Hayata damga vuran ödüller

Merhaba Kıymetli Okurlarımız, İtalya’nın başkenti Roma’da bu yıl ikincisi düzenlenen Akdeniz Mükemmeliyet Ödülleri’nde, Türk voleybolu zirveye çıktı. Akdeniz Gazeteciler Derneği, İtalya Spor Yazarları Derneği (USSI), Avrupa Spor Yazarları Derneği (AIPS) ve Artemisia Vakfı tarafından düzenlenen bu prestijli tören, tarihi Valentini Sarayı’nda gerçekleşti. Törende Akdeniz’in dört bir yanından ünlü iş, sanat ve spor insanları bir araya geldiler.

Geçen hafta 3.kez TVF Başkanlığına seçilen Mehmet Akif Üstündağ ile A Milli Kadın Voleybol Takımı Başantrenörü Daniele Santarelli, voleybolun uluslararası arenada parlayan yıldızları olarak Akdeniz Mükemmeliyet Ödülü’ne layık görüldü.

Bu ödül, bir bakıma onların nezdinde Türk Voleybolunun sadece sportif başarısının değil aynı zamanda barışa, dostluğa ve kültüre yaptığı katkıların da taçlandırılmasıydı. Mükemmellik ve voleybol kelimelerinin yan yana gelmesi bile mutlu ediyor beni.

Aynı törende Beşiktaş Kulübü İkinci Başkanı Hüseyin Yücel, Beşiktaş’ın İtalyan golcüsü Ciro Immobile ve İtalya’da Inter forması giyen Milli futbolcu Hakan Çalhanoğlu da ödül aldılar. Ülkemiz adına çok güzel bir tanıtım olduğu düşünüyorum.

MARDİN’DE DEV ORGANİZASYON

Ülkemizin güneydoğusunda tarihe tanıklık eden, farklı dinlerin ve dillerin kucaklaştığı, barış ve huzur kelimelerinin simgesi Mardin, geçtiğimiz günlerde çok özel bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Avrupa Fair Play Hareketi’nin (EFPM) 30. Kongresi ve Avrupa Fair Play Ödül Töreni, 21-24 Ekim tarihlerinde Mardin’de gerçekleştirildi.

Semavi dinlerin birlikte, dostça, kardeşçe yaşatıldığı; dünyada tarihi, yapısı, yaşamı ile Fair Play ruhuna en uygun kent olduğunu düşündüğüm Mardin için eskiden 7 dili, 7 dini bünyesinde barındırır derlermiş. Şimdi bu özelliklerine bir de Fair Play eklenmiş oldu.

Başta Valilik, Belediye, Turizm yönetimi ile Avrupa Fair Play Ödüllü iş insanı Mehmet Samsa’nın büyük gayretleriyle hayata geçen organizasyonda çeşitli kategorilerde 4’ü Türkiye’den 32 sporcu, spor adamı ve kuruluş ödül aldı.

TÜRKİYE’YE 4 ÖDÜL

EFPM Avrupa Fair Play Ödül töreninde ülkemiz 4 ödül kazandı. TMOK Fair Play Komisyonu Üyesi Avni Küpeli, EFPM Fair Play Özel Ödülü, spiker Orhan Ayhan ile TMOK Fair Play Komisyonu Üyesi Atilla Cömert, EFPM Şeref Diploması ödüllerini alırken, Türkiye Spor Yazarları Derneği de Dünya Spor Yazarları Birliği (AIPS) Avrupa himayesinde verilen Fair Play Vox Ödülü’ne layık görüldü. Ödül alan kişileri ve kurumumuzu yürekten kutluyorum.

DÜNYA’NIN MARDİN’DEN ÖĞRENECEĞİ ÇOK ŞEY VAR!

Gazeteci – yazar Ahmet Tezcan ‘Abbara’ isimli romanında Mardin’i harika bir şekilde anlatmakla kalmayıp, Mezopotamya’nın, Anadolu’nun ve bu topraklarda yüzyıllardır devam eden Doğu – Batı mücadelesinin günümüzdeki izlerini de satır aralarına yerleştirmiş.

Romanın ismi olan Abbara kelimesi, Mardin’in en belirgin dokusal geçitlerine verilen isim olduğu belirtip, defalarca gittiğim, kent müzesinde yörenin çocuklarına eğitim verdiğim bu güzel kültür mirası kentin, hayatımın şeklini değiştiren Fair Play kavramıyla anılması konusuna geçeyim.

Türkiye’mizin tanıtımı bakımından oldukça önemli olan bu organizasyon, coğrafi konumu itibarı ile de önemli mesajlar veriyor. Sınırımızın biraz ötesinde, tüm dünyanın gözü önünde, Gazze’de anlamsız ve vahşice bir savaş sürerken; hoşgörü, dostluk ve kardeşliğin kenti Mardin’deki bu ödül töreni Dünya Barışı için çok önemli bir mesajdır aslında.

Romandaki karakterlerden bir olan ihtiyar Hanna, “Hayat bir abbaradır, zulüm ve vahşet de büyüyerek geçiyor bu abbaradan. Ve biz, buna direnebildiğimiz, düşmanımıza dönüşmediğimiz oranda insan kalabiliyoruz.’ diyor bir bölümde.

Yazar Ahmet Tezcan da ‘Abbara’da insanlığın Mardin’den öğreneceği çok şey var ve ben romanda bunu ifade etmeye çalıştım” diyerek anlatıyor eserini.

Ben de her zaman olduğu gibi Fair Play’in bir hayat şekli olduğunu söylüyor, Mardin’deki bu muhteşem organizasyonun da bir abbara olduğunu düşünüyorum. Niye mi? Ülkemizin ve bu törenin, kan ve gözyaşı seli haline gelen Ortadoğu ve tüm dünya için hoşgörü, dostluk, barış ve kardeşlik yönüne çıkan bir abbara olmasını diliyorum.

Başta Sayın Mehmet Samsa olmak üzere, bu güzel kentte, bu harika duyguların hissedilmesine vesile olan ve emek verenlere teşekkür ediyorum.

Kıymetli okurlarımız,

Bugün de başlangıcı geçmişin derinliklerinde bulunan, öncesiz kent Mardin’de tarihi sokakların üzerindeki 'abbara' adı verilen geçitten, Fair Play’e uzanan yoldan ‘Haberiniz Olsun’ istedim. Kalın sağlıcakla.