İş dünyası seçimleri genel seçimlere benzemez

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı oda ve borsalarda seçim süreci büyük ölçüde tamamlandı. Türkiye'nin en büyük odası ve dünyanın en büyük odalarından İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) komite seçimleri çarşamba günü yapıldı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç Yönetimi 195 meclis üyesi ile sandıktan galip çıktı. İTO'da 273 meclis üyesi bulunuyor. Seçimlerde şayet aday oldukları komitelerde seçilebilselerdi 15 Kasım'daki başkanlık seçiminde Avdagiç'in muhtemel rakipleri Murat Kalsın ve Ferhan Ademhan olacaktı ancak ikisi de sandıktan çıkamadı.

Sandıktan çıkan ve başkanlık adaylığı için adı geçen diğer iki isim ise Sadettin Saran ve Atilla Bingöl oldu. Deri sektörü komitesinde ise önceki dönem İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak'ın desteğini alan Musa Evin'in yeniden Meclis üyesi seçilerek sürpriz yaptığı görüldü. Oteller komitesinde mevcut başkan Aydın Karacabay ise seçimi MÜSİAD'ın desteklediği adaya karşı kaybetti.

TOPÇU 61'DEN SEÇİLDİ

Komite seçimlerini kazanan bir diğer bilindik isim ise önceki dönem İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu oldu. Topçu, Twitter'dan paylaştığı mesajda, “İstanbul Ticaret Odası seçimlerinde 61. Komitede bize başarıyı sağlayan tüm ekip arkadaşlarımı tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı. Topçu'nun, dünürü Ahmet Davutoğlu'nun parti kurup AK Parti'ye muhalefet etmeye başlamasının ardından İTO'daki görevinden ayrılması dikkat çekmişti. O dönem kulislere kulak kabartmış ve Topçu'nun siyasi baskı yüzünden istifa ettiğini yazmıştık. Hatta Bakanlık denetçileri günlerce Topçu'nun odasında kalmış ve İTO'da denetim yapmıştı. Önceki dönem temayül yoklamalarında ise MÜSİAD tabanındaki en güçlü aday Topçu'ydu.

15 KASIM'DA NELER OLUR?

Mahmut Asmalı MÜSİAD Başkanı seçilmesinin ardından İTO Başkanı Avdagiç'i de alıp Külliye'ye gitmiş ve İTO seçimlerinde herhangi bir yol kazası olmaması için ön almıştı. Nitekim MÜSİAD, ASKON ve TÜMSİAD gibi iş dünyası derneklerinin başını çektiği grubun desteğini alan Başkan Avdagiç komite seçimlerinde ezici bir üstünlük sağladı. Fakat bu Meclis'te rahat bir dönem geçireceği anlamına gelmiyordu. Başkan Avdagiç'i destekleyen grupların galip geldiği sandıklardan çıkıp İTO Meclisi'ne giren birçok muhalif isim de vardı. Sektörlerini temsil eden bu isimlerin Meclis'te farklı sesler olarak yer alacağı aşikar. Bunun yanında Saran ve Bingöl'ün de fark atarak komitelerde seçildiklerini not edelim. 15 Kasım'daki seçimin galibi şimdiden belli olsa da kolay bir seçim olmayacağını belirtelim.

