Hipertansiyonda beslenme tedavisi
Hipertansiyon günümüzde çok sık rastlanan kronik halk sağlığı problemlerinden bir tanesidir. Hipertansiyon, kan basıncının normal seyrinden yüksek olması anlamına gelmektedir. Yapılan çalışmalarda ülkemizde her 3 kişiden birinde hipertansiyon problemi saptanmıştır.
Hipertansiyonun tedavisinde birçok yöntem uygulanmaktadır. Bunlardan bir tanesi de hipertansiyona uygun beslenmedir. Hipertansiyona uygun beslenme biçimi tuz daha doğrusu sodyum alımının azaltılması şeklinde uygulanmaktadır.
Hipertansiyona uygun beslenme doymuş yağ düzeyi düşük meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalardan zengin bir beslenme biçimidir.
Yapılan çalışmalarda hipertansiyonun tedavisinde kilo kontrolünün de önemli olduğu ortaya konulmuştur. Eğer bireyin vücut ağırlığı normalinin üstündeyse kilo kaybının yüzde 10’dan fazla olması hipertansiyon riskini azaltmaktadır.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
-Sebze ve meyveleri yüksek miktarda tüketmek: Sebze ve meyveler yüksek potasyum içerikleri nedeniyle vücuttaki sodyum-potasyum dengesini ayarlamaya yardımcı olurlar. Günde 4-5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi yerinde olacaktır. Ancak sebzeler pişirirken yemeğe tuz eklemeden pişirilmelidir.
-Magnezyum hipertansiyonun kontrolü için gereklidir. Özellikle badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumların günlük 1 porsiyon kadar tüketilmesi kan basıncını ayarlamak için idealdir. Fakat tüketilen yağlı tohumların tuzsuz ve çiğ olmasına dikkat edilmelidir.
-Kalsiyum da hipertansiyonu düzenleyici etkiye sahiptir. Günlük süt ve süt ürünleri düzenli bir şekilde tüketilmelidir.
-Gıda maddelerini satın alırken muhakkak etiket okuması yapılmalıdır. Tuz yerine “sodyum” veya “monosodyumglutamat” şeklinde de içerikler görülebilmektedir.
-Fast-food tüketiminden tamamen kaçınılmalıdır.
-Soda, asitli içecekler ve maden suları da yüksek miktarda sodyum içermektedir. Bu tür gıdaları tüketmekten kaçınılmalıdır.
-Turşu ve konserve ürün tüketiminden kaçınılmalıdır.
-Böbreklerin doğru çalışması için günlük su tüketiminin en az 2 litre olması gerekmektedir.
Sağlıklı günler.
Düzeltme: 25.10.2019 tarihinde yayımlanan “Çölyak ve Beslenme” konulu makalede yer alan “Buğday, çavdar, arpa ve bunlardan yapılmış unlar, makarnalar, ekmekler ve hamur işleri” ifadesi “Buğday, çavdar, arpa dışındaki tahıllar ve bunlardan yapılmış unlar, makarnalar, ekmekler ve hamur işleri” şeklinde olmalıydı. Düzeltir özür dileriz.