Dünyada altına talep yükseliyor

Dolar tahtını kaybediyor mu? Başta Çin ve Hindistan olmak üzere birçok ülke sıfır maliyetle basılan doları tahtından indirmek mi istiyor? Ulusal paralarla dış ticaret konusu üzerinde Rusya-Çin-İran-Türkiye kafa yoruyor ve bazı adımlar atılıyor; bu yaygınlaşır mı? Uluslararası ticaret yeni bir değişim aracı yaratmış olur mu? Son yıllarda altına olan talep artıyor; bunun sebepleri nedir? Altının dünyadaki fiyatı da sürekli artıyor, neden?
Bu soruları cevplayalım ve Çin’den başlayalım.

ÇİN ALTINA YÖNELDİ

Bu konuda çıkan haberlerin ana başlığı şu: “ABD ile ticaret savaşı içinde olan Çin, dolar biriktirmek yerine altına yöneldi.” Bunun sebebinin ABD ile yaşanan ticaret savaşlarının Çin’de büyüme beklentilerini aşağı çekmesi ile rezerv tutma konusunda (dolar dışı) çeşitlendirmeye gidilmesi olarak gösteriliyor.
Çin’in altın alımları Aralık 2018'den bu yana 73 tonu aştı. 2019'da ise 150 tona ulaşmasını bekleniyor.

TÜM DÜNYADA ALTINA TALEP ARTIYOR

Dünya Altın Konseyi (World Council Gold) verilerini incelediğimizde 2018’de merkez bankalarının altın alımları 651.5 ton ile son 50 yıldaki en yüksek düzeye ulaştı.
Peki, bunu yaratan sebepler ne?
1-Doların dünyadaki hegemonyasına tüm ülkelerden tepki yükseliyor ve doların yerine geçecek bir değer ve değişim aracı aranıyor. Euro bunu tam olarak sağlayamadı. Arayışlar sürüyor. Kırmızı dolar yıllardan beri tartışılan konu. Doların üzerinin çift çizgi ile çizilmesi ve yeni para birimi yaratılması anlamında ki tartışmalar tekrar gündeme gelmiş durumda.
2-Teknolojide yaşanan soğuk savaş dolardan kaçış ve altına yöneliş nedenlerinden bir başka önemli neden olarak öne çıkıyor.
3-Çin-ABD ticaret savaşının kızışması ayrı önemli bir neden.
4-Bölgesel ve vekâlet savaşları, meydan okumalar, nükleer füze gövde gösterileri dünyayı her an bir sıcak savaşa girecek bir sıcaklıkta tutuyor. İnsanlık âlemi mutsuz, yoksulluk içinde ve tıkanan kapitalist sistemin cenderesinde telef oluyor.

TÜRKİYE DE ALTINI SEVİYOR

Türkiye’de yastık altında (kayıt dışı) 3.500 ton altın olduğu tahmin ediliyor. Bu 3.5 milyar gram yapar. 1 ons altın yaklaşık 31.10 gram olduğundan 112.5 milyon gram demektir. Güncel altının ons fiyatı 1.333 dolar ile çarparsak yaklaşık 150 milyar dolar rakamını buluruz. Yani Türkiye’de yastık altında bulunan altının bugünkü değeri 150 milyar dolar civarında.
Peki, Merkez Bankası’nda altın rezervimiz ne kadar? Nisan 2019 verilerine göre 20.5 milyar dolarlık altınımız var. Bunu ons fiyatına bölersek 15.4 milyon ons altınımız rezervimizin olduğunu buluruz. Bunu da 31.10 gramla çarparsak yaklaşık 478 ton altın rezervimizin olduğunu hesaplayabiliriz. Bu arada hatırlatalım. Altın rezervi bakımından Türkiye dünya sıralamasında ilk 20 ülke arasında.

ALTIN NEDEN ÖNEM KAZANMAYA BAŞLADI?

Altına talebin artmasında ekonomik nedenleri de unutmamak gerekiyor.
1-Altın, diğer yatırım araçlarına nazaran daha iyi bir performans sergilemiş ve uzun vadede pozitif getiri sağlamıştır.
2-Altın enflasyonun üstünde bir getiri ile yatırımcıları enflasyondan koruyan bir araç haline gelmiştir.
3-Altın, yükselen riskler döneminde yatırım çeşitlendirilmesi olarak öne çıkmaktadır.
4-Altın madeninin üretimi yıldan yıla artıyor. Dünya Altın Konseyi verilerine göre son 20 yılda yüzde 1.6 artış olduğu görülüyor.

ALTIN ALMA ZAMANI

Türkiye dolarizasyon hastalığına yakalanmış durumda. Kimse dolardan başka bir yatırıma yönelmeye korkuyor. Yatırım araçlarını çeşitlendirmiyor. Dış borç çevirmede tıkanmış, ekonomik krizde bulunan ve çevresinde kaygı yaratan gelişmeler yaşayan ülkemizde altın biriktirmek daha da önem kazandı.
Bu nedenle dolardan çıkıp altına yönelmek, çeşitlendirme için altın almak geleceğimizin garantisi olacaktır, diye düşünüyoruz. Yıllardır bu görüşümüzü dillendiriyoruz. Dünyadaki gelişmeler bizim bu görüşümüzün doğruluğunu teyit ediyor.