Dolar 7 lira olmuş, siz hâlâ dolar yıkılacak diyorsunuz!

Vatan Partisi Genel Başkanı Sn. Perinçek 5 Mayıs 2020 tarihinde Aydınlık Gazetesi’ndeki köşesinde “DOLAR SALTANATI YIKILIYOR” başlıklı bir yazı yazdı.

Ortalık birbirine girdi. Sanki yıkılan kendi saltanatları! Küçümseyenler, alaya almaya çalışanlar, ABD’nin ne kadar güçlü olduğunu yakın zamanda göstereceğini ima edenler…

Ancak gerçekler o kadar güçlü ki, Sn. Perinçek’in açıklaması kamuoyunda ciddi bir dalgalanma ve yankı yarattı.

Benim DOLAR SALTANATININ YIKILACAĞI görüşüne katıldığımı tekrarlamama gerek yok.

Ancak dolar saltanatının yıkılıp yıkılmadığı konusunda ciddiye alınacak, gerçekten ekonomiyi yakından takip etmeyenlerin kolay algılayamayacağı bir nokta var. Bu eleştiriyi ciddiye alıp yanıtlamak zorunda olduğumu düşünüyorum.

Dolar kurunun yükseldiği, ekonomimizin kırılganlığı nedeni ile piyasada dolar talebi oluşması işin bir tarafı. Diğer tarafı ise, dolar kurunun sadece Türkiye’de artmadığı, doların tüm gelişmekte olan piyasalarda artmakta olduğu gerçeği.

Bunu yandaki tabloda görüyoruz.

Tablodan da görüldüğü gibi ekonomik büyüklüğü ve yapısı bize benzeyen gelişmekte olan ülkeler, paralarının yılbaşından bu yana dolar karşısında değer kaybettiğini görüyoruz. Türk lirasının değer kaybının Endonezya hariç diğer ülkelerden daha düşük olduğu da ayrı bir gerçektir.

Türk lirasının, nispeten diğer ülke para birimlerine göre daha az değer kaybının nedeni ise, 2018 yılından bu yana ekonomik krizin içinde bulunmamızdır.

Gelişmekte olan ülke paraları neden değer kaybediyor?

Institute of International Finance (Uluslararası Finans Merkezi) Mart 2020 sonu itibarıyla gelişmekte olan piyasalardan çıkan yabancı yatırımcı (sıcak paracılar) parasının 83.3 milyar dolar olduğunu belirten bir rapor yayınladı.

Bu para ne için çıkıyordu? Tüm gelişmekte olan ülkeler mi kötü durumdaydı? Yoksa başka neden mi vardı?

PAKETLER BÜYÜYOR

Öncelikle şunun ayırdına varalım. Demek ki neymiş, dolar sadece Türk lirasına karşı değil, tüm gelişmekte olan ülke paralarına göre değer kazanıyormuş. Dolar kuru her yerde artıyormuş.

Esas sorumuz neydi? "Dolar saltanatı yıkılıyor diyorsunuz ama dolar değer kazanıyor. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu."

Başka bir veri. Hepimiz duyuyoruz. ABD Merkez Bankası FED trilyonlarca dolar para basıp, gelen geçene veriyor. Bu kadar bedava faiz, uzun vade dolar ortada dolaşırken, durup dururken neden yatırımcı olduğun yerlerden çıkıyorsun?

ABD önce 2.3 trilyon dolarlık paket hazırlamış, bu paraları dağıtmıştı.

Yetmedi, şimdi ABD’de Demokratlar üç trilyon dolarlık yeni paketi Temsilciler Meclisi'ne sunuyorlar. Paketin Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu senatodan geçemeyeceği söyleniyor. İlk pakette de böyle olmuştu. İlk oylamada geçmemiş, sonra uzlaşılmıştı.

Paketin içinde neler var neler; aile ferdi başına 1.200 dolar, aile başına 6.000 dolar. Küçük işletmeler için geri ödemesiz acil durum kredisi (Kredi geri ödenir!) 10 milyar dolar. İl, ilçe yönetimlerine milyarlarca dolar vb. gibi.

Bu paralar geri de alınmayacak.

NEDEN GERİ DÖNÜYOR?

Bir soru, madem bu kadar çok para basıp dağıtıyorsunuz, neden yurt dışına yatırım yapan yatırımcınız paralarını toplayıp geri dönüyor?

2008 krizinden bu yana dağıtılan paralar, ekonomideki sorunlar nedeniyle bankalar ve borç veren diğer kurumlar tarafından geri isteniyor, vadelerinde yenilenmiyor. İşte onun için dağıtılan bu kadar dolara rağmen, piyasalardan dolar geri çekilip kredi kapamalarına doğru yönleniyor. ABD’de çuvalla olmasına rağmen bizim gibi ülkelerde kıt olan dolar yüzünden de talep olduğu için kurlara yansıyor.

DOLAR SALTANATI YIKILIYOR. Batmasın diye o kadar çok basıyorlar ki, bir ay önce bastıkları 2.3 trilyon dolar bitti. Üç trilyon dolar daha yolda. Kim bilir daha kaç paket göreceğiz.

Belirtmemiz gereken başka bir husus daha var. Paraya esas değerini veren, ekonomik gelişmişlik yanında, parayı basanın SİLAHININ GÜCÜDÜR. ABD’de o da kalmadı. Kimse YANKEE’yi eskisi gibi dikkate almıyor.