Gıda güvenliği acil öncelik

“Bakanlık olarak ekilebilir tüm arazileri üretime kazandırmak için Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programını başlattık. Yazlık ekim yapılabilecek 21 ilde tohumun yüzde 75’i hibe edilecek.” 6 Nisan günü Tarım Bakanı Pakdemirli bu açıklamayı yaptı. Yazlık ekimin 364 bin dekar alanı kapsayacağını belirtti.

Bu açıklamayı tarım ile ilgili çalışma yapanlar daha doğru değerlendirir. Ancak benim ilgimi çeken konu “ekilebilir tüm arazilerin üretime kazandırılacak olması” kısmı.

Ulusal Kanal’da Ziraat Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Sn. Murat Kapıkıran ve Tarım Gazetecisi Sn. Mehmet Özçelik ile birlikte katıldığımız programda, Türkiye’de ekilebilir arazilerin 3 milyon 500 bin hektarının ekilmediği söylendi.

Bu rakamın büyüklüğünün anlaşılabilmesi açısından karşılaştırma yapmamız gerekirse;

3 milyon 500 bin hektar, 35 bin km2'ye eşit.

İTHALAT MESELESİ

O akşam, ekilemeyen alanın yüzölçümünün Belçika kadar bir alan olduğu söylendi. Belçika’nın yüzölçümü 30 bin 689 km2. Tarım konusunun başülkesi olarak her zaman gündemde olan Hollanda’nın yüzölçümü ise 41 bin 543 km2. Bir de yurdumuzdan, daha tanıdık bir yüzölçümü olan Konya ilimizin yüzölçümünü verirsek işin vahameti daha güzel anlaşılır. 38 bin 873 km2.

İş gerçekten vahim boyutlarda. Yine o toplantıda verilen rakamlardan Türkiye’nin net 5 milyon ton buğday ithalatçısı olduğunu da öğrendik. Türkiye ithal ettiği bir kısım buğdayı, makarna vb. gibi işlenmiş ürün olarak ihraç ediyor. 5 milyon ton net ithalat bu kısımda düşüldükten sonraki kalan.

Şimdi Sn. Bakanın açıklamasının önemi daha çok anlaşılabilir. Pakdemirli’nin yaptığı açıklamaya göre yazlık ekim için hedeflenen alan 21 ilde 364 bin dekar. 36 bin hektar, 36.4 km2. Türkiye’de ekim yapılmayan, ekilebilir alan 35 bin km2. Doğal olarak, benim tahminimce esas olarak tahıl üretiminin yapılabileceği 35 bin km2 arazinin önümüzdeki yıl için dikiminin yapılabilecek olması ayrı bir gerçek.

KAPSAMLI PLAN YAPILMALI

Sn. Tarım bakanının açıklamasından sonra, Cumhurbaşkanı’ da bir açıklama yaptı. Kurtuluş Savaşımız sırasında yayınlanan Tekâlif i Milliye Emirlerini hatırlatarak, milli birliğe vurgu yaptı.

İktidarın ekilemeyen zirai alanlar için çözüm arayışında olması sevindirici. Yapılan açıklamalar, milli birlik vurgusu yönünden de çok olumlu.

Özellikle tarım konusu 83 milyon insanımızın gıda güvenliği açısından stratejik olarak önemli.

İktidarın ekilemeyen, ekilebilir arazinin tümü için kapsamlı plan yapması gerekmektedir. 6 Nisan’da açıklanan kısım (Yazlık ekim) ekilemeyen arazinin çok ufak bir kısmıdır. Bu kısmın yazlık ekim olarak tasnif edilmesi, ayrıca diğer kısım için de bir plan olduğu izlenimini uyandırmaktadır.

TARIM DA MUTLAKA PLANLAMA YAPILMALIDIR. Çiftçi ekim konusunda başıboş bırakılmamalıdır.

TARIMDA PLANLAMAYA UYGUN HAREKET EDEN ÇİFTÇİYE, MUTLAKA ALIM GARANTİSİ VERİLMELİDİR.