Engelli otomobili zorunluluktur!

Başkalarının rüzgârı ile yelkenlerini doldurup denize çıkanlar, yelkenindeki hava bittiğinde denizin ortasında öylece kalıverirler.

Engeli olmayan ve engellilikle ilgili hiçbir fikri bulunmayan köşe yazarının yazılarından yola çıkıp kendilerine okuyucu kazanmaya çalışanlar ,yanlış yolda olduklarını artık görmeliler.

Otomotiv yazarı olan Emre Özpeynirci belli aralıklarla ÖTV muafiyetli engelli araç satış sayısı ve vergi para miktarı belirtme suretiyle devletin zarara uğratıldığını her defasında ima ederek etki ajanlığı yapmaktadır. Bu yazılarıyla biz engellileri ve ailelerini toplum karşısında zan altında bırakarak kötü göstermektedir. Yazarın 1 yıl içindeki köşe yazıları;

Gazete Pencere;

19 Şubat 2024 - Satışlar artarken ÖTV geliri düştü!
18 Mart 2024 - Engellilere 30 milyar TL’lik otomobil desteği
27 Mayıs 2024 - Elektrik bahane ÖTV’si şahane!
23 Eylül 2024 - Rekor pazarda ÖTV tahsilatı nasıl düştü?
11 Kasım 2024 - 300 bin otomobil ÖTV’siz satıldı!
18 Kasım 2024 - Ya bir de kredi olsaydı!

Oksijen;

15 Mart 2024 - Engelli Raporu ile gelen oto rekoru

Engellilerin ÖTV muafiyeti indirimi ile aldıkları araçların engelli vatandaşlarımızın ulaşım erişilebilirliği için bir ayrıcalık değil bir zorunluluk olduğu unutulmamalı. Engelli vatandaşlarımız devletin mimari ve toplu taşıma gibi ulaşılabilirlikte iş, eğitim, sağlık ve kamusal alanlara erişimde ÖTV’nin sağladığı kolaylıkların kamu yükünü nasıl hafiflettiği, engelliler için bağımsız hareket özgürlüğüne olanak sağlayarak engelliler için üretmek ve hayata dahil olmak gibi anlamı çok büyüktür. Bu doğrultuda araç alımlarındaki kısıtlamaların yapılmasının aksine genişletilmesi gereklidir.

Ülkemizde yaşanan ayrımcılık sebebi ile hayatın içinde engeli olan bireylerin standartlarını yükseltmek yerine, ÖTV muafiyetinin kaldırılmasını düşünmek insan hakları evrensel bildirgesine aykırı bir davranıştır.
Ailelerin ve engellilerin ÖTV muafiyeti kapsamının genişletilmesi beklenirken önyargılı, bencil bürokratlar, kişiler ve hatta bazı gazeteciler gibi konunun önem ve anlamını hiç bilmeyenler ÖTV muafiyeti kaldırılsın diye çabalıyorlar.

Engeli olan insanların kullandıkları araçları güvenlik, marka ve konforunu ne kadar arttırırsanız arttırın toplumsal ayrımcılığı önlemediğinizde bir anlamı kalmıyor. Engellilerin hayata tam katılımını sağlamadığınız sürece, bindikleri araçların türüne ve markasına odaklanmak kabul edilir bir düşünce tarzı değildir.

1970’li yıllarda engellilerin en büyük problemlerinden biri olan mimari engeller ve toplu taşıma araçları, erişilebilir değildi. Devletin ulaşım erişilebilirliğini sağlayamadığı gibi bu taşıtlara ulaşmak için de mimari engelleri ortadan kaldıramayınca, engeli olan bireyler için yurtdışından gümrük vergisinden muaf otomobil ithali hakkı tanındı.

2002 yılında araçlarda ÖTV uygulaması başladı. Ortopedik engeli olan en az yüzde 40 engel oranı, alt ekstremite, ÖTV muafiyetinden yararlanabilir açıklaması olanlar ve yüzde 90 ve üzeri engelli rapor oranına sahip kişilere, ÖTV muafiyetinden 5 yılda bir olmak kaydı ile 1.6 cc motor sınırına kadar olan araçlardan yararlanma hakkı getirildi. Bu hak 2017 yılında para limitli alım (liste fiyatlı) ile engelli bireylerin elinden alınmış oldu. Bu sistemin yanlış olduğunu ve engellileri mağdur ettiğini, otomobil konusu geldikçe köşemde yazdım.

