Çocuklarımız dilekçe yazmayı bilmeyecekler
Öğrencilerin dildeki yetersizlikleri genellikle bu sözle anlatılır: Dilekçe yazmayı bile bilmiyorlar... Eğitimciler arasında çok yaygın bir yakınmadır bu. Bizde yazık ki artık lise mezunları için değil, üniversite bitirmiş gençler için bile çok söyleniyor. Aslına bakılırsa kolay değildir bir dilekçe yazmak, bu işi hakkıyla öğrenmiş bir öğrenci, dilini de hakkıyla öğrenmiş demektir.
Kamuoyunca iyi bilinen uydurma davalardan dolayı Silivri zindanlarını boylayan Hanefi Avcı'nın, Haliç'te Yaşayan Simonlar (Angora Y.) kitabında anlattığı bir olayı, koca kitapta yazdığı onlarca olay içinde unutmadım, tebessümle anımsarım hep. Okuduğu okullarda mesleğiyle ilgili pek çok şeyi öğrenerek mezun olan Hanefi Bey, meslekte ilk sıkıntıyı tutanakların yazılması sırasında yaşar. Bu işlerle görevli bir yazıcı, kendi önemini kabul ettirmek için kurnaz davranır, onu zor duruma düşürmeye çalışır."Siz söyleyin, ben yazayım," der. Tam Aziz Nesin'lik bir oyun oynar Hanefi Bey'e, mesleğinin ilk günlerinde rezil olmaktan son anda kurtulur. Bunun üzerine çiçeği burnunda amir, karakoldaki dört beş yıllık bütün dosyaları gözden geçirir, tutanakları inceler, ifade tutanaklarının, bir üst yazının nasıl yazılacağını öğrenerek başlar mesleğe.
Yani yazmayı öğrenir önce.
TÜRKÇEYİ YOK ETMEYE ÇALIŞIYORLAR
Ahmet Cemal bir yazısında, "Türkçe dosyası yaşamın hiçbir aşamasında kapanmaz" der. Türkçe dersleri bütün eğitim kurumlarında ve eğitimin her aşamasında önemlidir. Konu yazmak olunca, her yaşta öğreneceğimiz bir şeyler vardır.
Eğitim kurumları yazık ki Türkçe öğretimi açısından son yıllarda kötüye gidiyor. Üniversitelerdeki Türkçe derslerini yok etmeye çalışıyorlar. Benim kırk yıl emek verdiğim Ankara Üniversitesi yazık ki bu konuda nerdeyse başı çekti. Umarım hatalarından dönerler.
Ben Türkçenin üniversitede düştüğü duruma kızıp dururken, geçen gün okuduğum bir haber beni dehşete düşürdü, ardından olayla ilgili düşüncelerini Aydınlık'taki köşesinde Mustafa Mutlu da yazdı. Milli Eğitim Bakanlığı, İmam Hatip Liselerinde Arapçanın daha iyi öğrenilebilmesi için öğrencilere Türkçeyi yasaklamış. İnanılacak gibi değil ama, haber doğru. İngilizce eğitim yapan liseler de bunu örnek alarak İngilizcenin daha iyi öğrenilmesi için aynı yola başvurabilirler.
Değerli okurlar, bu gidişin sonu Türkçeyi, anadilimizi yok etmek, bizi tam bir sömürge ülkesi yapmak...