İzlenim: CHP’de duygusal kopuş üyelerde çözülmeye mi gidiyor?

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Ankara İl Kongresi dün tamamlandı. İl başkanı ve 30 kişilik yönetimi ile genel kongrede oy kullanacak 72 delege belirlendi. Genel kongrenin ilk büyük provası niteliğindeki toplantı Çankaya-Yenimahalle çarpışmasına sahne oldu.


Blok liste usulüyle yapılan iki adaylı yarışta ipi, genel merkez ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in desteklediği Ümit Erkol 340 oyla göğüslese de, kongre Erkol ve hamileri açısından rahat geçmedi. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve grubu ile değişim taraftarlarının adayı Sercan Çığgın üye desteği ve iddiasıyla son ana kadar “Acaba sürpriz olur mu” diye düşündürttü. Tribünlere hakim olan Çığgın 241 oy aldı. Delege ağırlığı genel merkezin oldu.

YÜZ YILLIK EMİNLİK YOK

Ankara, matematik olarak İstanbul’un gerisinde kalsa da Türk siyasetinde bütün akımlar için nitelikli öncülüğü temsil ediyor. Başkent olmanın avantajıyla kalıtsal bir kültür haline gelen bu özellik nedeniyle Ankara’yı kazanan psikolojik üstünlüğü ele geçiriyor. “Ankara iktidarın yarısıdır” ön kabulünün Anadolu’yu ikna etmesiyle İstanbul’la aradaki aritmetik fark kapanıyor. Bu sebeple Ankara kongreleri büyük önem arz ediyor.

25 ilçe kongresinin ardından yapılan CHP Ankara İl Kongresi konuklarını “Yüz yıllık aşkla ayağa kalk Ankara” sloganıyla karşıladı. CHP’nin yüzüncü kuruluş yıl dönümüne atıf yapılmıştı. Ancak salonda yüz yıllık bir hareketin eminliği yoktu. 4 bin 500 kişilik Atatürk Spor Salonu’ndaki büyük boşluklar bunu net olarak ortaya koydu. Berhan Şimşek’in kürsüden bildirdiğine göre CHP’nin Ankara’da yaklaşık 100 bin üyesi vardı. Bu 100 bin üyenin yüzde 2’si ancak teşrif etmişti. “Kale” olarak görülen Çankaya’da da benzer bir manzara olmuştu. Yaklaşık 3 bin kişinin tıka basa doldurabildiği Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda da izleyici koltuklarının yarısı boştu.

‘ANKARA BÖYLE Mİ OLMALIYDI’

Çankaya’da özel sohbetler yaptığımız kimi yöneticiler durumu ahalinin tatil bölgelerinde olmasıyla izah etmişti. Fakat bu sefer tatil gerekçesi elendi. Kongrenin divan başkanlığını yürüten Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, “‘CHP’de duygusal kopuş var’ diye AKP’li trol ağzıyla konuşanlar var” ifadelerini kullansa da başka seçenek kalmadı. CHP Ankara İl Kongresi, değil seçmenle kopuş yaşamak; üyesiyle dahi bağları atmış bir görüntü verdi. Genel başkanlığa aday adaylığını ilan eden Özgür Özel’le birlikte hareket eden Ankara Milletvekili Murat Emir, tabloyu halktan uzaklaşmakla açıkladı. “Kongrenin başından beri atmosferi görüyorsunuz. Hepinizin yüreğinin yandığını bizzat biliyorum. Ankara kongresi böyle mi olmalıydı? ‘Niye bu sessizlik, niye bu heyecansızlık’ diye sormuyor musunuz” dedi. Değişimcilerin sözcüsü olarak konuştu. Eski Parti Meclisi Üyesi Hurşit Güneş de “Çatışan duygular yaşıyorum. Koca CHP asla sönük olmamalıdır” cümlelerini kurdu.

