Çin’i anlamanın anahtarı ÇKP

Çin Komünist Partisi (ÇKP), 1 Temmuz 1921’de Şanghay’da illegalite koşullarında ilk genel kurultayını düzenledi. Bu tarih ÇKP’nin kuruluş tarihi olarak kabul edildi. ÇKP şimdi 99 yaşında! Üye sayısı 91 milyon. 4 milyon 600 bin örgütüyle üyelerini yönetiyor ve halka önderlik ediyor. ÇKP, dünyanın en büyük partisi. 1949’dan beri iktidarda ve Çin mucizesini yaratan özgüç.

O nedenle Çin’i anlamanın en güvenceli yolu Çin Komünist Partisi’ni anlamaktan geçiyor.

ABD’NİN SİS BOMBASI DAĞILIYOR

Pandemi sonrasında Batı basınında çokça ÇKP tartışması yaşanıyor. ÇKP hakkında Batı emperyalizminin yaydığı “komünist değil” sis bombası etkisini kaybediyor.

Hatta ABD emperyalizmi, Çin Komünist Partisi’ni baş düşmanı olarak ilan etti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo 30 Ocak 2020 günü Londra’da İngiltere Dışişleri Bakanı ile yaptığı ortak basın toplantısında Çin Komünist Partisini “günümüzün merkezi tehdidi” olarak nitelendirdi. (1)

Trump’un son Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien ise daha paldır küldür konuşuyor. O’Brien, 24 Haziran 2020'de Phoenix, Arizona'da şu açıklamaları yaptı: “Başkan Trump’ın önderliğindeki Amerika nihayet ÇKP’nin eylemlerinin tehlikesine ve yaşam biçimimize yönelik tehditlerine karşı uyandı. On yıllar boyunca hem ABD siyasi partilerinde hem de iş dünyasında, akademide ve medyada genel kabul gören yaklaşım, Çin'in önce ekonomik ve sonra siyasi olarak liberalleşmesinin sadece bir süre konusu olduğu idi. Pazarlarımızı Çin'e ne kadar çok açarsak, Çin'de sermayeye ne kadar çok yatırım yaparsak, Çin Halk Cumhuriyeti bürokratlarını, bilim adamlarını, mühendisleri ve hatta askeri subayları ne kadar çok eğitirsek, Çin de bizim gibi olacaktı.

“Çin zenginleştikçe ve güçlendikçe ÇKP’nin halkın yükselen demokratik isteklerini karşılamak için liberalleşeceğine inandık. Bu, Sovyet Komünizmine karşı kazandığımız zaferin tecrübesinden doğan cesur ve özünde Amerikan tarzı bir fikirdi. Ne yazık ki, bu fikrin çok naif olduğu artık ortaya çıktı.

“Bundan daha büyük bir yanlış yapamazdık. Bu yanlış hesap, 1930'lardan beri Amerikan dış politikasının en büyük başarısızlığıdır. Nasıl böyle bir hata yaptık? Çin Komünist Partisi'nin doğasını nasıl anlayamadık?

“Cevap basit: Çünkü ÇKP'nin ideolojisine dikkat etmedik. ÇKP liderlerinin söylediklerini dinlemek ve temel belgelerinde yazdıklarını okumak yerine kulaklarımızı ve gözlerimizi kapattık. İnanmak istediğimize inandık. Kendimizi Parti’nin sadece adının komünist olduğuna inandırdık. Açık olalım, Çin Komünist Partisi Marksist-Leninist bir örgüt.” (2)

71 YILDIR İKTİDARDA

Çin Komünist Partisi (ÇKP) 1921 yılında yaklaşık 50 üye ile kuruldu. 1949’da Çin Halk Cumhuriyet’inin kuruluşundan sonra üye sayısı 4.5 milyona ulaştı. Şimdi üye sayısı 91 milyon. Nüfusun yaklaşık yüzde 7’si.

Çin Komünist Partisi’nin üyelerinin sınıfsal dağılımı, Parti’nin niteliği hakkında fikir veriyor. Üyelerin yüzde 40’ı emekçi sınıfı ve çiftçilerden, yüzde 23’ü devlet yöneticisi ve profesyonel parti kadrolarından, diğer üyeler memur, öğrenci ve emeklilerden oluşuyor.

ÇKP üyesi olmak kolay değil. İnce elenip, sık dokunarak üye alınıyor. Uzun bir aday üyelik dönemi var. Sınanıp, denendikten sonra üye kaydediyorlar.

ÇKP’nin yönetimindeki eğilimler de üyelerin hangi kesimden seçildiğini belirliyor. Jiang Zemin’in Parti Sekreteri olduğu dönemde, koşulları uymasa da Parti ve devlet yöneticilerinin yakınları çoğunlukla Parti’ye üye alınıyordu.

Xi Jinping’in Parti Genel Sekreteri olmasından sonra ÇKP’ye alınan yeni üyelerin özellikleri değişmeye başladı. Örneğin 2016 yılında yaklaşık 2 milyon yeni üye yapıldı. Bu üyelerin bir milyona yakını işçi sınıfından. Yeni üyelerin yüzde 50’si emekçilerden seçildi. Yeni üyelerin yüzde 82’si ise 35 yaşın altında ve eğitimli. Yeni üyelerin yüzde 42’si yüksekokul mezunu. Kadın ÇKP üyelerinin oranı ise yüzde 26. Xi Jinping’den sonra ÇKP önderliği kadın üyelerin ve yöneticilerin sayısını artırmaya özel bir önem veriyor. İlçe düzeyinde pek çok kadın yerel hükümet başkanı ve parti sekreteri var.