ÖRGÜTLÜ OLAN KAZANIR

İTO'da komite seçimleri tamamlandıktan sonra bir iki ünlü ismin sandıklardan çıkmasını esas alarak seçimlerde muhalefetin ağırlık kazandığını öne sürenler oldu fakat bu iddiaları boş çıktı. İTO Başkanı'nın “195 Meclis Üyesi” açıklaması sonrası atılan tweetler silindi, özür dilendi. Muhalefetin İTO seçimlerine müdahil olmasıyla, iktidar partisi de önceki seçimlerden farklı olarak ağırlığını koydu. Sandıklarda MÜSİAD etkinliği görüldü. Öncelikle şunu belirtelim İTO'nun 700 bin üyesi var. Seçimlerde 81 Meslek Komitesi için oylama yapılıyor. Meclis Üyesi sayısı 273. Seçimlerde oy kullanan sayısının bu yıl rekor bir katılımla 50 bin civarında olduğu belirtiliyor. Nedir? Sandığa destekçilerini götüren, sandık başlarında örgütlenen, yeterli sayıda yetki belgesi toplayan adaylar sandıklardan da rahat çıkıyor. Özellikle İTO gibi yüz binlerce üyesi bulunan iş dünyası örgütlerindeki seçimleri genel seçimlerle karıştırmamak lazım. Burada örgütlü olan, seçim tecrübesi olanlar kazanır. Burada ne kadar zengin, ne kadar ünlü, ne kadar sağa sola yakın olduğuna bakılmaz. TİM ve ihracatçı birlikleri için de bu böyledir. Örgütlü olan kazanır. Çünkü taban çok geniştir. Oy kullanma zorunluluğu yoktur. Çoğu firma o trafiği ve hengameyi çekmek istemez. Bu yüzden oy kullanmaya gelmez. Oda seçimlerinde adamını getiren kazanır.

SEÇİMİN SİYASİ YANSIMASI

Şimdi baktığımızda 273 Meclis Üyesi'nin 195'ini mevcut yönetim kazandığından “İTO'da iktidar yüzde 70 oy aldı” gibi bir söylem olabilir. Bu hem bir yanılsama hem de haksızlık. Bir defa yarı kamu niteliğindeki iş dünyası kurumları her kesime eşit mesafede durmak zorundadır. Elbette ortak ülkü etrafında hükümetin politikalarına da taş koymak değil yardımcı olmak, özel sektör ile otorite arasında köprü görevi görmek de bu kurumları asli görevidir. Nitekim Başkan Avdagiç de yaptığı açıklamada, “Seçim döneminde olanlar da, söylenenler de, orada kaldı. Bütün İstanbul iş dünyasını ve üyelerimizi kucaklıyoruz.” mesajı verdi.

Bununla birlikte İTO Meclisi'nde yukarıda da belirttiğimiz üzere 195 üyenin içinde farklı görüşte isimler var. Muhalefet de biraz çalışma ile İTO'da kendine alan açmayı başardı. Önümüzdeki dört yılda İTO Meclisi'nde tartışmalı toplantılar görebiliriz. Genel seçimlere yansıma anlamında bakarsak, muhalefetin bir başkan adayının olmamasının etkisini burada da görüyoruz. Kimileri Sadettin Saran'ı 15 Kasım'da başkan adayı olarak görmek isterken kimileri ile Atilla Bingöl'ü de öne sürüyor. Oysa bugüne kadar iki isim de İTO Başkanlığı için resmen aday olduklarını açıklamış değiller. Bu da şunu gösteriyor; güçlü veya değil bir başkan adayı olan kesim ipi göğüslüyor.

OY KULLANAMAYANLAR ŞİKAYETÇİ

Gelelim diğer bir kısıma. İTO seçimlerine rekor katılım oldu ama aralarında arkadaşlarımızın da bulunduğu birçok kişinin imkansızlıklar yüzünden oy kullanamadığını belirtelim. İddialara göre bu sayı binleri buluyor. Bazı Meclis üyelerinin bu noktadaki önerisi şöyle: merhum İbrahim Çağlar dönemindeki gibi komite seçimlerinin stadyumda yapalım. Haliç Kongre Merkezi daha az üyesi bulunan İstanbul Sanayi Odası için yeterli olabilir ama bizim için yeterli değil. Teknik imkanlar sınırlı olunca seçimlerde tabanın iradesinin sandığa tam yansımadığını görüyoruz. Stadyumda olmasa da komite seçimleri iki güne yayılarak yapılabilir.

Öte yandan Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) da seçimlerin ilk aşaması tamamlandı. ATO’da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile ATO Başkanı Gürsel Baran meslek komitelerinde seçildi.