İnovasyonun yolu okumaktan geçiyor

Eczacıbaşı Holding Medya İlişkileri Direktörü Cem Tanrıkılıcı aradı, "Bülent bey (Eczacıbaşı) Muğla Üniversitesi'nin akademik yıl açılışında bir konuşma yapacak. Benim şirketteki 23. yılımın dolmasına denk geliyor. Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak da bizi Deniz temizleme etkinliğine davet ediyor. Birkaç etkinlik aynı anda oldu. Bizimle gelir misin?" dedi. Bunun üzerine Türk ekonomi basınının duayen isimleri Vahap Munyar, Ruhi Sanyer, Celal Toprak, Jale Özentürk, Meliha Okur ve ekonomi basını müdürleri Sefer Levent, Hülya Güler, Bilal Emin Turhan, Kerim Ülker ile bu etkinliklere iştirak ettik.

ÇALIŞAN VE TUTKULU OLUN AMA EN ÇOK DÜRÜST OLUN

İlk gün Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve Bodrum'daki dostları ile Barış Saylak'ın katıldığı yemekte güncel konuları konuştuk. Fakat önce Bülent Eczacıbaşı'nın akademik yıl açılışında kendisi ile yapılan söyleşide gençlere verdiği şu mesajları aktarmak istiyorum: "Gençlerin içinde yetiştiği ortam bizimkine göre farklı. Bizim onlara öğreteceklerimiz azalıyor, biz onlardan öğreniyoruz. Ama yaşı ilerlemiş olanların gençlere bir takım söyleyecekleri var; okulda başarılı olmanın ne demek olduğu ve nelere dayandığı. Birincisi çok çalışmak, dürüst olmak zaten dürüst olmayınca hayatta hiçbir şey olmuyor. Üçüncü tavsiye; tutkunuzun peşinden gidin, tutku olmazsa başarı olmuyor. Bu tutkuyu nasıl ve nereden bulacağız. Ben en akıllı da değildim en çalışkan da değildim ama çok meraklıyımdır. Yurttaşlık bilgisi, tarih hepsinin konusunda kitaplar okurdum, merak ederdim derinliğe inerdim. Benim başarı sırrım buydu. Çok gezen değil çok okuyan biliyor. Hiç okumadan başarılı olanlar da biliyorum ama kendi sınırları neyse onunla kısıtlılar çok yetenekli iseler o sınırları aşmadan da bir şeyler yapıyorlar. Okuyunca bir genel kültür sahibi oluyorsunuz o olunca inovasyon oluyor. İnovasyon çeşitli alanlardan esinlenmekle ilgili; kültür sanattan esinlenerek mühendislikteki bir sorunu çözüyorsunuz. İnsan değişmez ama seçtiğiniz bazı yönlerinizi değiştirmeye çalışın. Kendi zayıf yönlerinizi değiştirirseniz orta insan olursunuz ama güçlü yönlerinizi geliştirirseniz farklı insan olursunuz."

HER TAŞIN ALTINDAN BARIŞ SAYLAK ÇIKIYOR

Bülent Eczacıbaşı, söyleşi öncesi yemekte yaptığımız sohbette, "Yarın Muğla Üniversitesi, açılışta bir konuşma istedi. Sayın Rektör saygı duyduğumuz bir yönetici. Muğla'da ne oluyor? Baktık ki her taşın altından biri çıkıyor; Barış bey (Saylak) ile bir araya geldik, fırsat oldukça görüşüyoruz." ifadelerini kullandı. Bundan sonra sözü arı gibi çalışkanlığı ile Muğla'nın her köşesinde imzası olan Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak'a bırakalım: "Muğla'da 12 ay boyunca patates hasadı var. Mor patates kışın, yaz başında kırmızı patates vd.. Arazi büyük değil parçalı ama ocak ayında gider bahçeden çilek koparırsınız. 6 milyon liralık kaynak ayırdık, kadınları bahçe sahibi yaptık, çilek tarımı yapılıyor. 25-30 milyon lira gelir elde ediliyor. Salep yetiştiriciliği var. Kültür bahçeleri oluşturduk. Ciddi bir gelir, yumrusunu almak için para teklif ediyorlar üreticilere..."

DENİZLER KİRLENİYOR İSTİLACI TÜRLER ARTTI

Barış Müdür'e denizlerdeki kirlilik durumunu yakın zamanda kaleme aldığımız bir haberi anımsatarak sorduğumda şunları söyledi: "Yediğimiz balığı, ahtapotu istilacı türler tehdit ediyor. Bugüne kadar bahçelere ilaç atılmış sonra derelere akmış. Denizleri temiz tutalım diye bitki koruma ürünlerinin ambalaj atıkları ile ilgili bir projeye imza attık. Sürdürülebilir su ürünleri avcılığı için sızdırmaz konteynerler yaptık. Yarışma yapıyoruz kim konteynerleri en çok kullandıysa biyolojik ve biyoteknik araçlar veriyoruz. 15 milyon atığı topladık. Sayın Murat Kurum'a destekleri için teşekkür ediyorum. Ve evet Bodrum'un denizleri, Muğla'nın denizleri kirlilik altında. Çevreci olduğunu iddia eden bir grup, denizden arıtma tesisinin yürütmesini durdurdu. Belediyeler arıtmayı görmeden iskan vermemeli. Bir litre deniz suyundan arıtma su için şu anki ücretin üç katını almamız gerek diyor yetkililer, ama yetki ben de olsa yaparım. Bir tane daha yapıya izin verilmemeli; ne elektrik ne su temini ne de altyapı kaldıramaz! 35 yıllık lojmanlarda depo yoktu, su deposu koydurduk. GES kurdurduk. Tesislerin elektriğini oradan sağlıyoruz."

HAYALET AĞCILARI İLE DENİZİ TEMİZLEDİK

İstanbul'a yola çıkmadan evvel Güvercinlik'ten denize açıldık. Protokolde Bülent Eczacıbaşı ve şirket yöneticileri, Barış Saylak, Vali Yardımcısı, İlçe Kaymakamı ve MHP İlçe Başkanı da bizimleydi. Denizden açılırken kıyıdaki dev otellerin yarattığı görüntü kirliliği hepimizi müteessir etti. Alana ulaştığımızda avcılık esnasında koparak denizde kalan ağlar dalgıçlar tarafından toplandı. Böylece binlerce metre ağ dönem dönem bütün ilin destek vermesi ile toplanıyor. Yine ilçelerdeki balıkçılar ve halk da temizliğe destek veriyor. Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün mesajı ise şu: "En büyük temizlik kirletmemektir."
Barış Saylak benim ifademle "Barış ağabeyim" Muğla da fark yaratan işler yapılıyor. Yetki ve imkan verilirse Muğla halkı için çok daha başarılı işlere imza atacağını düşünüyorum. Bu tarz yöneticilere her ilde ihtiyaç var.