Devlete borçlu olanların iflası yakın! -1

Torba Yasa denilen 7061 sayılı kanunun 7 nci maddesiyle 6183 sayılı yasanın 22/A maddesinde öyle bir değişiklik yapıldı ki bu madde kapsamında devlete vergi borcu olanların devletten alacaklarını almaları artık olanaksız gibi.

BU DÜZENLEME NE GETİRİYOR?

Bu düzenleme aşağıda belirtilen işlemlere konu ödemelerde ödemeyi yapan kurum, kuruluş ödeme yapmadan önce, hak ediş sahibi, yani o kurum veya kuruluştan alacaklı olandan, vergi borcu olmadığına dair yazı getirmesini isteyecek ve bu yazı gelirse ödeme yapacak. Yazı gelmezse veya vergi borcu varsa ödemeyi yapmayacak.
1. 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na tabi kamu idareleri ile bu idarelere bağlı döner sermaye işletmelerinin yapacağı her türlü ödemelerde,
2. 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamına giren kurumlar ile kamu tüzel kişiliğini haiz kurum ve kuruluşların (meslekî kuruluşlar ve vakıf yüksek öğretim kurumları hariç) mal veya hizmet alımları ile yapım işleri nedeniyle hak sahiplerine yapacakları ödemelerde,
3. Kanun, kararname ve diğer mevzuatla nakdi olarak sağlanan devlet yardımları, teşvikler ve destekler nedeniyle yapılacak ödemelerde,
4. 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli tarifelerde yer alan ticaret sicil harçlarından kayıt ve tescil harçları, noter harçlarından senet, mukavelename ve kâğıtlardan alınan harçlar, tapu ve kadastro harçlarından tapu işlemlerine ilişkin alınan harçlar, gemi ve liman harçları ile (8) sayılı tarifeye konu harçlar (diploma harçları hariç) ve trafik harçlarına mevzu işlemlerde,
5. 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nda yer alan bina inşaat harcı ve yapı kullanma izin harcına mevzu işlemlerde.

VERGİ BORCU OLANLAR

Vergi borcu olanlar vergi borcunu temizlemeden, alacaklı olduğu kamu kurum veya kuruluşundan alacağını tahsil edemeyecek.
Vadesi geçmiş borçlar ise şöyle sayılmış:
Tür olarak; yıllık gelir, yıllık kurumlar, katma değer, özel tüketim, özel iletişim, motorlu taşıtlar, şans oyunları, damga, banka ve sigorta muameleleri vergileri, gelir ve kurumlar vergisine ilişkin tevkifatlar ve geçici vergiler ile harçlar ve bu alacaklara ilişkin vergi ziyaı cezaları, gecikme zam ve faizleri,
Tutar olarak; kapsama giren amme alacaklarının toplam 2 bin lirayı aşan tutarı.

TEMLİKLİ ALACAKLARDA

Maliye Bakanlığı bu konuda da düzenleme getirmiş:
“Bu madde kapsamında zorunluluk getirilen ödemelere ilişkin olarak, işçi ücreti alacakları hariç olmak üzere, yapılacak her türlü devir, temlik ve el değiştirme, Maliye Bakanlığı’na bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borcu karşılayacak kısım ayrıldıktan sonra kalan kısım üzerinde hüküm ifade eder. Şu kadar ki bu hükmün uygulanmasında diğer kamu idarelerinin alacaklarına karşılık kesinti yapılması gereken hallerde kesinti tutarı garameten taksim olunur”
Örneğin siz bir kamu kurumundan alacağınız var ve bunu temlik etmişseniz bu temlik size artık bir fayda getirmeyecek.

YAZILI BASIN YAŞAYAMAZ!

Gazeteler Basın İlan Kurumu’ndan (BİK) ilan geliri elde eden kurumlar. Bu gelirler önemli bir öz kaynak olarak kullanılıyor. Bundan böyle vergi borcu olan gazete işletmelerinin vergi borcunu bitirinceye kadar BİK’den ilan geliri tahsil etmesi olanaksız olacak.

YAPILANDIRMALAR KAPSAMDA MI?

Tecilli borçlar bu kapsamda değil. Yapılandırma da kanunen yapılmış bir tecil olduğundan yapılandırma içinde olan vergi borçları olanlar alacaklarını normal olarak tahsil edebilecek.
Ancak bozulan yapılandırmalar vadesi geçmiş borç haline geleceğinden bu yasal düzenleme kapsamında olacak.Yani yapılandırmayı bozanla kamu kurum ve kuruluşlarından alacaklarını tahsil etmesi hayal olacak.
Devam edeceğiz...