Dünya KÖİ'de bizi konuşuyor

Türkiye çok eleştirilmesine rağmen PPP/KÖİ olarak kısaltılan kamu özel iş birliği projelerinde ciddi deneyim kazandı. Ülkenin bu alanda dünyaya anlatacağı bir hikayesi var artık. Başarı hikayesi diyen de var, eleştiren de var. Bunlar ayrı konular. Fakat dünyanın bu alanda Türkiye'yi konuştuğu bir gerçek. Nasıl mı? Anlatalım. Biri mart diğeri mayıs olmak üzere Türkiye'de iki ayrı KÖİ konferansı yapılacak. 50 ülkeden katılımcılar Birleşmiş Milletler önerisi ile İstanbul'da olacak.

İstanbul'da düzenledikleri KÖİ Haftası etkinliği hakkında bilgi veren Kamu Özel İş Birliği Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, "2015'ten bu yana düzenlenen İstanbul KÖİ Haftası'nın temel amacı, dünyanın dört bir yanından KÖİ alanındaki aktörleri ve uzmanları tek bir platformda açık bir diyalog içinde bir araya getirerek KÖİ modelini birlikte tartışmak. Bu yıl PPP: Global Greener Growthful mottosuyla 04-08 Mart 2024 tarihlerinde 8. kez İstanbul’da gerçekleşecek olan etkinlikte 50’den fazla ülkenin kamu delegesi, uluslararası yatırım ve kalkınma bankalarının üst düzey temsilcileri, KÖİ alanında uzmanlaşmış altyapı firmaları, uluslararası kurumlar ve mega proje temsilcileri olmak üzere 300’den fazla davetli bizlerle olacak. Bu yıl ilk defa İstanbul KÖİ Ödülleri’nin başlatılacağı etkinlikte küresel proje çağrısı yapılacak. Bu sene özellikle COP28 sonrası; altyapı,iklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve küresel ısınma gibi konular ele alınacak." dedi.

Kamu Özel İş Birliği Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın

İLK DEFA AVRUPA DIŞINDA

Senegal, Kamerun, Fildişi Sahili, Fas, Mısır, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Karadağ, Arnavutluk, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Ukrayna, Gürcistan, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kuveyt, Suudi Arabistan, Gabon, Güney Afrika, Tanzanya, Belarus, Letonya, Türkmenistan, Umman, Sierra Leone, Kırgızistan, Nijerya ve Katar vd. ülkelerden gelecek katılımcıların İstanbul'da buluşacağını belirten Dr. Aydın, ayrıca 8. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) Uluslararası KÖİ Forumu'nun da [8th United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) International Public-Private Partnerships Forum] bu yıl 8-10 Mayıs 2024 tarihleri arasında ilk defa Avrupa dışında bir ülkede Türkiye'de yapılacağını söyledi. Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerine yönelik KÖİ modelinin ve uygulamalarının tartışıldığı etkinlikte BM temsilcileri başta olmak üzere alanında uzman profesyonellerin ağırlanacağını aktardı.

ARABİSTAN'A TÜRK DANIŞMAN

Ulusal Özelleştirme ve Kamu Özel Sektör İş Birliği (KÖİ) Merkezi Danışma Kurulu'nda (The National Center for Privatization and PPP (NCP) Advisory Board) yer aldığını anlatan Dr. Eyüp Vural Aydın, 2017 yılında kurulan NCP'nin amacının yerel ve uluslararası özel sektör potansiyelini Suudi Arabistan’a çekmek olduğunu bildirdi. Kamu Özel Sektör İş Birliği Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, özellikle Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye yakın ilgisine dikkat çekti. Suudi Arabistan'ın vizyon şehir projelerine işaret eden Aydın, ülkedeki birçok altyapı inşaatının KÖİ modeli ile yapılacağını Türkiye'nin bu alandaki tecrübesinden de faydalanmak istedikleriniz bu noktada Türk şirketlerin birçok iş alabileceğini ve hatta almaya da başladığını anlattı. Burada Türkler'in "işin tamamı bende olsun" anlayışı yerine projelerin bir yerinde olmayı da düşünmeleri gerektiğini kaydeden Dr. Aydın, yine Ukrayna ve Gazze'nin yeniden inşasında da Türk şirketler için alan bulunduğunu not etti.

ÖİB'İ, KÖİB YAPAMAZ MIYIZ?

Öte yandan Dr. Aydın'ın NCP'de yer alması önemli. Suudiler bizden KÖİ konusunda danışmanlık almaya başlamış. Türk, özel sektörü için büyük fırsat var. Ama ele danışmanlık verirken bizim de onlardan öğreneceğimiz şeyler var. Mesela biz neden Suudiler gibi bir yapı kurmuyoruz? Artık ülkede özelleştirilecek çok da kurum kalmadı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) mesela KÖİB (Kamu Özel İş Birliği Başkanlığı) dönüştürülebilir. Böylece vizyon projelerle edindiğimiz bilgi birikimi, deneyim, yetkinlik kamudaki tecrübe ile de birleşerek sinerji yaratılırken, onu bunu özelleştirme hastalığından da kurtuluruz diye düşünüyorum.