Floresan prostat kanserini işaret etti
Nuffield Cerrahi Bilimler ve Onkoloji Bölümü, Oxford NIHR Biyomedikal Araştırma Merkezi Oxford Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi Hastaneleri NHS Trust Araştırma ekibinin yönettiği ilk insanda yapılan bir çalışmada, prostat kanseri hücrelerine yapışan bir floresan işaretleyici boyanın ameliyat sırasında "ikinci bir çift göz" gibi davrandığını gösterdi. Böylece cerrahların sağlıklı dokuyu korurken, gözden kaçabilecek kanser hücrelerini görselleştirmesine ve ortadan kaldırmasına yardımcı olundu. Yaklaşım, IR800-IAB2M yapısını oluşturmak için yakın kızılötesi boya olan IRDye800CW-NHS estere bağlanan hümanize prostata özgü membran antijenini (PSMA) hedefleyen bir antikor fragmanı mini-gövdeyi (IAB2M) kullanır.
İLK KEZ İNSANDA UYGULANDI
Kanser hücresini hedef alan boya ilk olarak klinik öncesi modellerde test edildi. Daha sonar robot yardımlı laparoskopik radikal prostatektomi sırasında prostat kanseri hücrelerin görselleştirmesine yardımcı olmak için işaretleyici boya enjekte edilen prostat kanserli 23 erkekte Floresans moleküler görüntüleme (FMI). değerlendirildi. İşaretleyici boya, çıplak gözle veya diğer klinik yöntemlerle tespit edilemeyen kanserli doku alanlarını buldu ve cerrahların tüm kanserli dokuları çıkarmasına olanak sağladı. Bu yetenek, sağlıklı dokuları korurken kanserin geri gelme olasılığını azaltabilir.Oxford Üniversitesi'Nuffield Cerrahi Profesörü Freddie Hamdy, cerraha kanser hücrelerinin nerede olduğunu ve yayılıp yayılmadığını görmesi için ikinci bir çift göz olanaği sağladıklarını belirtti. Ameliyat sırasında prostat kanserinin bu kadar ince ayrıntıları ilk kez gerçek zamanlı olarak görüldü. Bu teknikle, tümörden yayılan ve ona geri gelme şansı verebilecek hücreler de dahil olmak üzere tüm kanser ortadan kaldırılabilir. Aynı zamanda idrar kaçırma ve erektil disfonksiyon gibi yan etkileri azaltmak için prostat çevresindeki sağlıklı yapıların mümkün olduğunca çoğunu korunmasına da olanak tanıyor.
Araştırma Avrupa Nükleer Tıp ve Moleküler Görüntüleme Dergisi'nde (European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging) "Radikal prostatektomi sırasında moleküler hedefli intraoperatif floresan rehberliği için PSMA Mini-gövde IR800 IAB2M'nin ilk insan çalışması" başlığıyla yayımlandı.
TIP VE MÜHENDİSLİK İŞBİRLİĞİ
IR800-IAB2M molekül kombinasyonu, Oxford bilim insanları ve ImaginAb işbirliğiyle geliştirildi. Mini-gövde zaten klinikte kullanıldığından ve florofor çok sayıda klinik uygulamada kullanıldığından izleyicinin klinik uygulamalar için güvenli olduğu düşünülüyordu.
İzleyicinin kullanımı, cerrahların tümörün kenarlarını etkili bir şekilde görmesine ve tümörden yakındaki pelvik dokulara ve lenf düğümlerine yayılan hücre kümelerini tanımlamasına olanak tanır. Bu, cerrahın tüm kanserli dokuları çıkarmasına ve prostat çevresindeki sağlıklı alanları korumasına yol gösterir. Bu yetenek, kanserin gelecekte tekrarlama olasılığını önemli ölçüde azaltırken aynı zamanda ameliyattan sonra hastanın hayatını değiştirebilecek yan etkilerin olasılığını da en aza indirir.
Prostat Moleküler Hedefleme Cerrahisi (ProMOTE) çalışmasının ilk aşamasında, prostat kanseri teşhisi konan 23 erkeğe robot yardımlı radikal prostatektomi yapılmadan önce floresan boya enjekte edildi. Cerrahlar, prostat kanseri hücrelerinin parlamasını sağlamak için prostat ve yakın bölgelere özel bir tür ışık yayan bir görüntüleme sistemi kullandı. Görüntüleme sistemi, Oxford Üniversitesi'nden Borivoj Vojnovic liderliğindeki bir mühendislik ekibi tarafından geliştirildi.
GELECEKTEKİ OLASI İŞLEVLERİ
Deneme 23 hastayı içerse de yayınlanan rapor örnek olarak altı vakanın ayrıntılı sonuçlarını sunuyor. Çalışmaya katılan birden fazla hasta için boya, tümörden uzağa yayılan ve çıplak gözle görülemeyen hücre kümelerini tanımladı. Araştırmacılar, "Lenf düğümü dışı ekstraprostatik kanser dokusunun saptanmasındaki genel duyarlılık ve özgüllük, lenf düğümü pozitifliği için sırasıyla %100 ve %65 ve %64 ve %64 idi" dedi. İzleyicinin uygulanmasıyla ilişkili hiçbir yan etki görülmedi.
Bu işaretleyici boya klinik gelişiminin ilk aşamalarındadır, ancak gelecekte cerrahlar prostatı çıkarmak için ameliyat yaparken kanserin her bölümünü görmek için rutin olarak kullanabilir. Parlayan kanser hücrelerini görmeye yönelik görüntüleme sistemi, prostat cerrahisinde kullanılan robot destekli araçlara entegre edilebilir. İşaretleyici boya, kendisini kanser hücrelerine bağlamak için kullandığı proteini değiştirerek diğer kanser türleri için de kullanılabilir.
Araştırmacılar elde edilen bulguların, fikir birliğine varmak ve gelecekteki uygulamaları değiştirmek için robot destekli cerrahi ekipmanlara entegre edilmiş en son teknoloji floresan platformlarını kullanarak birden fazla moleküler hedefli ajanın sistematik ve eş zamanlı değerlendirilmesinin yolunu açmakta olduğuna dikkat cektiler.
Prof. Hamdy, "Prostat ameliyatının yaşamı değiştirdiğini" vurguladı ve "Hastaların, kanserlerini ortadan kaldırmak ve en iyi yaşam kalitesini sunmak için mümkün olan her şeyi yaptıklarını bilerek ameliyathaneden ayrılmalarını istediklerini’” kaydetti. Bu teknik bu olasılığı gerçeğe dönüştürebilir.
Orijinal makale erişim sayfası: https://link.springer.com/article/10.1007/s00259-024-06713-x