Eva Peron için Şişli Camii'nde mevlit
50'li yılların başlarındaki döneme ilişkin Türk sineması üzerine bir araştırma yapmak için eski gazetelerin sararmış sayfaları arasında dolaşırken kimi ilginç haberlere de rastladım. Bunlardan biri de, yazının başlığını oluşturan Eva Peron için Şişli Camii'ndeki mevlit idi. Bir çoğunuz Arjantin Devlet Başkanı Juan Peron'un eşi Eva Peron'un mevlit ile ne ilişkisi vardı diye düşünebilir. Bu merakın yanıtını ise 8 Aralık 1951'deki bir gazete şöyle veriyor: Şişli Camii'nde, rahatsızlığının şifa bulması için Eva Peron için bir mevlit okutuldu. Mevliti okutan İsmail Kadri Türkmen, Türkiye'de bir süre tekelde çalıştıktan sonra gittiği Arjantin'de bir tütün fabrikası kurarak servet sahibi olmuş bir vatandaşımızdır. Mevlit dini tartışmalara yol açtı. Ancak Diyanet işleri Başkanı Sabri Hayıroğlu, dinimizde dua ayrılık gözetmez, diyerek bu tartışmalara nokta koydu.
Tabii 50'li yıların başlarındaki gazetelerde yalnızca bu tür ilginç haberler yok. Çoğu bildik, tanıdık haberler. Öylesine bildik ve tanıdık haberler ki, sanki bir atmış yıl öncesinin gazetelerini değil de günümüz gazetelerini okuyormuş duygusuna kapılıyorsunuz. Sanki zaman durmuş ya da atmış küsur yıl sonra da hiçbir şey değişmemiş gibi bir duygu bu. Dünle bugünün sorunlarını eşleyen, benzeştiren haberler o kadar çok ki, neredeyse zamanın durduğuna -ya da sorunların her dönemde hep aynı olduğuna- inanmaya zorlanıyorsunuz. Örnek mi? O kadar çok ki... Seçtiğim haberleri gazetelerde yayınlandıkları başlıkları aynen koruyarak veriyorum:
TOPLANMA HÜRRİYETİ KISITLANDI
Vicdan ve toplanma hürriyetinin korunması hakkındaki kanun tasarısı Meclis'te kabil edildi. CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek, "Bu kanunla yaklaşan seçimlerde muhalefetin sesini kısmak ve dolambaçlı yollardan seçim kazanmak isteniyor" dedi. (23 Temmuz 1953)
ÖZEL SEKTÖRE SATILACAK İŞLETMELER BELİRLENİYOR
İşletmeler Bakanlığı, yerli ve yabancı özel sermayeye satılacak devlet işletmelerinin tespiti için çalışmalara başladı. (6 Haziran 1950)
CAHİL ŞEYHLER TÜREDİ
Diyanet işleri Başkanı Ahmet Hamdi Akseki, kendilerine mürşit süsü veren , müritlerince peygamberlik mertebesine yükselen bazı cahil şeyhlerin türediğini açıkladı. Akseki, halkın duygularını sömürenlerle mücadele herkesin görevidir, dedi. ( 25 Ağustos 1950)
İSTANBUL'UN İMAR SORUNLARI
Paris Mimari okulu profesörü Prost'un görev süresi belediye meclisince uzatıldı. Profesör Prost, "Meydan, yeşil alan açıyoruz, bir de bakıyorsunuz ki buraya bir bina kondurulmuş" dedi. (18 Aralık 1959)
TELEFONLAR DİNLENİYOR MU?
Meclis Bütçe Komisyonunda emniyet Genel Müdürlüğü bütçesi görüşülürken, kimi milletvekilleri, polis tarafından milletvekillerinin telefonlarının dinlendiğinden şikayet etti. (2 Ocak 1956).
TRAFİK KAZALARI
1950-53 yılları arasında yurdumuzda meydana gelen trafik kazalarında insan kaybımız, aynı süre içinde Kore Savaşı'nda ki insan kaybımızdan yüzde 389 fazla olduğu tespit edildi. (19 Nisan 1955)
Diğer başlıklar ise şöyle: İKTİDAR BAZI GAZETELERE PARA DAĞITIYOR (10 Ocak 1956), 3 ESKİ BAKAN HAKKINDA MECLİS SORUŞTURMA AÇILDI (11 Ocak 1956), ORDUYU İSYANA TEŞVİK ETTİKLERİ İDDİA EDİLEN 9 SUBAY TUTUKLANDI (26 Mayıs 1958).
Bugünün değil, 60 küsur yıl öncesinin haberleri bunlar.
Ne kadar da çok değişmişiz (!) değil mi?