Çin ve Yunanistan dünyanın en önemli gündemi
Dünya’nın 2. büyük ekonomisi Çin’de yaşananlar ve Yunanistan’ın teknik iflasta olması dünyanın en önemli gündemi olmaya devam ediyor. Bu konuda çıkan haberler ve analizler çok sayıda. Tüm ülkeler bu gelişmelerden tedirgin. IMF ise bu gelişmelerin FED kararını etkilemeyeceği düşüncesinde.
ÇİN’DE BORSA ÇÖKTÜ
Çin’de 12 Haziran’dan bu yana Borsa yüzde 30 değer kaybetti. Bunun rakamsal ifadesi 3 trilyon dolar. Bu kayıp Çin’in bir İngiltere kaybetmesi demek.
Borsa’da işlem gören 2.800 şirketin yarısı işlemlere kapandı. Bu durum Ekim 1997’de Hong Kong Borsası’ndaki “Kara Cuma”yı hatırlatıyor.
Çin Borsası’nın çöküşünde en önemli etkenin ekonomik büyümedeki yavaşlama olduğu gösteriliyor. Bu yılın ilk 4 ayında toplamda 98 halka arzın onaylanması ikincil piyasayı soğutmaya yardımcı oldu.
Yatırımcı iştahının bu yeni halka arz olmuş hisselere doğru kaymasıyla, kısa sürede yüksek tutarda para mevcuttaki hisselerden buraya kaydı.
Borsadaki düşüşü, ilk halka arz dalgası ve kurumsal yatırımcıların geri çekilmesi harekete geçirirken, kaldıraç ve pay söylentileri şiddetlendirdi. (Çinli ekonomist Zhuang’ın analizi). Bu da diğer önemli etken olarak kabul ediliyor.
‘KARAR ÇIKABİLİR’
Eurogroup Başkanı Dijsselblœm Avro bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan’ın verdiği öneriler çerçevesinde acil fonlama yapıp yapmama konusunda karar alınabileceğini söyledi.
Değerlendirmemiz: Eğer olumlu karar çıkarsa pazar günü yapılacak liderler toplantısı Yunanistan açısından olumlu geçer.
YUNANİSTAN İÇİN ZİRVE
IMF Başkanı Lagarde, Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, AMB Başkanı Draghi ve Eurogroup Başkanı Dijsselblœm yazımızı yazdığımız saatlerde zirve toplantısı yapacaklar.
Değerlendirmemiz: Bu kadar önemli kişiler Yunanistan konusunu haftalardır zirve üstüne zirve yaparak tartışıyorlar.Demek ki olumlu bir karar çıkması isteniyor.
HOLLANDE CİDDİ BULDU
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Yunanistan’ın “ciddi ve güvenilir” önlemler sunduğunu ve Yunanların Avro Bölgesi’nde kalma konusunda kararlılıklarını gösterdiğini açıkladı.
Değerlendirmemiz: Fransa Almanya’ya göre daha esnek. Bu olumlu kararın çıkma olasılığını güçlendiriyor.
ALMANYA İHTİYATLI
Almanya Yunanların temerrüde düşmemek için önerdikleri reform paketine kuşku ile yaklaşıyor. İnandırıcı bulmuyorlar. Gerekçelerinden biri Yunan adalarında vergi indirimlerini yavaş yavaş kaldırma ve nakliyat firmalarına uygulanan vergi oranlarında artırma sözü verilmesi gibi birçok önlem.
Almanya’nın bu tutumu bize şunu hatırlatıyor: 1. Dünya Savaşı’nda yenilen Almanya savaş zararlarını tamir etmek için 56 milyar dolar tazminat ödemekle yükümlü kılınmıştı. Almanya bunu kabul etmedi. Bunun üzerine Fransa’nın muhalefetine rağmen müttefik ülkeler tamirat borcunu 33 milyar dolara indirdi. Almanya bunu da kabul etmedi. Bunun üzerine Dawes planı ile 1924’de Almanya’nın tamirat borcu taksitlere bölündü. Bu çözüm seçeneklerine hıncı olan Fransa hep karşı çıktı. Nereden nereye? Şimdi Avrupa’nın patronu Almanya itiraz ediyor.
KONSEY’DEN DESTEK
Almanya Maliye Bakanı Schauble Yunanistan’ın saç tıraşına (*) ihtiyacı olduğu ama bunu gerçekleştirmenin mümkün olmadığını ifade etti.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Yunanistan’ın gerçekçi öneriler getirmesi halinde Yunanistan’ın borçlarının yapılandırılabileceğini söyledi
NE NEDİR?
Eurogroup: 1997 yılında, Amsterdam’da kurulan, üye ülkelerin temsilcilerinin resmi olmayan bir şekilde görüşebilmesi ve ortak çıkarla ilgili hareket etmesine olanak sağlayan bir oluşumdur. Ayda bir toplanır ve avro ile ilgili görüş alışverişinde bulunulur.
Avrupa Konseyi (Council of Europe): 1949 yılında Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla Avrupa çapında kurulmuş hükümetler arası bir kuruluştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Avrupa Konseyi’ne bağlıdır. Avrupa Konseyi’ne Belarus, Kosova ve Vatikan hariç tüm Avrupa ülkeleri üyedir. Merkezi Strazburg’dur.
Avrupa Komisyonu (European Commission): 27 komisyon üyesinden oluşur. Avrupa Birliği politikalarının tasarlayıcısı ve koordinatörü, başka bir deyişle Avrupa Birliği’nin yürütme organıdır. Mevzuat önerileri hazırlayıp, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’ne sunar.
(*) Saç Tıraşı: Borcun silinmesi.