İşte, Fırat'ın doğusundaki ABD askeri noktaları

Aydınlık

Türk Savunma Sanayii Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile Suriye'nin kuzeyindeki durum konusunda derin bir görüş ayrılığı içinde olduklarını ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bir kaç gün içerisinde Fırat'ın doğusuna yönelik bir askeri harekat başlatacağını belirtti.

Erdoğan'ın konuşmasındaki önemli detaylardan biri de ABD'ye karşı yönelttiği eleştirilerin satır aralarında gizliydi.

SICAK ÇATIŞMA RİSKİ

Erdoğan, "Türkiye'nin meşru müdafaa veya müdahale hakkına karşı, ABD askerleri teröristlerin arasına yerleştirildi" ifadeleriyle, olası bir TSK operasyonunun, kazara da olsa ABD güçleriyle sıcak çatışma riski doğurabileceğininin de sinyallerini verdi.

Oysa, geçtiğimiz bir kaç yıl içinde, Suriye'nin kuzeyinde yaşanan gelişmeler, Erdoğan'ın açıklamalarında yer verdiği detayları fazlasıyla aşıyor.

ÖZ YÖNETİM VE İÇ GÜVENLİK

Bugün, ABD Başkanı Donald Trump'ın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, ABD'nin, Suriye'de IŞİD'ten elde edilen kazanımların devamlılığını sağlamak için 'iç güvenlik güçleri' kurulana kadar Suriye'de kalmaya devam edeceğini belirtti.

Bunun anlamını hepimiz çok iyi biliyoruz. McGurk'ün 'iç güvenlik gücü' şeklinde isimlendirdiği kuvvet, PKK medyasının Rojava Özerk Yönetimi şeklinde tarif ettiği işgal bölgesinin terör gücüdür.

ABD'nin amacı ise vakti geldiğinde bu gücü, özerk yönetimin öz savunma gücü olarak bölge ülkelerine dayatmaktır; bunun için bölgeye tırlar dolusu silah göndermekte ve terör devletinin sadece ordusunu değil, bürokratik kurumlarını da inşa etmektedir.

ABD'nin bölgeye verdiği önem, hemen her köşebaşında inşa ettiği askeri üsler, kontrol ve gözetim noktalarının yoğunluğuyla kendini göstermektedir.

FIRAT'IN DOĞUSUNDAKİ ABD VARLIĞI

Gelin, ABD'nin Suriye'deki askeri varlığına hep birlikte göz atalım. ABD'nin Türkiye-Suriye sınırı boyunca ve Fırat'ın doğusundan, güneyde Irak sınırına kadar uzanan alanda, aralarında üsler ve gözlem noktaları da dahil olmak üzere 30'a yakın askeri tesisi bulunuyor.

Sadece, Fırat'ın batısındaki Münbiç'te 3 adet askeri tesis mevcut. Kobani ve Haseke kentlerinde elektronik radar sistemleri; Sarrin, Tel Beydar ve Rumeylan'da ise asgari bir pist kapasitesiyle üç küçük havalimanı bulunuyor. Bu havalimanlarının bazıları, radar tesislerine de ev sahipliği yapıyor.

Üstelik, IŞİD'e karşı mücadele etmek için Suriye'de olduğunu iddia eden ABD'ye ait askeri tesisler, artık IŞİD'in esamesinin bile okunmadığı Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye sınırına yakın alanlarda bulunuyor.

Bu noktalarda ABD'li lejyonerler, PKK/PYD logolarının da bulunduğu üniformalarıyla gözlerini bir dakika olsun Türkiye sınırından ayırmıyor...

Nihayet, Ekim ayı başında ABD'li bir düşünce kuruluşu tarafından yayınlanan ve Suriye'deki PKK/PYD bölgesi dahil olmak üzere ABD birliklerinin konuşlu olduğu bölgeleri NATO bölgesi olarak gösteren harita adeta her şeyi özetliyor...