büyük çaba sarf ettiğimiz, kuruluş amacımıza sadık kaldığımız, kendimizi yenileme cesaretine sahip olduğumuz, Parti’nin gelişmiş doğasına ve bütünlüğüne zarar veren tüm unsurları sürekli olarak ortadan kaldırdığımız ve aşınan organları yenileyip, tüm virüsleri ortadan kaldırdığımız sürece Partimizin özünü, kızıl rengini ve karakterini korumasını kesinlikle sağlayacağız.”

ÇİN FARKLI ETNİK GRUPLARDAN AMA TEK MİLLETTİR

Xi konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çin birçok etnik gruptan oluşan tek bir millettir. Ancak tüm etnik gruplar birlik ve uyum içinde yaşarsa müreffeh bir ülke, istikrarlı bir toplum ve mutlu bir halk olabiliriz. Etnik birlik ve uyum olmazsa ülke geriler, toplum istikrarsızlaşır ve insanlar zarar görür. ÇKP Merkez Komitesi, yeni dönemde etnik meselelerle ilgili çalışmalarında, etnik toplulukların Çin milletinin parçası olduğu fikrinin kuvvetlenmesi için 'güçlü bir topluluğun parçası olma duygusu'nu geliştirmeyi ana görev haline getirdi. Bu, Çin milletinin büyük birliğini korumak ve Çin'in Milli Şahlanma Rüyasını gerçekleştirmek için alınmış önemli bir karardır. Aynı zamanda tarihsel deneyim ve derslerin kapsamlı bir incelemesinden çıkarılan önemli bir sonuçtur.

“İç Moğolistan'ın bugün elde ettiği kalkınma başarısı tüm etnik gruplardan insanların ortak çabalarının sonuçlarıdır. Tüm etnik gruplardan insanların birliği ve sıkı çalışması olmadan özerk bölgenin parlak geleceğine ulaşılamaz. Çin milletinde 'güçlü bir topluluğun parçasıyız' duygusunu geliştirmek için, yalnızca görülebilen ve hissedilebilen işler sunmakla kalmamalı, aynı zamanda ‘göze çarpmayan ve incelikli’ çabalar göstermeliyiz. Çin milletinin ortak aidiyet duygusunu geliştirmek, farklı etnik gruplar arasında alışverişi, etkileşimi ve bütünleşmeyi teşvik etmek için, görülebilen, hissedilebilen ve etkisini kısa sürede gösteren somut ve ayrıntılı çalışmalar yapmalıyız.

“Tüm etnik grupların değişik düzeydeki yetkilileri, Parti’nin etnik birlik teorisini ve politikalarını tam olarak anlamalı ve işlerinde uygulamalıdır. Etnik grup liderleri, bir sorun üzerinde düşünürken, karar alırken veya bir hareket başlatırken, Parti’nin ve ülkenin genel fikriyatını ve Çin milletinin genel çıkarlarını daima akılda tutmalıdır. Çin milletinin güçlü bir topluluk olduğu duygusunu geliştirmek için yapılacak her çalışma, kapsamlı, ayrıntılı ve somut bir şekilde iyi düşünülmeli, iyi planlanmalı ve iyi uygulanmalıdır. Bu duyguyu zayıflatacak her türlü faaliyet kesinlikle yasaklanmalıdır.”

GÜÇLÜ BİR TOPLULUĞUN PARÇASIYIZ DUYGUSU

“Çin milleti içinde ‘güçlü bir topluluğun parçasıyız’ bilincini geliştirmek için, tüm özerk bölgelerde ve ülke genelinde ilgili alanlarda tarihsel birikimi, kültürel eğitim ve tanıtım araçlarını, kamusal kültürel altyapıyı, kentlerdeki anıt yapıların inşası ve onarımını ve bunları turizmin malzemeleri haline getirmeyi önemle yerine getirmeliyiz. Çin kültürü ile Çin milletinin parçası olan bir etnik grubun kültürü arasındaki ilişki doğru bir şekilde ele alınmalıdır. Tüm bu çabalarla Çin milleti içinde 'güçlü bir topluluk' duygusunun geliştirilmesi için sağlam bir teorik ve kültürel temel oluşturabiliriz.

“Büyük bir etnik azınlık nüfusuna sahip bir sınır bölgesi olarak İç Moğolistan'ın etnik dayanışmayı ve ülkemizin kuzey sınırının istikrarını korumak için büyük bir sorumluluk taşıyor. Ayrıntılardan hareketle, ayrıntıları yok saymadan büyük resmi göstermeli, önümüzde ki zorluklara karşı daha dikkatli olmalı, stratejik bir bakış açısına sahip olmalı, etnik meselelerle ilgili çalışmalarda her türlü tehdide ve gizli tehlikelere karşı önlem almalı, ülke güvenliği ve istikrarını sağlamalıyız.”

Xi sözlerini şöyle bağladı: “Devrimci tarihimize güveneceğiz, siyasi uyanıklığımızı artıracağız, ÇKP'nin büyük kurucu ruhunu ileriye taşıyacağız ve 2049’da modern güçlü sosyalist Çin’i inşa etme yoluculuğunda emin adımlarla ilerleyip, yeni dönemde daha da büyük başarılara imza atacağız.

ÇİN İLE TÜRKİYE’NİN ORTAKLIĞI

Büyük Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir” tanımını Çin de benimsedi. Xi Jinping’in İç Moğolistan heyetine yaptığı konuşmasının özeti şudur: “Çin Halk Cumhuriyeti’ni kuran Çin halkına Çin milleti denir!”

Sözü, Xi’nin ünlü deyişiyle bağlarsak: “Çin, her biri değerli nar tanelerinden oluşmuş göz alıcı muhteşem bir bütün kızıl 'nar’dır!”