Cinsiyet ve Rus sporcular tartışması
Yaz aylarına dönelim. 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Cezayirli kadın boksör Imane Khelif ile İtalyan Angela Carini arasındaki karşılaşmanın 46'ncı saniyesinde Carini maça devam etmeyip çekilme kararı almıştı. Bunun ardından uluslararası kamuoyunda cinsiyet tartışmaları alevlendi. Bu tartışmalar Paris Olimpiyatları’nın en çok konuşulan konularından biri haline geldi.
Cezayirli boksör Imane Khelif ve Tayvanlı çifte dünya şampiyonu Lin Yu-ting, IBA'nın cinsiyet uygunluk testini geçememelerinin ardından 2023 Dünya Şampiyonası sırasında diskalifiye edilmişler, ancak Paris Olimpiyatları'nda da yarışmaya hak kazanmıştılar.
SEBASTIAN COE’NUN AÇIKLAMALARI
Bu konu Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği Başkanı Sebastian Coe’nun açıklamalarıyla tekrar gündeme geldi. Lord ünvanlı Coe 1980 ve 1984 Olimpiyat Oyunlarında 1500 metre altın madalya da dahil olmak üzere dört Olimpiyat madalyası kazanmıştı. 1981'de 800 metrede kırdığı dünya rekoru 1997'ye kadar kırılamadı.
Coe, Budapeşte’de gazetecilere Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı (UOK) olursa kadın sporunu koruyacağına söz verdi. Coe, önümüzdeki Mart ayında Thomas Bach'ın yerine seçilirse kadınların katılımı konusunda net bir politika belirlemenin en önemli önceliklerinden biri olacağını söyledi.
68 yaşındaki İngiliz spor adamı, Cezayirli boksör Imane Khelif ve geçen yılki dünya şampiyonasında cinsiyet testlerinde başarısız olmasına rağmen kadın boksunda Olimpiyat altın madalyası kazanan Çin Taipei'li Lin Yu-ting etrafındaki öfkenin kendisini "rahatsız ettiğini" belirtti.
"Boks gibi bir sporda hızlı ve gevşek oynayabileceğinizi düşünmüyorum. Tüm sporlarda olduğu gibi net politikalara sahip olmalısınız” diyen Coe, "Kadın sporunu korumazsak ve bunu yapmak için net ve belirsiz olmayan bir politika setimiz olmazsa, kadın sporunu kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırız” şeklinde konuştu.
RUS SPORCULAR KONUSU
Coe, ayrıca Rusya'nın Olimpiyatlara yeniden kabulüyle ilgili karar alma sürecini genişletme sözü verdi. Coe, Rus sporcuları toplu doping ve ardından gelen Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle atletizmden men etme kararıyla tepki çekmişti.
Bach yönetimindeki UOK Rus sporcuların tarafsız bir bayrak altında geri dönmesi için düzenlemeler yaptı, ancak Paris Oyunları'nda atletizmden men edildiler. Coe, bu konuyu daha geniş bir şekilde istişare edeceğini söyleyerek, "Başkan olursam, üyelerin seslerinin sadece duyulmasını değil, aynı zamanda harekete geçilmesini sağlayan yapılar oluşturmak istiyorum. Buna üyelere duyarlı bir Yönetim Kurulu ve tüm bu paydaşlarla bağlantılı bir başkanlık ofisi dahil olacak” dedi. Bu konuda Rus edebiyatına bile tahammül edemeyen bir zihniyetin aşılması kolay olmayacak.
Coe’yu zorlu bir süreç bekliyor. Bazı yorumcular, Olimpiyat hareketine ilk kez bir kadının liderlik etmesinin zamanının geldiğine inanıyor ve Zimbabveli eski yüzücü Kirsty Coventry de yedi adaydan biri.