Ekonomide dönüşüm programına eleştiriler

- Tasarruf yapılması büyümenin olmadığı yerde zor.

- Tasarruf esas ekonomik performanstan gelmeli

- Zorunlu tasarrufu teşvik etmek 2015 yılı içinde pek mümkün gözükmüyor

- Cari açık, petrol fiyatlarının düşmesine rağmen kurlardaki yükseliş nedeniyle tehlike sınırında olmaya devam ediyor.

- Bu programın 2015 Haziran ayına kadar esaslı biçimde devreye girmesi zor.

- İthalatı kısmak için getirilmesi istenen lüks tüketim vergileri için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Döviz kurlarının yükselmesi nedeniyle ithalat kısıldığından KDV ve ÖTV gelirlerinde azalma var. Lüks mallara vergi koymak ters orantılı olarak vergi gelirlerini azaltır.

- Rant vergisinin 2015’te uygulanması mümkün değil. Uygulanmak istendiğinde de inşaat sektörü krizi girmiş olacak ve bu nedenle rant vergisi ertelenecek (bizim değerlendirmemiz)

- Tüm başlıkların içeriklerinin hemen uygulamaya girmesi zor. Bu nedenle 2015 Haziran dönemine kadar vatandaş ve uluslararası finans çevrelerini rahatlatmak için göz boyama ile geçiştirilecek.

FED’İN SABREDECEĞİZ DEMESİNİN MANASI?

FED 17 Aralık toplantısında faiz artırım kararı vermedi ama ‘’birkaç ay sonra mutlaka yapacağım’’ dedi. Bunun için makul süre ifadesini kaldırdı ve yerine “sabredeceğiz” diyerek ‘’ABD ekonomisini izleyeceğiz; veriler tahminlerden daha iyi geliyor. Bu veriler çok iyi gelirse Haziran 2015’den önce yapabiliriz. Yoksa Haziran’da faiz artırımına gideriz” şeklinde yorumlayabileceğimiz bir karar aldı.

FED’İN FAİZ ARTIRIMINA KADAR NELER OLACAK?

- Borsalar FED coşkusu ile bir inecek bir çıkacak

- Petrol fiyatlarının düşmesi veya yükselmesinin FED faizlerine direk bağlı olmadığını unutmamak gerekiyor. Ama 2015’de petrol fiyatlarının düşüşü yakından izlenecek. FED’in eski başkanı Bernanke “petrol fiyatlarındaki düşüşün gelecek yılın başında ülkelerin enflasyonlarına nasıl etki edeceğini, para ve mali politikaları değiştirmeye yetip yetmeyeceğinin yakından izlenmesi” gerektiğini söyledi.

- Gelişmekte olan piyasalara para akma beklentisi devam edecek. Ama bunun için Türkiye ve diğer ülkelerin faizleri artırması veya indirmemesi gerekecek. Ama Rusya’dan para çıkacak.

- FED faiz artırımı piyasalar tarafından fiyatlanacak

- Borç para ile dönen ekonomilerde çekini erteleyen tüccarın rahatlığı ile bir gevşeme olacak ki bu çok tehlikeli.

HERKES RUSYA’NIN ÜZERİNE ÇULLANMIŞ DURUMDA!

19-20. yüzyıl savaşlarla had bildirme yüzyılı idi.

21.yüzyıl ekonomi ile ders verme, had bildirme dönemi. Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle ABD ve Batı, Rusya ile her türlü ekonomik savaşı yapıyor.

Birinci savaş: Petrol fiyatlarını düşürmek

60 dolara kadar inen petrol fiyatlarının  düşük kalması 2015’te  de veya Rusya’nın Ukrayna ile ilgili çekilmesine kadar sürecek.

İKİNCİ SAVAŞ: EKONOMİK YAPTIRIMLAR

Avrupa ekonomik yaptırımlara devam edeceğini ilan etti. Merkel ‘’Rusya’ya yaptırımların belli nedenlerle uygulandığı, sona erdirilmesi için bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerektiğini” vurgulayarak savaşın devam edeceğini söylemiş oldu.

Üçüncü savaş: Rusya’dan kaçacak paraları kabul etmeme

İsviçre bu savaşı başlattı. Rusya’dan kaçıp İsviçre bankalarında İsviçre Frankı’na dönüşecek paralar için yüzde 2.5 negatif faiz uygulamaya karar verdi. Yani Rusya’dan parayı İsviçre’ye getirecekler, İsviçre ekonomisine faiz ödeyecek.

DÖRDÜNCÜ SAVAŞ: RUBLENİN DEĞERİ DÜŞÜRÜLECEK

Rusya’ya para girmeyecek. Petrol gelirleri düştü. Merkez Bankası rezervleri eridi. Ruble düşmeye devam ediyor. Ruslar fakirleşecek ve içine kapanacak.

BEŞİNCİ SAVAŞ: KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI İLE...

Kredi derecelendirme kuruluşları Rusya’nın notunu devamlı revize edecekler. Fitch, Rusya’daki risklerin arttığını ve Ocak ayında not değerlemesini yapacağını ilan etti.

TÜRKİYE’DE DURUM

Söylemeye hacet kaldı mı?