FED kontrolü kaybetti

Başlık Sayın Erkan Öz’e ait. Salı günü izlediğim videosunun başlığı böyle.

FED (Amerikan Merkez Bankası) petrol üretiminde çıkan anlaşmazlık sonrası, patlayan dolar talebini karşılamak için ilk günlerde 500 milyar dolarlık paketler önerdi. Dolara talep öylesine büyük ve önlenemezdi ki, en sonunda geçen Pazartesi (23 Mart) günü “unlimited QE” açıklaması yaptı. Anlamı “sınırsız varlık alımı” olan bu açıklama. Tam anlamı ile, “bana elinizde ne varsa getirin, alacağım, karşılığında nakit dolar vereceğim” anlamına geliyor.

SINIRSIZ PARA BASACAK

Dünyada dolara talep çok ciddi miktarda arttı. Bunun nedeni de daha önceki yazılarımda gösterdiğim 2008 krizinden sonra, o güne kadar basılan doların dört katından fazlasının Amerikan Merkez Bankası tarafından piyasaya sürülmesi, kredi olarak kullanılması, bu kredilerin geri çağrılması, bunun için herkes dolar kredisi kapatmak için nakit dolar talep etmesinden kaynaklı.

Doğal olarak “kaydi para” şeklinde çoğalan para kadar piyasada nakit bulunması olanaksız. Onun için FED bu talebin önünü kesmek amaçlı “sınırsız varlık alımı” sınırsız para basacağı açıklaması yaptı.

ENDEKS NEYİ GÖSTERİYOR

Bu açıklama sonrası, çoğunluk dolara talebin duracağını düşündü. Ama beklenen olmadı. ABD borsaları; Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500 pazartesi günü artışlarla başlayan açılışı yeniden eksiye döndü ve panik satışlar devam etti.

İşte bu nedenle Erkan Öz ve hala ABD’nin küresel güç olduğu rüyasından uyanamayanlar hariç Amerikan Merkez Bankası FED’in kontrolü kaybettiği tespitini yapmaya başladılar.

Bu tespitlere, Sn. Ege Cansen’in “80’lerde sosyalist eğilimlerden, kapitalist eğilimlere dönüldü. Bugün kapitalist eğilimlerden sosyalist eğilimlere dönüş virajının köşesindeyiz” cümlesi damgasını vurdu.

Dolara talebin boyutunu göstermek amacı ile aşağıda “dolar endeksi” olarak tanımlanan, ABD’nin en çok ticaret yaptığı altı para birimi karşısındaki değerini gösteren grafiği vermek istiyorum.

Bu endekste görüleceği gibi son günlerde grafik çok ciddi yukarı doğru çıkmış, en son 102.15 seviyesini görmüştür.

Bu grafik Amerikan ekonomisinin durumundan ziyade, dolara olan talebi göstermesi açısından önemlidir.

Önlem, konuşulması gereken tek konu.

1930’larda dünyanın yaşadığı krizi, Türkiye, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının önderliğinde dünyanın en çok büyüyen iki ülkesinden biri olarak atlattı. Sovyetler Birliği ve Türkiye 30’larda en hızlı büyüyen ülkelerdi. Devletçilik, Planlı Ekonomi, İthal İkamesi krizin ilaçları idi. Mustafa Kemal devriminin bayrağı olan Altı Ok’un Devletçilik ilkesinde bu programı sembolleştirmişti.

Dikkatinizi çekiyorsa, liberalizmin merkez ülkelerinde bile kamulaştırma konuşulmaya başladı.