'İhracat Ailesi' üye şartı değişecek mi?

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesindeki ihracatçı birliklerinde seçimler önümüzdeki yılın bahar aylarında yapılacak. Seçimler öncesi İDDMİB, İKMİB, İMİB gibi birliklerde yönetime aday olan isimler geçen dönemde adaylıklarını açıkladılar. Bu hafta içinde İHBİR'de de bir ismin adaylığını açıklaması bekleniyor. Öğrendiğimize göre mevdut İHBİR Başkanı Haluk Okutur önümüzdeki seçimlerde aday olmayacak. TİM Yönetimi için ise ikinci dönem hakkı bulunan ve doğal aday olan mevcut başkan İsmail Gülle dışında henüz bir adayın ismi öne çıkmış değil.

BEŞ BİN DOLAR ŞARTI VAR

Dört yıl önce yapılan seçimlerde genel kurul delegesi olma şartları değişmişti. Ticaret Bakanlığı'na bağlı yarı özerk bir kurum olan TİM mevzuatına göre, “Genel kurul; yeni kurulan birlikler hariç son iki takvim yılı itibarıyla birliğin üyesi bulunan, üyelik yükümlülüklerini yerine getirerek son iki takvim yılı içinde üyesi bulunduğu birliğin iştigal sahasına giren maddelerden, üyesi olduğu birlik üzerinden 5 bin ABD dolarının üzerinde olmak kaydıyla fiili ihracat ve/veya ihraç kaydıyla satış ve/veya birlik onayına tabi tutulmak şartı ile özel fatura kapsamında ihracat sayılan satış yapan ve bu durumları birlik kayıtları ile doğrulanan veya gümrük beyannameleri ile tevsik edilen üyeler ile yeni kurulan birlikler hariç son iki takvim yılı itibarıyla birliğin üyesi bulunan, üyelik yükümlülüklerini yerine getirerek son iki takvim yılı içinde üyesi olduğu birlik üzerinden iştigal sahası kapsamında 5 bin ABD dolarının üzerinde hizmet ihracatı yapan ve hizmet ihracatı gerçekleştirdiklerini belgelendiren üyelerden teşekkül eder.” denilerek, genel kurul delegesi olma şartı belirlenmişti.

OLABİLİR DE OLMAYABİLİR DE

Bunun yanında, “Yönetim kurulu asil ve yedek üyeleri, birliğin iştigal konusuna giren maddelerden, son iki takvim yılı itibarıyla toplam ihracatı; tarım sektörlerinde 250 bin ABD dolarından, sanayi ve madencilik sektörlerinde 1 milyon ABD dolarından az olmamak kaydıyla, ilgili sektörün son iki takvim yılındaki ihracatının ortalamasının en az on binde biri oranında, fiili ihracat ve/veya ihraç kaydıyla satış ve/veya birlik onayına tabi tutulmak şartı ile özel fatura kapsamında ihracat sayılan satış yapan üyeler arasından seçilir.” şartı var.

İhracatçı kulislerinde, seçimler yaklaşırken önceki seçimler öncesinde olduğu gibi yukarıda belirtilen şartlarda değişiklik yapılabileceği konuşulmaya başlandı. Konuştuğumuz bazı birlik başkanları, “Duymadık bu yönde bir girişim var mı onu da bilmiyoruz” derken, diğer bir kesim ise, “Geçen dönemki düzenlemede aralık sonu dikkate alınmıştı. Beş bin olmasın on bin olsun veya 50 bin olsun gibi bir durum yok. Ama niteliği yükseltmek için bir düzenleme yapılabilir mi, olabilir de olmayabilir de. Daha önceden bu yönde teklifler vardı ama konunun muhatabı Ticaret Bakanlığı ve TİM. Düzenlemeyi de Bakanlık yapıyor.” görüşünde. Bunun yanında artan ihracat dikkate alındığında birliklerin ihracat tutarına nispen bir tutarın belirlenebileceği de kaynaklarca tarafımıza aktarıldı.

DEİK'TE SULAR DURULMUYOR

İş dünyasının önemli çatı kuruluşlarından Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'te ise sular bir türlü durulmuyor. Kamuoyunda ilk Aydınlık okurları DEİK'in mülk alarak Levent'teki River Plaza'dan Seyrantepe'deki Skyland'a taşınacağını, detayları ile öğrenmişti. Daha sonra bu taşınma ve mülk alımı için gerekli olan tutarın üyelerden bağış yoluyla temin edilmesi noktasında DEİK'ten üyelere geçilen ve tepki çeken mektubu yine kamuoyuna ilk Aydınlık duyurdu. Öğrendiğimize göre mülk alımı için üyelerden talep edilen tutar toplansa bile taşınma ve tadilat masrafları son kur artışıyla birlikte epey bir para tutacağı için yönetim kurulunda “Acaba mülkü elimizden çıkarsak mı?” benzeri bir soru ortaya atılmış. Buna bir yönetim kurulu üyesinin cevabı ise “O kadar yaygara koptu. Gayrimenkul şirketi mi burası!” şeklinde sert olmuş. Bakalım DEİK bu konuda nasıl bir tasarrufta bulunacak?

TÜSİAD DA RESMEN AYRILDI

Öte yandan geçen hafta sizlere Türkiye Ekonomi Politikaları Vakfı (TEPAV)'ın, DEİK kurucu üyeliğinden ayrılık kararının temyiz sürecinin Danıştay tarafından görüldüğünü ve ayrılık yönünde sonlandığını aktardık. Buna göre TEPAV ödediği aidatı yasal faizleri ile birlikte geri alacak. TEPAV ile aynı süreçte ayrılık kararı alan TÜSİAD için de bu sürecin sonlandığını kaynaklarımızdan öğrendik. Buna göre TÜSİAD için de benzer bir yargı süreci işledi ve kesin bir ayrılık kararına bağlandı. DEİK'in Ticaret Bakanlığı'na bağlanması ve gönüllü bir iş dünyası örgütü halinden çıkmasının ardından TÜSİAD'ın bu kararını “TÜSİAD ve DEİK boşandı, 250 bin TL'lik nafaka çıktı” haberimizle Aralık 2016'da Türkiye'ye duyurmuştuk. Buna göre TÜSİAD da yasal faizleriyle birlikte ödediği parayı geri alacak. DEİK'in maliyesini bu ayrılıklar sarsacağa benzer.