Deik'in 'Zorunlu bağış' yazısına sert itiraz

Türkiye'nin ticari diplomasi alanındaki çatı kuruluşu Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İstanbul'da kendine ait bir genel merkez binasına taşınma kararı aldı. 20 Eylül 2021 tarihinde bu köşede yayınlanan “DEİK ev sahibi bakanlık mülk sahibi olacak” başlıklı yazımızda detayları sizlere aktarmış DEİK Başkanı Nail Olpak'ın üyelere çağrısına yer vermiştik. Geçen süreçte istenen tutar toplanmamış olacak ki DEİK'ten üyelere “DEİK Yönetim Kurulu” imzasıyla bir metin gönderildi. Metinde iş konseyi başkanlarının talebi üzerine bu gayrimenkul alımını desteklemek için başlatılan kampanyada kategoriler belirlendiği ifade edilerek, 26 Kasım 2021 günü saat 18.00'e kadar; A sınıfı ülkeler için 200 bin TL, B sınıfı ülkeler için 150 bin TL, C sınıfı ülkeler için 100 bin TL, Sektörel İş Konseyleri için de 100 bin TL fiyat belirlendi.

BU KARAR İSYAN ÇIKARDI

Metinde, “8 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirilen DEİK İcra Kurulu toplantısında '2022 Ocak ayı içerisinde gerçekleştirilecek DEİK İş Konseyleri Seçimliği Olağan Genel Kurullarında İş Konseyi Başkan Adayı olabilmek için her İş Konseyi Başkanı Adayının aday olduğu ülkenin İş Konseyi Grubuna göre belirtilen destek paketi tutarınca DEİK'e katkıda bulunması esastır. Belirtilen ödemeyi gerçekleştiremeyen İş Konseyi Başkanlarının, İş Konseyi Başkanı olarak seçilme yeterlilikleri ortadan kalkacaktır.' kararı alınmıştır.” ifadeleri yer aldı.

AĞIR TOPLARDAN SERT MESAJ

Bu karar üzerine DEİK İş Konseyi Başkanları'na geçilen mail başkanların sert itirazına yol açtı. DEİK İş Konseyi Başkanlarının üye olduğu WhatsApp grupları hareketlendi. Telefonlaşmalar başladı. Üyeler kararı birbirlerine atarak, “Böyle bir kararının kanunsuz olduğunu” belirttiler. Tarafımıza ulaşan bazı İş Konseyi Başkanları ve İş Konseyi Üyeleri, “Şu ülke başkanısınız vermezseniz bir sonraki dönem sizi seçtirmeyiz gibi bir tutum kabul edilemez. Seçimle gelmeyen bir başkan bu kararı alamaz.” ifadelerini kullandılar. Edindiğimiz bilgilere göre, birçok İş Konseyi Başkanı, DEİK Başkanı Nail Olpak'a bu konuda bir mesajlar yazarak; ofis alımı meselesinde verilecek katkının “başkan seçilme” yeterliliği kriterine dönüştürülmesinin rahatsızlığa neden olduğunu vurguladılar. Kararı “talihsizlik” olarak nitelendiren İş Konseyi Başkanları, Başkan Olpak'a metinde manevi değerleri hiçe sayan üslup nedeniyle de sitem ettiler.

'KIRKPINAR AĞALIĞI MI SATIYORUZ?'

Öte yandan üyelerin yer aldığı WhatsApp gruplarında ve birbirlerine yazdıkları mesajlarda bu karar ile DEİK İş Konseyi Başkanlıklarının “Edirne Kırkpınar ağalığı satışına” döndüğü belirtildi. Ayrıca daha önce tarafımıza belirtilenin aksine bazı DEİK İcra Kurulu Üyelerinin ve Konsey Başkanlarının mevcut ekonomik şartlarda ve salgın koşullarının getirdiği değişimi öne sürerek gayrimenkul yatırımına karşı olduklarını da öğrendik. Yine DEİK'te ve üyeler üzerinde ağırlığı olan eski bir İş Konseyi Başkanı'nın ise çevresine, hadisenin basına duyurulması ve bu konuda kamuoyu yaratılmasından yana olduğunu, “Parayı öderiz ama başkanlık konusunu buna karıştırmamak lazım” dediğini öğrendik.

İŞLEM KANUNSUZ, BAŞKANLAR ÇEKİLEBİLİR

Diğer yandan konuştuğumuz bir başka İş Konseyi Başkanı ise, bu yeni yatırım genel kurul kararı ile onaylanmış olsa da yarı kamu niteliğindeki bir STK'nın, iş insanlarının ödeyeceği paralar ile yapılacak böyle bir yatırımdan önce kurumsal yapı ve profesyonel kadronun güçlendirilmesini öncelemesinden yana olduğunu bildirdi. Ülkeye değer katacak bir kadro oluşturmaktansa taşa toprağa para yatırmanın acı bir yanı olduğunu ve bu anlayışı sorunlu gördüğünü belirten İş Konseyi Başkanı, zorunlu para istenmesinin zaten kanuni olmadığını, “Para ile satın alınabilen bir başkan olma fikrinin iğreti edici” olduğunu tarafımıza iletti. DEİK İş Konseyi Başkanlarının zaten istenen paradan çok daha fazlasını yapılan faaliyetler kapsamında cebinden harcadığını da not eden İş Konseyi Başkanı, birçok değerli İş Konseyi Başkanı'nın bu “onur kırıcı” hadiseden sonra konseylerden çekilebileceğini belirtti. Bununla birlikte DEİK'in kurumlar yapısı konusunda uzman olan kişilerle konuştuğumuzda ise kararın Danıştay'a götürülerek iptal edilebileceğini, kanunla kurulmuş bir yapıda İş Konseyi Başkanı seçilme yeterliliğinin belli olduğunu, buna İcra Kurulu kararı ile ilave yapılamayacağını, kanunsuz bir işlem olduğunu ifade ettiler.