Halbuki yurt dışında yaşayan bir engelli, otomobil ihtiyacı olduğunda Motor cc hacmi veya para limiti gibi bir konu ile uğraşmıyor. Engelli birey istediği marka ve model ile otomobilini alabiliyor. 2017 yılında yapılmış olan bu yanlış sistemden vazgeçilir. Türkiye 100 yılında engelli bireyler otomobil almak için bayi bayi dolaşmazlar.

SUİSTİMALLER DENETİMLERLE ENGELLENECEK

4 Aralık 2024 Tarihli ve 32742 no’lu saylı ile Resmî Gazetede yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile ‘‘ÖTV muafiyetli engelli otomobillerindeki kullanım şartları’’ yeni düzenlemesi 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

Bu düzenlemede dikkat çeken hususlar şu şekildedir.

“Engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılan ve ÖTV’den muaf olarak alınan aracın yalnızca engelli kişi tarafından kullanılması gerekir” ibaresi araç tescil kayıtlarına işlenecek.

Düzenleme kapsamında, engelli aracının, engelli kişi araçta olsa dahi, engelli olmayan kişiler tarafından kullanılabilmesi yalnızca yetkili kurum veya kuruluşlardan alınacak belge ile mümkün olacak. Belge olmaması durumunda, aracın engelli olmayan kişilerce kullanılması yasaklandı. Bu kuralın ihlali halinde, durumun tespit edildiği yerdeki defterdarlığa bildirim yapılacağı belirtildi.

Araç sahibinin birinci derece kan ve kayın hısımları, kardeşleri, eşi, ya da noterce düzenlenmiş iş akdiyle istihdam edilen sürücüler arasından en fazla iki kişinin ismi tescil kayıtlarına işlenecek. Bu kişilerin kimlik bilgileri, araç alımı sırasında vergi dairesi müdürlüklerine sunulan taahhütnameye dayalı olarak kayıtlara geçecek.

Buna göre engelli araçların tescilinde “Engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılan ve özel tüketim vergisinden müstesna olarak iktisap edilen aracın bizzat engelli tarafından kullanılması gerekmektedir” şeklinde şerh işlenecek.

Yönetmeliğe göre 'söz konusu şerhi haiz araçların bizzat kullanılmaması veya araçta istisnadan yararlanan engelli olmaksızın kullanıldığının tespit edilmesi halinde tespitin yapıldığı yer defterdarlığına bildirim yapılacak. İstisnadan faydalanan engelli kişi araçta olsa dahi aracın engelli olmayan kişiler tarafından kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından belgelendirilmemesi halinde üçüncü kişilerin söz konusu aracı kullanmaları yasak olacak.'

Böylece yönetmelikle beraber engelli raporu ile ÖTV’siz alınan araçların, üçüncü kişiler tarafından kullanımı eğer gerekli belge yoksa yasaklanmış oldu. Bu hususta yapılan suistimallerin önüne geçilmiş olunacak.

ENGELLİ ÇOCUKLU ANNELERE MADDİ DESTEK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), engelli çocuğu olan 10 bin anneye 5 bin liralık nakdi destek sağlayacağını duyurdu. Sosyal ve Ekonomik Destek Programı (SEDEP) kapsamında ihtiyaç sahibi olarak belirlenen ailelere yönelik destek ödemeleri, Ocak 2025 itibarıyla hesaplara yatırılacak.

Engelli bireyler ve onların bakımını üstlenen aileler, sosyoekonomik kaynaklara erişimde önemli engellerle karşılaşıyor. Özellikle engelli çocuğuna bakım verirken çalışma hayatından kopan kadınlar, temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyor. "Engelli Çocuğu Olan Annelere Nakdi Destek" projesiyle bu zorlukların azaltılması hedefleniyor.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde duyurulan proje kapsamında, 5 bin liralık destek ödemeleri Ocak 2025’te yapılacak. Nakdi destek yılda bir defa yapılacak.

KİMLER YARARLANABİLECEK?

Destek programından yararlanmak isteyen kadınların şu şartları karşılaması gerekiyor:

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- İstanbul’da ikamet etmek,
- Çocuğun en az %40 engel oranını gösteren ÇÖZGER raporuna sahip olması,
- Sosyal inceleme sonucunda ihtiyaç sahibi olarak belirlenmek.