Üyelerin yüzde 7’si azınlık milliyetlerden oluşmakta, yaklaşık 7 milyon ÇKP üyesi çoğunluk milliyet olan Han kökenli değil. Başkan Xi, azınlık milliyetten üyelerin sayısının artırılmasını, Çin milletini birleştirmenin bir aracı olarak değerlendiriyor. Uygurlar arasında da ÇKP’ye yeni üye kazanmak için özel bir çalışma yürütülüyor.

ÇKP OLMASAYDI YENİ ÇİN OLMAZDI

Çin’de ÇKP üyesi olsun olmasın bütün Çinlilerin kabul ettiği özdeyiş “ÇKP olmasaydı, Yeni Çin olmazdı”. Buradaki “yeni Çin”, “karnı tok, sırtı pek, güvenli bir yaşamı” niteliyor. ÇKP için bu özdeyiş şarkı da yapıldı. 1 Temmuz günü Çin’in her köşesinde yankılandı. Çince söylenişi “Meyo Gunçendan meyo şin Cunguo!”.

Şanghay’da orta yaşlı bir taksi şoförüne takılmak için “Mao Zedung olmasaydı, yeni Çin olmazdı” dedim. O da gülümseyerek yanıt verdi: “Çin Komünist Partisi olmasaydı, Mao Zedung olmazdı”.

YAŞI İLERLEDİKÇE GENÇLEŞİYOR

2019 sonundaki kayıtlara göre, 40 yaşın altındaki ÇKP üyelerinin oranı üçte biri aştı. 30 milyondan fazla genç üyesi var. Yaklaşık yüz yıllık tarihe sahip bir parti olarak, bu kadar "güçlü ve enerjik" bir yapıyı koruması dünya çapında nadir görülen bir deneyim.

ÇKP’nin sürekliliğinin sırrı, son derece alçakgönüllü olmasından, dışarıdan gelen eleştirilerden öğrenmeyi, hatalarından ders çıkarmayı gelenek haline getirmesinden kaynaklanıyor. ÇKP bilimsel sosyalizmi, Mao Zedung’un büyük katkısı ile Çin kültürünün özüne uyumlu hale getirdi. Dışarıdan büyük ve hantal görünmesine rağmen, kritik olaylarda ne kadar çevik olduğuna son Koronavirüs salgınında hep beraber tanık olduk.

‘SARI TOPRAĞIN OĞLUYUM’

ÇKP, 18. Genel Kurultay’dan itibaren, “Çin’e özgü sosyalizmin yeni dönemi”ne girdiğini saptadı. 19. Genel Kurultay’da “Xi Jinping düşüncesi”nin yeni dönemin yol gösterici kılavuzu olduğunu ilan etti. ÇKP Genel Sekreteri ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’i tanımak ve anlamak ÇKP’yi ve Çin’i anlamayı kolaylaştırıyor.

Xi Jinping, 22-24 Nisan 2020 tarihlerinde Shaanxi (Şaanşi) eyaletinde yoksul köylülerle sohbet ederken şunları söyledi: "15 yaşımda Huangtu (Sarı Toprak) Yaylası'na geldiğimde kafam karışıktı, hangi yöne gideceğimi bilmiyordum. 22 yaşımda oradan ayrılırken sağlam bir hedefim ve kendime güvenim vardı. Halka hizmetle görevli biri olarak, köklerimin, Shaanxi'nin kuzeyindeki o yaylada olduğunu söyleyebilirim. Zira o topraklar benim değişmeyen inancımı beslediler: Halk için somut işler yapmak! Nereye gidersem gideyim, ben daima Sarı Toprak'ın oğluyum."

"ÇKP Merkez Komitesi'nin politikalarının iyi olup olmadığını anlamak için köylülerin yüzü gülüyor mu ağlıyor mu, ona bakmak gerek. Yüzleri gülüyorsa, iyi demektir, o politikaları devam ettirmek gerekir. Ağlıyorlarsa, politikaların geliştirilmesi ve düzeltilmesi lazım gelir. Güzel günlere emek vererek ulaşmak mümkündür. Zorluklar bizi yıldırmamalıdır. Kendimize güvenimiz, kararlılığımız olduğu sürece aşamayacağımız hiçbir zorluk yoktur.

"Halka güzel günler gösterme hedefimizden şaşmayalım. Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) temeli, atardamarı halktır. ÇKP halka devrim, inşa ve reform hareketlerinde öncülük eder. Temel amaç, halka güzel günler göstermektir. Ne kadar büyük sınanmalar veya baskılarla karşılaşırsak karşılaşalım, ne kadar büyük bedeller ödersek ödeyelim, bu hedefimizden asla şaşmamalıyız."(3)

SONUÇ: İNSANLIĞA UMUT AŞILIYOR

ÇKP, konuk ettiği yabancı parti temsilcilerine, “Burada gördükleriniz Çin’in gerçeklerine göre doğru ve güzel. Sakın bizi kopya etmeyin. Kendi halkınıza, kendi ülkenize uygun çözümü kendiniz bulacaksınız” demeyi bir gelenek haline getirmiş. Çin Komünist Partisi’nin başarısı, ezilen ülkelere dayanma ve kendi gücüne güvenerek yeni bir dünya kurma azmi veriyor. İnsanlığa ise gelecek için umut aşılıyor. İnsanın insana kulluk etmediği bir dönemin büyük insanlığın ufkunda parladığını kanıtlıyor.

1.https://www.nytimes.com/2020/01/30/world/europe/pompeo-uk-china-huawei.html
2. https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/chinese-communist-partys-ideology-global-ambitions/
3.https://news.cgtn.com/news/2020-06-15/How-does-China-s-people-centric-approach-work--RltEZhT3jy/index.html