Edebiyat Nöbeti’ için notlar

Bafra, Karadeniz’in güzel kentlerinden Samsun’un seçkin bir ilçesidir. Özellikleri ile tanıdığım bir ilçe olması nedeniyle bu sevimli kasabanın bende özel bir yeri vardır. Yitirdiğim üç değerli arkadaşımı anarken, Bafra’nın yükselen sesi olan ‘Edebiyat Nöbeti’ adlı dergiyi tanıtmak istiyorum. Celal Karaca’nın çıkarmakta olduğu Edebiyat Nöbeti ikinci yaşını doldurdu. Böyle bir dergiyi yayınlamanın günümüzde ne kadar önemli olduğunu söylememe bile gerek yok. Bu güzel dergi, içeriği ve niteliği ile edebiyatımıza katkı sağlamaktadır.

Temmuz 2015’de yayın hayatına Samsun-Bafra’da başlayan ‘Edebiyat Nöbeti’ dergisi ikinci doğum gününü büyük bir heyecanla kutladı. Dergi sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Celal Karaca, Editör Semrin Şahin ve değerli çalışanları; Erdoğan Kurt, Onur Kırkaç, Leyla Tün, Meltem Dağcı, Esra Deniz Karagöl, Kamil Dikmen, Fatma Hatun Esen bu heyecanı yaşayanlar arasındaydı. Bu kutlamalarda, Edebiyat Nöbeti ekibinin arasında olamasak da yayıncılık hayatının ikinci yaş gününü Aykut Tayfur ile birlikte kutluyoruz.

Bafra gibi verimli topraklarda bu başarılı derginin yaşamasının çok önemli olduğunu belirtmeliyim. ‘Edebiyat Nöbeti’nden söz ederken, Bafra’dan yetişen okul arkadaşım, Türk Dili ve Edebiyatı Hocası, şair Coşkun Gökçay’ı ve İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nin Öğretim Görevlisi, Heykel Sanatçısı Mehmet Şenali’yi de unutmadan anmak istiyorum. Çünkü Gökçay ve Şener, Bafra’nın yeşerttiği sanatçılardı. Derginin, ilerleyen sayılarında bu iki önemli sanatçımızı da değerlendirebileceğini düşünüyorum. Bu arada; ulusal ve uluslararası düzeyde üne sahip bir sanatçıyı da belirtmek istiyorum. Türk Tiyatrosu’nun doruktaki yazarlarından, ünlü tiyatro insanımız Çarşambalı Ferhan Şensoy’u da olağanüstü başarılarıyla parlayan bir yıldız olarak yazmalıyız. Ortaoyuncular’ın kurucusu ve yönetmeni Ferhan Şensoy’un gündeme alınması Bafra gibi Çarşamba’ya da, kısacası Samsun’a da değer katacaktır. 19 Mayıs 1919 Kuvayı Milliye’nin Anadolu’daki ilk ayak sesleri Samsun’dan yükseldi. Bütün bu nedenler “Edebiyat Nöbeti”nin görevlerini daha da ağırlaştırıyor.

NÖBETÇİ’ DERGİMİZ

İlk dosya, ikinci sayı için Aydoğan Yavaşlı tarafından hazırlandı. Tarık Dursun K.’nın incelendiği bu dosyayı ne yazık ki kendisi göremedi ve yayınlanmadan yaşamını yitirdi. Devam eden sayılarda, Edebiyat Nöbeti gerçekten de nöbetini sürdürdü. Üçüncü sayısında Vedat Türkali dosyası sunuldu. Dördüncü sayıda, Cumhuriyet eğitiminin mihenk taşlarından biri olan Köy Enstitüsü Dosyası’nı büyük bir başarıyla yayımladı. Beşinci sayısında Samsun kökenli ünlü karikatür sanatçısı Bedri Koraman dosyası geniş ilgi uyandırdı. Daha sonra; Didem Madak, Sennur Sezer, Metin Kökten, Oğuz Koyutürk, Ruhi Göktekin, Abdullah Neyzar ve büyük usta Sabahattin Ali derginin dosya olarak sunduğu sanatçılarımızdır.

Edebiyat Nöbeti’nin ikinci yılını doldurduğu son sayısının Madımak’ta katledilen şairlerimizden Metin Altıok’a ayrılmış olması önemliydi. Dosya içeriğinde, Nurten Çakır editörlüğünde, ölümünün 24. yılında Metin Altıok başlığıyla, Zeynep Altıok Akatlı ile söyleşi ve ‘Hep Acıdan Yola Çıkan Şair Dostum Metin Altıok’ başlığı ile Öner Yağcı’nın çalışmaları gibi önemli notlar yer almakta.

Bafra’nın Edebiyat Nöbeti’nin uzun ömürlü olmasını diliyor, Cumhuriyet’in kazanımlarıyla ilgili nöbetini devam ettirmesini umuyor, diliyorum.

Meraklısı için not: Derginin Twiter ve mail adresi, @edebiyatnobeti ve edebiyatnobeti@gmail.com