İtalya'dan Türkler'e mülteci muamelesi

Türkiye aşılama hızı ve oranı ile dünyada sayılı ülkeler arasında yerini aldı. Kovid-19 sonrası normalleşme adımlarının hızla hayata geçtiği dünyada ticaretin de normalleşmesi için fuarlar büyük önem taşıyor. Bu kapsamda ülkemizde hazirandan bu yana mobilya, deri konfeksiyon, mermer, züccaciye, bakım ve güzellik başta birçok fiziki fuar organize edildi, yabancı ülkelerden katılımcılar ağırlandı. Yine Türk iş insanları, Rusya'da deri ve konfeksiyon sektör buluşmasına katıldılar. Önümüzdeki günlerde ise İtalya'da fuar dönemi başlıyor. Ancak Türk iş insanları schengen vizeleri, diplomatik pasaportları olduğu halde bu ülkeye girmekte zorlanıyorlar.

TEPKİ OLARAK İPTAL ETTİK

Bunun nedeni ise İtalya'nın schengen kurallarına aykırı olarak Türk vatandaşlarının vizelerini geçersiz sayması. Türk vatandaşlarının, vize ve diplomatik pasaportla geçiş hakkı olmasına rağmen İtalya “seyahat izin belgesi” aldı altında ayrı bir belge alınmasını zorunlu tutuyor. Vize, diplomatik pasaport, hizmet pasaportu bulunanlardan ayrıca tıpkı schengen alır gibi ona yakın belge isteniyor. Vize şirketi aracılığıyla randevu alındığı halde, gelenler içeri alınmadığı için, İstanbul'daki Başkonsolosluk önünde kuyruklar oluşuyor. Birkaç basın mensubu arkadaşımızla Verona'daki mermer fuarına katılmak üzere İtalya'nın anlaşmalı olduğu vize şirketinin bildirdiği bütün belgeleri hazır ederek 17 Eylül günü sabah saat 11'deki randevumuz için İstanbul'daki Başkonsolosluğa gittiğimizde 1.5 saate yakın kapıda beklemek zorunda kaldık. Kolayca temin edebilecek olsak da ilave belge istenince, biz de uçak bilet ve otel rezervasyonları ve fuar biletlerimiz alındığı halde, tepki olarak seyahati iptal ettik.

GELMEMİZİ İSTEMİYORLAR

O sırada fuara katılmak için başvuran birçok iş insanı ile de sohbet ettik. Bir gün önce de orada bulunan ve eksik evrak yüzünden tekrar başvuru yapmak zorunda kalan deri sektöründen bir iş insanı “Her gün ayrı bir belge daha istiyorlar” dedi. Yine Türkiye'nin önde gelen STK'larından BMD'nin Başkanı Sinan Öncel ile de burada karşılaştık. Öncel, vizesi, belgeleri tam olduğu ve randevu saatinde geldiği halde kapıda bekletilince, Türkiye ve Türkler'e yapılan bu muameleye tepki göstererek, “Mal satın almaya gidecektim. Vazgeçtim, gitmeyeceğim” dedi. Yine İhracatçılar Meclisi'nde sohbet ettiğimiz bir birlik başkanı da, “Fuar davetiyesine ek olarak oranın yetkilisinin kimlik belgesinin kopyasını dahi istiyorlar, işi zorlaştırıyorlar, Türkleri rakip gördüklerinden fuarlara katılmamızı istemiyorlar” dedi.

O GÜNLER ÇABUK UNUTULDU

Salgının bütün Avrupa'yı özellikle de İtalya'yı vurduğu günlerde Türkiye, bu ülkenin yanında olmuş ve sağlık malzemeleri göndermişti. O günlerde İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Twitter'dan Türkiye'nin yardım götüren uçağının fotoğraflarını paylaşarak, "Bugün Türkiye'den İtalya'ya yönelik büyük bir dayanışma jesti geldi" mesajını paylaşmış, Türkiye'ye teşekkür etmişti. İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani de, İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği'nin düzenlediği İtalyan yemeklerinin konuşulduğu çevrimiçi etkinlikte, Türkiye'nin Kovid sürecinde gösterdiği dayanışmaya dikkat çekmiş, iki ülkenin ortak kaderinden söz etmişti. Bugün ise işler yoluna girince, zor günde yanlarında olan Türkler'e schengen vizeleri olduğu halde mülteci muamelesi yapan bir İtalya var karşımızda. Buna göre schengen vizesi olmasına rağmen Konsolosluğa çağrılan vatandaşlardan şu belgeler talep ediliyor: Görevlendirme Yazısı, İmza Sirküsü, Faaliyet Belgesi, Ticari Sicil Kaydı, Vergi Levhası, Pasaport Fotokopisi, Davet mektubu, Davet edenin kimlik fotokopisi, Fuar giriş belgesi, Uçak ve otel rezervasyon belgeleri.