FED ve Merkez Bankası kararları

Merakla beklenen FED kararını Başkan Janet Yellen 18 Mart günü açıkladı. Küresel ekonomiyi yakından ilgilendiren ve bizim piyasalarımızın ve iş dünyasının merakla beklediği “FED faiz artıracak mı?” yanıtı aşağı yukarı belli oldu. FED’in açıklanan kararı şu: 

-Faiz artışı için “sabırla bekleyeceğiz” anlamındaki “sabırlı’’ ifadesini kaldırdı. 

-Faiz artışı yapmadı. 

-ABD ekonomisi ile ilgili beklentilerini revize etti. 2015 büyüme oranı yüzde 2.3-2.7 arasında olacak diye tahmin etti. Aralık ayındaki tahmini yüzde 2.5-3 arası idi. Enflasyon beklentisini de 2015’de yüzde 0.6-0.8-2016’da 1.7-1.8 aralığına, çekirdek enflasyonu tahminini de yüzde 1.3-1.4 aralığına çekti.Fed işsizlik oranında büyüme tahminini bu yıl için yüzde 5-5.2 aralığı olacak şekilde revize etti. 

FED SABIRSIZ DA OLMAYACAK 

FED “sabırlı” ifadesini çıkarmakla sabırsız da davranmayacak. Bunu bizzat FED Başkanı Yellen söyledi. Yellen’in yol haritası şöyle: 

-Verilere göre hareket edeceğiz. Orta vadede enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşacağını bekliyoruz. İstihdam verileri güçlü seyrediyor. Büyüme ise yavaşladı. 

-Nisan’da faiz artışı yok. Mayıs’ta toplantı yok. Haziran’da faiz artışı olabilir. Ne kadar olur, onu verilere göre belirleyeceğiz. 

-Doların güçlenmesi ABD ekonomisinin güçlü olduğunu yansıtıyor. Ama ihracat büyümesi de bundan etkileniyor. Deşifresi; güçlü doları biraz diyete sokmak lazım. 

YORUM VE ANALİZLER FARKLI 

-Amerikalı yatırım danışmanı Bill Gross FED’in bu açıklamasını “güvercin” açıklama olduğunu belirterek FED’in artık kur savaşlarına katılacağını öngördü. 

-Türkiye’de piyasalar neredeyse 2 yıldır FED politiklarına, faiz artırıp artırmayacağını odaklanmıştı. Bu bir anlamda fiyatlamanın yapıldığını gösteriyor. Bu nedenle Türk lirası varlıklarda oyuncu değişiklikleri olmaz. 

-FED Haziran’da faiz artırımına 25 bazlı olarak başlar. Ama beklentileri düşürmekle daha ileri bir tarihte de faiz artırımına başlayabilir. 

-Yabancı yatırımcılar FED’in herkesi ofsayda düşürdüğü görüşündeler. Bu arada ABD tahvil faizlerinde keskin düşüşler olduğunu belirtelim. 

-Uğur Gürses bu kararın doların gazını almak olduğu şeklinde yorum yaptı. Bu bir anlamda doların şiştiği tespiti yapmak demek. 

DOLAR DÜŞTÜ! 

Bu karar dolar-avro paritesinin 1.10’dan yukarı çıkması ile Türkiye’de 2.58’in altına düştü. Borsa’da yükselme bekleniyor. Altın yükselişe geçti. Bu kararın pozitif algılanması (güvercin) nedeniyle doların 2.58-2.60 bandında olacağı tahmin ediliyor. 

BAŞÇI FAİZLERİ İNDİRMEDİ 

Merkez Bankası 17 Mart Pazartesi toplantısında faizlere dokunmadı. Politika faizini yüzde 7.5’da sabit tuttu. Faiz alt ve üst koridorlarına da dokunmadı. Bu kararın MB’nin bekle-gör politikası izleyeceğini gösterdiği şeklinde analizler yapılıyor. MB temkinli duruşun şart ve bunun nedeninin küresel gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki artışlar olduğunu belirtti. 21 Ocak 2014’de yüzde 4.50 olan faiz treni 28 Ocak 2014’de yüzde 10’a çıkmış 24 Şubat 2015’e kadar yüzde 7.50’ye gelmişti. 

PARA DEĞİL ÜRETİM 

Borsa yükseldi, dolar düştü. Dolar yükseldi, borsa indi, altın düştü. Dolar-avro paritesi indi-çıktı... Bütün bunlar küresel kur ve para savaşının günlük termometresi. Yazıya başladığımızda dolar 2.58’in altında idi. Yazımız bitti üstüne çıktı. Şimdi de piyasalar bugün açıklanacak Fitch’in kararını bekliyor. Fitch kötü bir açıklama yaparsa dolar yükselecek. Bütün bunları elbette önemsiyoruz. Ama kur savaşlarının şiddetli olduğu ve küresel ekonominin iflasa gittiği bir dönemde biz ülke olarak hangi yapıdayız, ona bakmak ve gerekli önlemleri buna göre almak zorundayız. Yani gerçeklerle yüzleşmeliyiz...