Çin, Suriye'deki savaşa doğrudan müdahil oluyor
Makalede yer alan görüşlere göre, Çin'in Suriye'de son dönemde gerçekleştirdiği askeri atılımlarını tetikleyen en önemli olay, Suriye Ordusu'nun yakın zamanda Halep'te yaşadığı, rejimi yıkıma götürebilecek olaylar serisi oldu. Wood'a göre Rusların, ABD egemenliğine karşı yürüttüğü savaşa destek sunmak da Çin'in yeni Suriye politikası için önemli bir hareket noktası teşkil etti.
Makalede Çin Halk Ordusu’nun uluslararası askeri işbirliğinden sorumlu komutanı Amiral Guan Youfei’nin 14 Ağustos'ta Suriye'ye yönelik gerçekleştirdiği resmi ziyaret, son zamanlarda Çin dış politikasında gerçekleşen en önemli değişiklik olarak yorumlandı.
ÇİN, SURİYE'DEKİ ASKERİ VARLIĞINI ARTTIRACAK
Çin Ordu yetkilileri tarafından daha önce yapılan açıklamalara atıfla Çin'in, Suriye'nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü koruyan politik çözümlerden yana olduğunun belirtildiği makalede, başka bir üst düzey Çinli askeri yetkili olan Radm Guan'ın da kısa bir süre önce Suriyeli makamlara ordular arası işbirliğini geliştirmek için eğitim ve insani yardımı arttırma sözünü verdiğini açıkladı.
Wood'a göre, Çin ve Suriye makamları şimdilik her ne kadar insani yardım meselesine odaklansa da, askeri meselelere yönelik vurgular, Çin'in krizdeki askeri rolünü arttıracağına işaret ediyor. Bu bağlamda, Çin'in Suriye'ye yönelik adımları, ülkenin önümüzdeki dönemde Ortadoğu ve Afrika'da askeri anlamda daha aktif bir dış politika çizgisinin benimseyeceğini gösteriyor.
AKTİF DIŞ POLİTİKA KONSEPTİ
Makalede vurgulanan bir diğer önemli hususta, Çin'in söz konusu aktif dış politika konsepti uygulamalarını kolaylaştırmak amacıyla yürürlüğe soktuğu yasalar. Buna göre, Çin, Aralık ayı başlarında özel kuvvetler ve diğer birliklerin Çin toprakları dışında kullanımını meşrulaştıran bir terörle mücadele yasasını kabul etti. Pekin yönetimi ayrıca daha doğrudan bir temsil için Nisan ayında Xie Xiaoyan'ı özel temsilcisi olarak Suriye'ye gönderdi ve mevcut büyükelçisini de değiştirdi. Wood'a göre bu köklü değişikliklerin temelinde Çin'in, Suriye'deki terörizme karşı derin hassasiyetleri yatıyor. Öyle ki, Çin geçmişte bugün Suriye'de savaşan başta radikal İslamcı Uygurlar olmak üzere diğer cihatçı grupların çeşitli çapta saldırılarına sahne oldu.
Öte yandan, Çin merkezli düşünce kuruluşlarının da durumu dikkatli bir şekilde izlediğine vurgu yapılan makalede, Çinli uzmanların üzerinde çalıştıkları stratejilere de yer verildi. Bu bağlamda Çinli araştırmacı Fu Xiaoqiang, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun yayın organında yayınlanan makalesinde, orduya, IŞİD'e karşı geniş zeminli bir mücadele örgütlemesi gerektiğini tavsiye etti. Makalede ayrıca, Çin'in, sözde Suriye muhalefeti ve radikal unsurların kazanmasıyla sonuçlanacak daha şiddetli ve karmaşık bir durumdan ziyade Esad yönetiminin devamlılığını tercih ettiğine dikkat çekildi.