Çin futbolu, çıkışı eğitimde arıyor

Milli takım ve kulüpler düzeyinde sıkıntılı günler yaşayan Çin futbolu çareyi eğitimde arıyor. Çin Eğitim Bakanlığı, üniversitelerde 39 yeni futbol bölümü ekleme planlarını açıkladı. Bakanlığın açıklaması yüksek öğrenimdeki futbol eğitiminin eksikliğini ve bunun Çin futbolunun gelişimi için acil bir ihtiyaç olduğunu ortaya koyduğu bildirildi.

Uzmanlar bu girişimin etkisinin ortaya çıkması zaman alabileceğini, ancak sporun Çin'deki ilerlemesi için umut verici bir uzun vadeli stratejiyi temsil ettiğini ifade etti.

Çin milli futbol takımın en son Japonya ve Suudi Arabistan'a ardı ardına kaybederek Dünya Kupası hayallerini zora sokması tepkilere yol açtı. Birçok futbolsever, basın mensubu ve ilgili kuruluşlar görüşlerini dile getirdi ve çözümler önerdi. Bunun üzerine, futbol bölümleri kurma fikri ortaya çıktı.

Bu girişimin futbol tutkusuna sahip çocuklar için akademik kaygı duymadan atletik gelişimlerine odaklanabilecekleri yeni bir platform sunduğu belirtiliyor. Öğrencilere futbol antrenmanlarını dersleriyle dengeleme imkânı sunarken, futbolu öğrenme ve kişisel gelişim aracı olarak görme şansı veriyor.

Profesyonel futbolcu olmayı hedefleyen öğrenciler için futbol bölümlerinin kurulması, net bir kariyer yolu ve gelişim fırsatı sunduğu görüşü öne çıkıyor. Bu girişimin ayrıca sporun görünürlüğünü artırma ve izleyici kitlesini genişletme potansiyeline sahip olduğu savunuluyor.

ÇOCUKLARIN SPOR İLGİSİNİ GELİŞTİRMEK

Uzmanlara göre, ebeveynler, böyle bölümlerin varlığının futbol eğitimine olan bağlılık ve desteği gösterdiğini fark ederek yetenekli çocuklarını futbola yönlendirebilirler. Bölümler, futbolu daha geniş bir ölçekte teşvik edecek ve Çin'de futbol kültürünü ilerletecek.

Sistematik öğrenme ve eğitim yoluyla, profesyonel oyuncu olamayan öğrenciler bile değerli futbol bilgisi ve becerileri edinecek, sporun uzun vadeli gelişimine ve yetenek havuzuna katkıda bulunacaktır. Başına açıklama yapan uzmanlar, Çin futbolunu ilerletmenin anahtarının çocukların spora olan ilgisini geliştirmek olduğunu söyledi.

“Futbolda öne çıkan ülkeler özel futbol bölümleri kurmadı. Başarıları genellikle iyi gelişmiş bir futbol sistemi ve kültürel geleneğe dayanıyor, akademik programlara değil" diyen Çinli spor yorumcuları Çin futbolunun gelişiminin aceleye getirilmemesi veya zorlanmaması gerektiğini vurgulayarak, bunun yerine, çocukların ilgi alanlarını gönüllü olarak geliştirebilecekleri koşullar yaratmaya odaklanılması gerektiği görüşünde.

KADEMELİ İLERLEME VE BİLİMSEL GELİŞİM

Uzmanlara göre "Çocukların futbola olan sevgisini gerçekten uyandırmak için onlara uygun tesisler ve profesyonel rehberlik sağlamak çok önemlidir. Ancak çocuklar, olumlu bir ortamda sistematik eğitim aldıklarında ilgileri uyanacak ve daha fazla fırsat arayacaklardır. Her ülkenin sporda güçlü ve zayıf yönleri bulunuyor. Futbolun nispeten geri planda olduğu Çin'de, hemen ana akım haline gelmesi için zorlanmasına gerek yok, bunun yerine, kademeli ilerleme ve bilimsel gelişim odak olmalıdır.”

Çin’de hedef altyapıyı iyileştirerek, gençlerin ilgisini geliştirerek, profesyonel rehberlik sağlayarak ve kaynak yatırımlarını artırarak Çin futbolunun uzun vadeli gelişimi için sağlam bir temel oluşturmak. Yorumcular, “sporların doğal gelişimine saygı göstermek ve futbolun uygun koşullar altında büyümesine ve ilerlemesine izin vermek önemlidir. Ancak bu yaklaşım sayesinde, Çin futbolunun gelişimi daha iyi teşvik edilebilir.”