Dünya Radyo Günü kutlanıyor
Dünya Radyo Günü 2012 yılında BM Genel Kurulu tarafından onaylanmasından bu yana her yıl 13 Şubat günü kutlanmak üzere ilan edilen gündür. Bu yıl da UNESCO, dünyanın her yerindeki yayıncıları kutlamaya davet ediyor.
2018 Dünya Radyo Günü'nün teması, spor programlarına temalar doğrultusunda daha fazla çeşitlilik sağlamak olduğundan "Radyo ve Spor" olarak belirlenmiştir.
İlgili temalar şöyledir:
SPOR KAPSAMINDA ÇEŞİTLİLİK
Geleneksel sporlar ve oyunlar ile kökleşmiş sporlar da dahil olmak üzere çok çeşitli sporların tanıtımı yoluyla spor içeriğinde daha çeşitli ve dengeli bir sunumu desteklemek.
SPOR KAPSAMINDA TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ
Toplumsal cinsiyet normlarına ve kalıplarına meydan okumak ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın sporcuları adil bir şekilde yansımak ve erkek ile kadın sporlarını dengeli bir şekilde kapsamayı teşvik etmek.
SPOR KAPSAMI YOLUYLA BARIŞ VE KALKINMA
Barış ve kalkınma girişimleri için sporun kapsamını arttırmak ve şiddet karşıtı dayanışma ve hoşgörünün evrensel değerleri üzerine daha fazla odaklanılmasını desteklemek.
TÜRKİYE'DE İLK YAYIN 1921'DE
Ülkemizde henüz asırlık bir tarihi olmasa da, radyolar dünyada bir zamanlar en çok kullanılan iletişim araçlarından birisi konumundaydı. Günümüzde dünya genelinde her kategoriden yüz binlerce radyo kanalı bulunmaktadır.
Türkiye'de ilk radyo yayını çalışmaları TRT İstanbul Radyosu adıyla bilinen İstanbul Radyosu adı altında 1921'de başladı. Denemeler ve iyileştirmelerin ardından ilk deneme radyo yayını 19 Mart 1923 tarihinde Öğretmen Okulu'nun bodrum katında 'Telsiz telefon tecrübeleri' adı altında davetlilere ve basına açık bir şekilde yapıldı.
Bir bodrum katında başlayan ilk radyo yayını ile, halkın radyo yayınlarını tanıması, birbirleriyle iletişim kurması ve haberleri güncel olarak öğrenmesi hedeflendi. İlk yayınlar akşam saatleri yapıldı ve sadece 5 saat ile sınırlanmıştı.
Günümüzde ise sadece Türkiye'de binlerce radyo kanalı bulunmaktadır. Radyo kanallarında haber ve iletişimden hariç olarak müzik, spor, oyun havaları, konserler, dini yayınlar ve öykü-roman okunması şeklinde yayınlar yapılmaktadır.