'Düşük kur nedeniyle ithalat artıyor'

Malatyalı ihracatçı Çetin Tecdelioğlu, deprem bölgesini ziyaret etti. Gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında gözlemlerini aktaran Tecdelioğlu, “Henüz normale dönmüş bir şey yok, hep beraber desteklere devam edeceğiz ve bu zor dönemi de atlatacağız. Dünyaya örnek bir birliktelikte bölgedeki yaralara merhem olmaya çalıştık. Türk olmakla bir kere daha gurur duydum." mesajı verdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sohbet sırasında depremin ekonomiye etkisine de değindi. Depremin iç piyasayı yaklaşık yüzde 25-30, ihracatı da yüzde 8 civarında olumsuz etkilediğini söyledi. Tecdelioğlu, “Maalesef zor ekonomik koşullardan geçtiğimiz bugünlerde ciddi bir şekilde bizi sarsıyor. Bir an önce üretmeye ve ihracata devam etmemiz lazım. Oradaki göçü ve oradaki istihdamı sağlayacak insan kaynağını üretir hale getirmemiz lazım. Devletimiz gerçekten her tarafa sahip çıkmaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.

'İTHALAT ARTIYOR' UYARISI

"İhracattaki düşüşün tamamını depreme bağlamak doğru değil.” diyen Tecdelioğlu, kur politikası, faiz, rekabetçi tarifelerde olmayan enerjinin de rekabet güçlerini etkilediğine değindi. Kurun tutulması yüzünden ithalatta artış olduğuna değinen Tecdelioğlu, "Çok ciddi anlamda ithal ürün geliyor. Bizim hırdavat sektöründe de ithalat gerçekleşmeye başladı. Çünkü bizim üretici firmalarımız TL bazda sattıkları malda rekabet edebilecekleri ürünlerde sıkıntı yaşıyorlar. Düşük kur nedeniyle ithalatta da artış yaşanıyor. Bizim kur beklentimiz her zaman enflasyonla paralel gitmesidir. Yani ülkede enflasyon neyse, enflasyonla aynı paralellikte kurun yükselmesi, aynı eğilimle hareket etmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

'ÖZKAYNAKLARIMIZ YETMİYOR'

Faizlerden de şikayet eden Tecdelioğlu, faizlerin yüzde 30'un üzerinde olduğunu söyledi Tecdelioğlu, şunları söyledi: “Kredi kullanmak için koşullar çok ağırlaştırılmış durumda. İşletmelerin özkaynakları yetmiyor. Sanayiciler olarak 2019, 2020, 2021 yıllarında pandeminin yaratmış olduğu fırsatlarla çok ciddi yatırım yaptık, kapasitelerimizi arttırdık ama öz kaynağımız yani işletme sermayemiz yetmiyor. Şu an özkaynak eksikliğinden mecburen bankalardan dış kaynak kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu sefer ham madde alamadığımız zaman istediğimiz üretimi, istediğimiz kapasiteyi yakalayamaz durumdayız. Bu yüksek faizlerle öyle bir karlılığımız yok. Enerji fiyatları yüzde 15-20-25 düştü. Fakat bu tutarlar dünyadaki enerji fiyatlarıyla kıyasladığımız zaman Türkiye hala çok pahalı ve hâlâ rekabetçi değiliz."

'TRANSİT TİCARETİN BİZE FAYDASI YOKTU'

"Eximbank iyi ki var, Eximbank olmasa bizim ihracatta para bulacağımız banka yok.” diyen Tecdelioğlu, “İGE çok doğru düşünülmüş, gerçekten ihracatçı için kefalet karşılığı krediyi sürdürülebilir vaziyette yaratabilecek güzel bir formül. Ama çapının ve etkinliğinin büyümesi gerekiyor. Son yapılan açıklamada reeskont kredisi alanlar KGF kullanamıyor. Böyle bir sıkıntı var ve bu da çok yanlış.” mesajları verdi. İstanbul'daki sanayinin depreme dayanıklılığı konusunda İstanbul Sanayi Odası'nın bir çalışma yaptığına değinen Tecdelioğlu, sanayinin sağlam olduğunu ama eski sanayi denilen bölgelerin iyileştirilmesi gerektiğini aktardı. TİM Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu, deprem nedeniyle getirilen ek vergi yerine ise kurumlar vergisinde birkaç puan artış yapılarak gerekli kaynağın sağlanabileceğini ifade etti. Rusya ile transit ticaretin tamamen yasaklandığına da dikkat çeken Tecdelioğlu, “Transit ticaretin zaten bize faydası yoktu. Artık doğrudan Türk ürünlerini alacaklar.” dedi.