'Enkaz' dediler, büyümeyi kabul ettiler!

Gelecek Partisi ekonomiye yönelik çözüm önerilerini açıkladı. Dün İstanbul'da düzenlenen toplantıda konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, söz konusu dönemi “yıkım ve çözülme”, oluşan durumu “enkaz” olarak nitelendirdi. Toplantıda 61 öneri sunan Davutoğlu ve yardımcılarının Türkiye'nin daha önce IMF'li yıllardan alışık olduğu “mali kurala” işaret etmesi dikkatlerden kaçmadı. Bunun yanında Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati'ye yönelik, eril bir söylemle “Gelinlik kız gibi kendisini meydana atar gibi tweet serisi yayınlıyor” ifadelerini kullanan Davutoğlu, “Kontrollü kambiyo rejimi Türkiye'yi içine kapatmak demek, Özal'ın yaptığı devrimi geriye götürmek demek” sözleriyle 1980 sonrası Türkiye'nin teslim edildiği ve ülkeyi krizden krize atarak dış borcunun katlanmasına neden olan kuralsız neoliberal düzenin yıkılmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Önerilerde, dış ticarette korumacılığa karşı çıkıldı.

MGK KARARINA ‘VESAYET' DEDİ

Toplantıda dile getirilen söylemler “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin kriz çıkardığı” şeklinde özetlenebilir. Oysa çok değil üç yıl önce Davutoğlu söz konusu sisteme geçiş için seçmenlerden oy istemişti. Gelecek Partisi ekonomi kurmaylarının ekonomide yapılması gerekenlere yönelik dile getirdiği bir dizi öneride dikkate alınması gereken maddeler de bulunuyordu. Ancak bunlar mevcut durumuna yönelik ağır tespitlerin gölgesinde kaldı. Gelecek Partisi'nin, ülkemizde sanayicilerin yerli ham hadde ihtiyacını karşılamaya yönelik yatırımların yapılması için çalışan Varlık Fonu'nun tasfiye edilmesine yönelik ısrarı ayrıca dikkate değerdi. Davutoğlu, soru cevap bölümünde ise, Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) ekonomiye yönelik tehditlerin değerlendirilmesine ilişkin, “MGK'da konuşulması bir vesayettir. 28 Şubat ile ilgili karar alınması ne kadar yanlışsa ekonomi ile ilgili konuşulması da yanlıştır.” ifadelerini kullandı.

'KAPALI EKONOMİ' PARANOYASI

Devlet Denetleme Kurulu'nun piyasalarda manipülasyona karşı başlattığı soruşturmaya ilişkin soruyu cevaplandıran Davutoğlu, “Kapalı bir ekonominin işaretleridir” görüşünü savundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomideki yeni modele ilişkin, “19 yıldır bunun hazırlığını yapıyoruz” söylemine cevap veren Davutoğlu, “Ben böyle bir hazırlık görmedim.” dedi. Gelecek Partisi Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Turhan'ın ise toplantıda Türkiye'nin bu yıl çift haneli büyüyebileceğine ve önümüzdeki dönemde dış ticaret fazlası bile verebileceğine işaret etmesi dikkat çekti. Turhan, “Bu da ülkede bir başka ruh halini yaratabilir. Bu yanılsamaya yol açabilir” diyerek, bunun geçici bir durum olduğunu savunsa da toplantının genel mesajı olan “Ülke yönetilemiyor, enkaz var, yıkım var” mesajlarının aslında altının dolu olmadığını gösterdi. Pek ala “yıkım ve enkaz” halinde olan bir ülkenin ekonomisinde büyüme, yatırım ve istihdam artışını görülemez.

AYDINLIK'A SORU HAKKI VERİLMEDİ

Toplantının başından bu yana söz hakkı istememize rağmen kasıtlı olarak bize soru sorma hakkı verilmedi. Davutoğlu'na şunları soracaktık: “Gerçekten yıkılmakta olan nedir? Sizin de o dönem içinde yer aldığınız AK Parti iktidarları döneminde, ucuz döviz yüksek faiz ve borçlanmaya dayalı, ülkeyi erken sanayisizleşmeye sürükleyen bir model kuruldu. Şimdi yıkılan o değil midir? 2016'da sizin ortaya koyduğunuz 25 başlıklı 1200 eylem planı da esasen yeni bir model arayışı değil miydi? Sayın Turhan, Para Politikası Kurulu Üyeleri 'istifa etmeli' dedi. Bunca yıl ABD ikametgahlı Kurul üyesine neden sessiz kaldı, atanmasına referans oldu? Başkan Yardımcınız 'Türkiye hiçbir alanda yönetilemiyor' dedi. Yarın büyüme verisi açıklanacak, yönetilemeyen ülke büyür mü, ihracatı artar mı?”