Geçici çözüm çare değil

Çin’de Afrikalı bir futbolcu attığı gollerle “vatandaşlığa kabul”, bir başka ifadeyle “devşirme” tartışmalarını yeniden başlattı. Çin’de de bizim basketbol için kullandığımız “Yunan guard” benzeri “Afrikalı forvet” söylemi var.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden Oscar Maritu, geçen hafta Çin Süper Ligi'nin üçüncü turunda Cangzhou Mighty Lions Futbol Kulübü formasıyla son dakikalarda attığı golle takımının Shenzhen ile 2-2 berabere kalmasını sağladı ve bir puanı kurtardı. Beijing Youth Daily gazetesinin haberine göre, 24 yaşındaki forvet vatandaşlığa kabul edilme ve Çin milli futbol takımında oynama isteğini kulübe açıkça ifade etti. Oscar, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin A milli takım formasını giymedi ve 2018'den beri Çin'de ticaret yapıyor. 2020'den bu yana Çin Süper Ligi'nde 95 maça çıkan oyuncu, 23 gol ve 14 asistle katkıda bulundu. Hızı ve fiziksel avantajları onu takımının önemli bir silahı haline getirdi.

Vatandaşlığa kabul edilen bir diğer forvet Ai Kesen'in şu anda formundaki düşüş nedeniyle kariyerinin sonuna geldiği göz önüne alındığında, Oscar’ın Çin'in hücum hattına hızlı bir çare olabileceğini düşünenlerin sayısı az değil. Ancak Çinli yorumculara göre, Çin milli takımının Asya'da ciddi bir rakip haline gelmek ve önümüzdeki yıllarda Dünya Kupası'na katılabilmek için yerli yeteneklerden oluşan bir kadroya ciddi şekilde ihtiyacı var.

ASYA’NIN ORTAK YÖNTEMİ

Milli takımın son yıllardaki zayıf performansları ve 2002'den bu yana Dünya Kupası'na katılma konusundaki başarısızlıkları, sürdürülebilir gençlik gelişimini teşvik etme terine anlık başarıya yanlış yönlenmenin Çin futbolunu tehlikeli bir sarmala sürüklediğine dair açık bir ders verdi. Kasım ayında başlayan 2026 Dünya Kupası Asya Elemeleri'nden ve şubat ayındaki Asya Kupası'na kadar, Asya'nın düşük sıradaki takımlarının vatandaşlığa kabul edilen oyunculara güvenerek kısa vadede genel güçlerini artırmaları ortak bir yol haline geldi.

Son Dünya Kupası Asya elemelerinde Vietnam'ı iki kez mağlup eden Endonezya, vatandaşlığa kabul edilen 10 oyuncusunun performansı sayesinde son 18'e yükselme yolunda ilerledi. Branko Ivankoviç Çin milli takımının başına geçtiğinden beri, vatandaşlığa alınan oyunculara yeniden değer verildi ve Brezilya doğumlu forvet Fei Nanduo, 26 Mart'taki Asya elemeleri sırasında Çin'in Singapur'u 4-1 yenmesinde önemli rol oynadı. Ancak hem Fei hem de Ai 30 yaşın üzerindeler ve gelecekteki uluslararası turnuvalarda forma giyemeyecekler. Oscar'ın vatandaşlığa alınma konusundaki güçlü isteğine rağmen, Çin Futbol Federasyonu'nun uzun onay prosedürlerinden geçmesi gerekiyor ve sonuçta vatandaşlığa alınıp alınmayacağına karar vermek hâlâ zor.

Oscar'ın vatandaşlığa alınmasına yakında başlanacak olsa bile uygulamaya geçmesi biraz zaman alacak. Elemelerin bir sonraki aşamasına veya daha ilerisine kadar Çin'i temsil etmesi mümkün olmayacak. Soru, Çin'in 2026 Dünya Kupası'na giden inişli çıkışlı yolda bu kadar ileri gidip gidemeyeceğidir.

DÜNDAR SİZ’İ HATIRLIYOR MUSUNUZ?

Vatandaşlığa alınan oyuncular kısa vadede Çin'in kısa vadede çaresi olabilir ancak Çin futbolunun kronik rahatsızlığıyla mücadelede sihirli bir değnek değiller. Kısa vadeli zaferlerin körü körüne kovalanması, futbolun taban seviyesinde gelişmesinin kapısını kapattı. Çinli futbol yorumcularının ortak görüşü taban futbolu ülke çapında gelişmedikçe, futbol yeteneği rezervuarı gerçek anlamda genişlemeyecektir.

Türkiye’ye bakarsak futbol, basketbol, voleybol, atletizm ve masa tenisinde uzun bir liste var. Mesela Dündar Siz veya Mirsat Güneş ismini kaç kişi hatırlıyor ya da biliyor? Onlarca isim arasında öne çıkanların, daha doğrusu kalıcı katkı yapanların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Alınan bir kupa veya madalyadan geriye ne kalıyor onu dikkate almak gerekiyor. Hafızamın haksızlık yapmasını istemem, ancak şu an için Melissa Vargas’ın yeri başka.