SALICI’DAN RESTLİ YANIT

İl kongresinde Çankaya’nın aksine yüzeysel bir fikir tartışması da oldu. Değişimciler “sağcılaşma” olarak kavramsallaştırdıkları ittifaklardan vazgeçme stratejisini önerdiler. Sol değerler ve sosyal demokrat kimliğin baskınlığıyla toplumun karşısına çıkılmasının başarı getireceğini savundular. Tüm bu tezlere genel merkezin kilit isimlerinden İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı yanıt verdi. Salıcı, genel başkan değişimi talebinin inkârcılık ve reddi miras olduğunu vurgulayarak “Vay kaybedenin haline” diye çıkıştı. İttifaklara karşı çıkanların yerel seçimlerdeki başarılarda bugünkü gibi konuşmadığını öne sürdü. Salıcı, hükümetin de ittifak yaptığının altını çizerek, “Biz kendi benliğimizi ortadan kaldıracak bir iş yapmadık. Biz yine sosyal demokratız, solcuyuz, Atatürkçüyüz. Bizim ittifak ortaklarımız sağ partiler. ‘İttifak sistemi yanlıştı’ diyenler yüzde 51’e ulaşacak başka bir öneri sunmadı” sözleriyle karşılık verdi. Salıcı, “‘Biz bugün İstanbul’u ve Ankara’yı tek başımıza yüzde 45-50 ile kazanırız’ diyen bir babayiğit varsa buyursun söylesin” ifadesiyle rest çekti. Salıcı, değişimcilerin seçimin ertesi günü televizyonlarda genel başkanlık tartışması açmasına da sert çıktı. Dirençli bir parti olamadıklarını not düştü.

‘BUNLARA SİYASET YAPTIRMAYIN’

Günün çıkışını ise Elazığ Milletvekili Gürsel Erol yaptı. “Dava adamlığı bitmiş” diyen Erol, kongrenin genel başkanlık tartışmasına sıkıştırılmamasını tavsiye etti. Taraf olmadığını belirten Erol’un “Genel kongrede bir gün orda, birgün burda konumlanan şimdi değişimci Tekin Bingöl, Bülent Tezcan gibi adamlara; genel merkezdeki Erdoğan Toprak, Tuncay Özkan, Engin Özkoç gibi adamlara bu partide siyaset yaptırmayın” çağrısı alkışlandı.

Sakin ilerleyen kongrede genel başkan aday adayları Örsan Öymen ve İlhan Cihaner’e de söz hakkı tanındı. Özgür Özel ise katılmadı. Öymen teorik ve genel bir sunum yaparken, Cihaner Boğaziçi akademisyenlerinin, Cumartesi annelerinin sokakta yanında olmayan, milliyetçilik yarıştırmaya çalışan bir CHP’nin iktidar olamayacağını iddia etti. Cihaner, yakın geçmişte CHP’nin LGBT’yi cesur ve açık bir şekilde savunması gerektiğini dile getirmişti. Cihaner’in “Örgütler belediye vesayeti altında” değerlendirmesi dikkat çekti.

‘KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL’

Bazı delegeler ve Cihaner, Ankara ve İstanbul belediye başkanlarının partili gibi davranmadıklarını ve kendilerine çalıştıklarını ima ettiler ama kongrede en güçlü alkışı Mansur Yavaş aldı.

Kamuoyunda en çok eleştiri konusu olan Ege, Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Azerbaycan ve Suriye politikaları ile HDP ve cemaatlerle işbirliği gibi meselelere Öymen ve Cihaner de dahil taraflardan bir itiraz gelmedi.

İl kongresi delegelerinde belediye çalışanları ile yakınlarının yoğunluğu göze batmıştı. “Bunu nasıl değerlendirmeli” diye tecrübesine başvurduğumuz kıdemli bir CHP’li “Demokrasinin kılıcı” cevabını vermişti. Aynı kıdemli CHP’liye kongreyi nasıl bulduğunu sorduğumuzda “Yerel iktidar olduğumuz şehirde bu kongre katılımı kabul edilebilir değil” yorumunu yaptı.

Son ana kadar pazarlıkların devam ettiği kongrede “değişimciler”in kılıcının boyu Ankara’da genel merkeze yetmedi. Delege ve üyeler salondan moral bozukluğu ile ayrıldı. Akıllarda Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Çankaya ve Yenimahalle gibi şehrin en büyük iki ilçe belediyesini yöneten yüz bin üyeli yüz yaşındaki ana muhalefet partisinin 4 bin 500 kişilik salonu dolduramaması ve kongrenin sönüklüğü kaldı. Başkent Ankara’da ikinci yüzyıl kötü başladı.

Ankara Haber Müdürümüz Aykut Diş, değişim tartışmalarının yaşandığı CHP’nin Ankara İl Kongresi'ni baştan sona yerinde takip etti. İzlenimlerini yazdı.